Σου έχει τύχει να καταβάλλεις αξιέπαινες προσπάθειες να παραμείνεις ψύχραιμη και να δείξεις κατανόηση, αλλά το παιδί να νιώθει πως όλοι και όλα είναι εναντίον του; Δεν είσαι η μόνη. Μικρούς και μεγάλους μπορεί να μας κυριεύσει ενίοτε ο θυμός. Υπάρχουν όμως κάποιες φράσεις, τις στιγμές αυτές, που το παιδί χρειάζεται να ακούσει και να νιώσει ότι τις εννοείς.
Ανάλυσέ Το | Τι εύχεται το παιδί σου να κάνεις αλλά δεν μπορεί να σου το πει
1.«Σ’αγαπώ»
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσεις στο θυμωμένο παιδί ότι το αγαπάς ακόμη και τότε. Αν χάσεις κι εσύ την ψυχραιμία σου, το παιδί θα αισθανθεί ότι το απορρίπτεις όταν είναι θυμωμένο. Κάποια στιγμή που μου συνέβη, η Ιωάννα μου είπε «εσύ τώρα δεν μ’αγαπάς !» Έτσι πήρα βαθιές ανάσες, έδωσα λίγα δευτερόλεπτα στον εαυτό μου να ηρεμήσει και της εξήγησα πως αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Την επιβεβαίωσα πως ανεξάρτητα από το τι μπορεί να μου πει ή να κάνει, εγώ πάντα θα την αγαπώ και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
2.«Καταλαβαίνω ότι έχεις αναστατωθεί»
Το να αναφέρεις στο παιδί την σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα το βοηθήσει να αποκτήσει επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα του όταν είναι θυμωμένο.
3.«Είναι φυσιολογικό να θυμώνεις»
Το παιδί χρειάζεται να καταλάβει ότι σε καμία περίπτωση, δεν κάνει κάτι κακό. Δεν πειράζει που θύμωσε, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα. Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβει ότι ο γονέας σέβεται τα συναισθήματά του. Όχι να δώσει τη λύση στα προβλήματα του παιδιού αυτομάτως για να αλλάξει αυτό που νιώθει το παιδί, αλλά εκείνη τη στιγμή να το σεβαστεί και να του δείξει ότι είναι μαζί του.
4.«Θέλεις να σε βοηθήσω;»
Η καλύτερη αντίδραση είναι να αγκαλιάσεις το παιδί σου, αν είναι σε θέση να το δεχτεί, και να το ρωτήσεις ήρεμα εάν θέλει να το βοηθήσεις. Δώσε του την ευκαιρία να έχει την επιλογή.
5.«Αναρωτιέμαι μήπως….»
Κάποιες φορές το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα. Δώσε του πιθανές εξηγήσεις «Σκέφτομαι μήπως είσαι κουρασμένος» ή «Αναρωτιέμαι εάν πεινάς» ή «Μήπως θέλεις μια αγκαλιά;» . Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείς να αναφέρεις ζητήματα που σκέφτεσαι ότι ίσως τα έχουν επηρεάσει «Αναρωτιέμαι μήπως είσαι στεναχωρημένη για τη φίλη σου» ή «Μήπως αναστατώθηκες που ο μπαμπάς πρόκειται να φύγει ταξίδι»
6.«Θα περιμένω μέχρι να είσαι έτοιμος/η»
Στη φάση που το παιδί έχει ακραίες αντιδράσεις απέναντί σου είναι η στιγμή που χρειάζεται να μείνεις ψύχραιμη και ήρεμη. Το παιδί θα νιώσει ασφάλεια από τη στιγμή που θα γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις σου.
7.«Θα ήθελες να δοκιμάσεις…»
Τη στιγμή της έκρηξης το παιδί δεν είναι σε θέση να σκεφτεί λογικά. Ωστόσο, μπορείς να προτείνεις κάτι που νομίζεις ότι ίσως βοηθήσει. Θα πρότεινα μια ιδέα κάθε φορά. «Θα ήθελες να δοκιμάσεις να ζωγραφίσεις αυτό που νιώθεις;» «Θα ήθελες να ακούσεις λίγη μουσική;» (Να χορέψεις, να κάνεις φούσκες, να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να τρέξεις…)
8.«Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να βρούμε τη λύση αργότερα»
Μπορεί το παιδί να είναι πολύ επιθετικό, να αντιδρά σε ό,τι λες ή να σε κατηγορεί. Μην μπεις εκείνη τη στιγμή σε συζήτηση με λογικά επιχειρήματα που δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί. Δώσε του όμως τη βεβαιότητα ότι αργότερα θα είσαι εκεί για να βρείτε τη λύση.
9.«Αυτό δεν είναι αποδεκτό»
Βάλε όρια. Φυσικά και είναι αποδεκτό το συναίσθημα του και αγαπάς ότι νιώθει μαζί με εκείνο. Όμως δεν είναι αποδεκτό να χτυπά ή να πληγώνει τους άλλους.
10.«Είσαι ασφαλής»
Μια αιτία του θυμού είναι ο φόβος. Φοβούνται ότι μπορεί να θυμώσουν οι γονείς τους, να τα τιμωρήσουν. Γενικά έχουν μια ανασφάλεια για το τι θα γίνει μετά. Θύμισε στο μικρό σου με ήρεμη φωνή ότι είναι ασφαλές.
11.«Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή;»
Κάποιες φορές τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το για πότε χάνουν την ψυχραιμία τους. έτσι ο εγκέφαλος τους μπαίνει αυτόματα στο «Fight or flight response». Δηλαδή, αγωνίζεσαι ή το σκας (έτσι ονομάζεται η αντίδραση σε έντονο στρες). Είναι συχνά σωτήριο να δώσεις την ευκαιρία στο παιδί να ξεκινήσετε από την αρχή.
Η γενική ιδέα είναι ότι τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα. Όλα τα συναισθήματα! Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις να διαχειριστείς ένα θυμωμένο παιδί. όμως η προσπάθειά σου θα σε ανταμείψει.
Να είσαι καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη