Μια γυναίκα κακοποιείται σωματικά όταν ο σύντροφός της τη σπρώχνει, τη χαστουκίζει, την κλωτσάει, τη χτυπάει, της τραβάει τα μαλλιά, την τσιμπά, τη δαγκώνει, την ακινητοποιεί ή την τραντάζει. Μπορεί να την εγκαταλείψει σε ένα απομακρυσμένο ή επικίνδυνο μέρος, να την απειλήσει ή να της επιτεθεί με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή να προσπαθεί να την στραγγαλίσει, να την κάψει, να την πνίξει ή να την δηλητηριάσει.
Πώς να καταλάβεις τον άντρα που μπορεί να εκδηλώσει κακοποιητική συμπεριφορά
Οι άντρες αυτοί έχουν την βαθιά πεποίθηση ότι είναι ασήμαντοι. Έτσι, εκφράζονται με υπερβολικό τρόπο. Θα μιλήσουν υπερβολικά και για τα θετικά συναισθήματα και για τα αρνητικά. Εύκολα θα λένε άσχημους χαρακτηρισμούς "Είσαι καθυστερημένη, είσαι ηλίθια". Οι άντρες αυτοί θέλουν να προκαλέσουν θυμό στη σύντροφό τους για να έχουν άλλοθι να φερθούν βίαια. Θα τις ειρωνευτούν και θα τις μειώσουν. Όταν θα διαπιστώσουν το θυμό ή τη δυσαρέσκεια της γυναίκας θα θέλουν να την τιμωρήσουν για να προβάλλουν στο μυαλό τους την ταυτότητα του δυνατού και του ικανού. Η τιμωρία στην αρχή της σχέσης μπορεί αν είναι η αγνόηση της γυναίκας ή η εξαφάνιση του.
Τα 3 στάδια της κακοποίησης
1.Η βουβή απειλή της βίας
Στην ατμόσφαιρα αιωρείται η απειλή πως, εάν η γυναίκα δεν συμμορφωθεί με τις προσδοκίες του άντρα, τότε θα υπάρχουν οι βίαιες συνέπειες. Σε αυτό το στάδιο, η γυναίκα μπορεί να προσπαθεί να πηγαίνει με τα νερά του άντρα της, να υποχωρεί, να είναι συγκαταβατική και παθητική. Αυτή η στάση ενδυναμώνει και κινητοποιεί την βίαια συμπεριφορά καθώς επιβεβαιώνει στον άντρα πως αυτή η τακτική έχει αποτέλεσμα.
2.Κακοποίηση
Στο στάδιο αυτό υπάρχει ξαφνικό και έντονο επεισόδιο βίας το οποίο συμβαίνει με μια ασήμαντη αφορμή.
3.Περίοδος μετάνοιας
Ο άντρας σε αυτό το στάδιο καλοπιάνει τη γυναίκα και προσπαθεί να επανορθώσει. Όταν νιώσει ότι τον έχει συγχωρήσει, τότε ξεκινά και πάλι το πρώτο στάδιο.
Γιατί μια γυναίκα παραμένει σε μια βίαιη σχέση
Μια γυναίκα μπορεί να παραμένει στη σχέση με τον άντρα που την κακοποιεί για διάφορους λόγους.
Στο τρίτο στάδιο, η γυναίκα παίρνει πολύ προσοχή και "φροντίδα". Κάποιες γυναίκες, υπομένουν όλο το υπόλοιπο γιατί θεωρούν μέσα τους ότι δεν αξίζουν να έχουν μια σχέση στην οποία να παίρνουν αγάπη. Άρα, ο πρώτος παράγοντας της ανοχής είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί έχουν μάθει από παιδιά πως "έτσι είναι οι άντρες". Ίσως είχαν έναν πατέρα που κακοποιούσε τη μητέρα τους και εκείνη το ανεχόταν. Επίσης, μπορεί να μη συνέβαινε αυτό αλλά η γυναίκα ως παιδί, να είχε πολύ επικριτικούς και τιμωρητικούς γονείς οι οποίοι ασκούσαν σωματική, ψυχολογική ή λεκτική βία. Οπότε, έμαθε να πιστεύει ότι της αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Μέσα από την επιλογή της ενός αντίστοιχου συντρόφου δικαιώνει τους γονείς "όλοι έτσι είναι", "ο κόσμος είναι κακός".
Η γυναίκα αναπτύσσει σχέση εξάρτησης και νιώθει ότι δεν θα τα καταφέρει εάν χάσει τον βίαιο σύντροφο. Οι δυο τους μοιράζονται το ένοχο μυστικό τους και αυτό στο μυαλό τους προσδίδει μια γοητεία.
Εάν η γυναίκα απομακρυνθεί από τον σύντροφο, τότε εκείνος θα προβάλλει ακόμη πιο βίαιη συμπεριφορά ή απότομη αδιαφορία. Έτσι, θα περάσουν πάλι στο πρώτο στάδιο του κύκλου. Όσο επιδιώκει να φύγει και παρατηρεί (νομίζει) ότι δε μπορεί, τόσο θα πιστεύει ότι είναι ανίκανη να το πετύχει.
Η αλήθεια είναι πως όταν η γυναίκα έχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και βοήθεια, μπορεί τελικά ευκολότερα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης.
*Μια από τις τηλεφωνικές γραμμές είναι το 15900 (Τηλεφωνική γραμμή SOS- Κατά της Βίας Γυναικών).
*Επισκέψου και τον ιστότοπο www.hsfm.gr και επισκέψου δωρεάν έναν ιατροδικαστή της Ελληνικής Ιατροδικαστικης Εταιρίας.
Μπορείς να γίνεις εσύ η κυρίαρχος της ζωής σου και να πετύχεις τις αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις τη ζωή που σου αξίζει. Γιατί η βια δεν είναι αγάπη.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη