Ο έρωτας είναι ένα απίστευτα δυνατό και μαγικό συναίσθημα, το οποίο μπορεί να συνεπάρει όλους μας. Όταν ερωτευόμαστε, δεν μπορούμε να φάμε, να κοιμηθούμε, να σκεφτούμε τίποτα άλλο εκτός από το άτομο που έχουμε ερωτευτεί. Η πραγματικότητα είναι ένα όνειρο. Το πρόβλημα έρχεται όταν καλούμαστε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μακροχρόνιες σχέσεις ουσιαστικής επικοινωνίας και δέσμευσης .
Δε μπορώ να προσδιορίσω τι σημαίνει ρομαντική σχέση για τον καθένα από εμάς. Αυτό που χαρακτηρίζει μια ρομαντική σχέση, στο μυαλό μου, είναι η ειλικρίνεια, η εσωτερική ανοιχτή συναισθηματική επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τον σύντροφό μας.
Εάν παρατηρείς ότι μπορεί να επαναλαμβάνεις το μοτίβο της αποφυγής της κοντινής σχέσης, ίσως έχεις κάποιον υποσυνείδητο φόβο ο οποίος ενεργοποιείται όταν νιώθεις ότι έρχεσαι κοντά με κάποιον. Έτσι, με στόχο την αυτοπροστασία σου, αποφεύγεις αυτό που θεωρείς ότι μπορεί να σε βλάψει, δηλαδή τη σχέση.
Ανάλυσέ Το | Το σύνδρομο της παντοδυναμίας και 12 παράλογες σκέψεις των ανθρώπων
Φόβος να μην πληγωθείς
Ο πιο συνηθισμένος φόβος είναι εκείνος που ενεργοποιείται γιατί θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον πόνο και την απογοήτευση. Εάν προερχόμαστε από μια οικογένεια όπου θυμόμαστε τους γονείς μας να πληγώνονται από τη σχέση, ή εάν έχουμε ιστορικό σχέσεων που έχουμε βιώσει την απώλεια, την προδοσία ή τον πόνο, τότε είναι πολύ πιθανό να σκεφτόμαστε τη σχέση ως κάτι το "επικίνδυνο".
Σκέψου τις συνηθισμένες σου αντιδράσεις όταν θυμάσαι τις σχέσεις σου. Ο φόβος μεταφράζεται συχνά σε φράσεις όπως "βαριέμαι εύκολα" ή "συνηθίζω να βγαίνω με μη διαθέσιμα άτομα".
Εάν είχες κάποιον γονέα ο οποίος, για οποιοδήποτε λόγο, δεν σου έδινε την προσοχή και τη σημασία που έπρεπε, τότε μπορεί να παρατηρείς τον εαυτό σου να επιλέγει παντρεμένα άτομα ή άτομα που δεν ανταποκρίνονται. Έτσι, προσπαθείς να επανορθώσεις το παρελθόν.
Φόβος της σύγκρουσης
Παρατηρώ ότι πολλοί έχουν την άποψη ότι η ευτυχία στη σχέση σχετίζεται με την ηρεμία, την αρμονία. Εάν προσπαθούμε να διατηρούμε την ηρεμία με κάθε κόστος, τότε αυτό θα γυρίσει εναντίον μας και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε σύγκρουση, τότε αυτό δεν είναι οικειότητα, είναι απλά μια συμφωνία. Δε μπορεί να υπάρχει ουσιαστική ανοιχτή και αυθεντική επικοινωνία, όταν έχουμε πάντα σαν γνώμονα να διατηρήσουμε μια ηρεμία.
Όταν νιώθουμε ότι αξίζουμε την αγάπη, αυτό που σκεφτόμαστε είναι να δείξουμε τον εαυτό μας στον σύντροφό μας, να ανοιχτούμε και να εκφράσουμε τι χρειαζόμαστε και τι επιθυμούμε. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, χωρίς λογοκρισία και απόρριψη. Γιατί εάν δεν αποδεχτούμε πρώτα εμείς τις ανάγκες μας, τότε πώς θα μπορέσει να τις αποδεχτεί ο οποιοσδήποτε άλλος;
Φόβος ότι θα χάσεις τον εαυτό σου
Αυτός ο φόβος μπορεί να σε οδηγήσει στην αποφυγή της σχέσης, αλλά επίσης, μπορεί να δυσκολεύει την δημιουργία μιας αυθεντικής σχέσης. Ίσως δηλαδή, έχεις κάποια σχέση, και πιάνεις τον εαυτό σου να απαντά με ανάλυση στο "σ’ αγαπώ" του συντρόφου σου. Όταν κάποιος αποφεύγει το να έρθει πραγματικά κοντά με τον άλλο, το μπλοκάρει όταν σε μια στιγμή οικειότητας, μπλοκάρει την επαφή με μια εκλογικευμένη αντίδραση.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια γιατί δεν ξέρουν τον τρόπο, γιατί φοβούνται να μην πληγώσουν τους άλλους ή γιατί νομίζουν ότι η αξία τους εξαρτάται από το πόσο θα ικανοποιήσουν τους γύρω τους. Έτσι, κρατούν αποστάσεις "ασφαλείας" προκειμένου να μη νιώσουν "παραβιασμένοι". Ωστόσο, μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγουν την ρομαντική σχέση, με τον τρόπο που την όρισα πιο πάνω.
Στο επόμενο άρθρο να αναφέρω τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τους παραπάνω φόβους.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη