Αυτές τις ημέρες το πρόγραμμά μου είναι τρομερά φορτωμένο. Γραφείο, δραστηριότητες με τα παιδιά, υποχρεώσεις του σπιτιού, ραντεβού, κοινωνικές δραστηριότητες… Κάποιες ημέρες νομίζω ότι συμμετέχω σε αγώνα δρόμου. Χωρίς λοιπόν να καταβάλλομαι από έντονο άγχος, αισθάνομαι αυτή τη βιασύνη και την αγωνία. Νιώθω δηλαδή έντονο στρες.
Ανάλυσε Το | Τι είναι το FOLO, το νέο FOMO;
Ποια η διαφορά του άγχους από το στρες;
Η λέξη στρες είναι η μετάφραση της λέξης άγχους, όμως κάποιες φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα όπως:
1.Απελευθέρωση αδρεναλίνης
2.Εγρήγορση
3.Βιασύνη
4.Αγωνία
Το άγχος σχετίζεται περισσότερο με το συναίσθημα του φόβου. Οπότε, με βάση την παραπάνω περιγραφή το έντονο και χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.
Πώς να διώξεις το στρες
- Κάνε 5 λεπτά διαλείμματα
Χάρισε πέντε λεπτά στον εαυτό σου, παίρνοντας βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Προτίμησε την κοιλιακή αναπνοή όπου αποδεδειγμένα μειώνει την ένταση. Κάθισε αναπαυτικά, ακούμπησε το ένα χέρι στην κοιλιά σου και εξέπνευσε όλο τον αέρα, παρατηρώντας την κοιλιά σου να μπαίνει προς τα μέσα. Στη συνέχεια, άρχισε να εισπνέεις σιγά σιγά και παρατήρησε την κοιλιά σου να βγαίνει προς τα έξω. Περνώντας τα 5 λεπτά, θα δεις την ένταση να μειώνεται.
- Σημείωσε τις εκκρεμότητες
Μια ακόμη πηγή του άγχους είναι η τάση να σκεφτόμαστε τις εκκρεμότητές μας. Αφιέρωσε λίγη ώρα της ημέρας, κατά την οποία θα σημειώνεις τις δουλειές που έχεις αφήσει και χρειάζεται να τις κάνεις. Προσπάθησε να τις γράψεις κατά προτεραιότητα. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε να μην τις σκέφτεσαι σε στιγμές που σε αποσπούν από άλλες δραστηριότητες.
- Διαχειρίσου τη σκέψη σου
Συνήθως, το άγχος συνδέεται με το συναίσθημα του φόβου. Προσπάθησε να διαλογιστείς τι είναι αυτό που φοβάσαι στην πραγματικότητα. Φοβάσαι την αποτυχία; Φοβάσαι τη απόρριψη; Γράψε σε ένα χαρτί τις σκέψεις σου την ώρα που νιώθεις άγχος ξεκινώντας έτσι: «φοβάμαι ότι…» ή «ανησυχώ μήπως…». Στη συνέχεια σκέψου αν οι φόβοι σου είναι ρεαλιστικοί και προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις μη λειτουργικές σκέψεις με λειτουργικές. Για παράδειγμα, «Ανησυχώ μήπως απολυθώ». Αυτή είναι μια καταστροφική μελλοντική σκέψη. Σκέψου αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις τώρα, διαφορετικά, υπενθύμισε στον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις τέτοιου είδους σκέψεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το μέλλον και ότι δεν σε ωφελεί να σκέφτεσαι αρνητικά. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις, είναι ο εαυτός σου στο «εδώ και τώρα». Αν και όταν συμβεί αυτό που φοβάσαι, τότε θα δεις τι μπορείς να κάνεις.
- Επέλεξε αγχολυτικές τροφές
Ορισμένα συστατικά των τροφών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, τροποποιώντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών, χαρακτηριστικό της σύγχρονης διατροφής, συμβάλλει στο καθημερινό στρες. Τροφές όπως τα ψάρια, τα αμύγδαλα και οι μπανάνες, συμβάλλουν στη μείωση του στρες από την καθημερινότητά μας. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή και συμπληρώματα όπως το μαγνήσιο και τα ωμέγα3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τη διάθεση και κρατούν χαμηλά τα επίπεδα του άγχους.
- Έλεγξε τις «κακές» σου συνήθειες
Προσπάθησε να αποφεύγεις τις συνήθειες που αν και πρόσκαιρα μειώνουν το άγχος, μακροπρόθεσμα το αυξάνουν. Τέτοιες συνήθειες είναι η κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ, το κάπνισμα ή η ανεξέλεγκτη χρηματική σπατάλη. Η νικοτίνη συγκεκριμένα, αυξάνει την αδρεναλίνη και κατά συνέπεια το στρες.
- Βρες τι σου προσφέρει ικανοποίηση
Μόλις ξυπνάς, ξεκίνα να κάνεις πράγματα τα οποία σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να ξεχαστείς. Σου αρέσει το διάβασμα, ο διαλογισμός, το καθάρισμα του σπιτιού, η μουσική, το περπάτημα, η επικοινωνία με φίλους; Το γράψιμο; Το να κάθεσαι και να βυθίζεσαι σε σκέψεις ανησυχίας, δεν θα σε ωφελήσει. Αντίθετα, θα πολλαπλασιάσει το άγχος σου.
- Παρατήρησε το σώμα σου
Συνήθως, όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας αντιδρά. Εστίασε την προσοχή σου και δες που «χτυπάει» σε σένα αυτή η ένταση. Στον αυχένα, στο στομάχι, στο λαιμό, στο κεφάλι; Όταν σε περιτριγυρίζει ανησυχία, επανάφερε την ένταση στο σημείο που «βγαίνει» στο σώμα σου. Επανέλαβε το πέντε λεπτά και θα δεις ότι η ένταση θα υποχωρήσει.
- Ξεκίνα το ταξίδι της ευγνωμοσύνης
Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα, τη συνήθεια να σημειώνεις τρία με πέντε πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Κάν'το κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς. Είναι εύκολο και αποτελεσματικό. Μπορείς επίσης, να σημειώνεις και τα πράγματα που σκέφτηκες ότι χρειάζεται να κάνεις ώστε να μειωθεί η ένταση που νιώθεις.
Θάρρος δεν έχει κανείς χωρίς απουσία φόβου, θάρρος έχει αυτός που πράττει παρά τον φόβο του. Το να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, είναι πολύ καλύτερο από το να μένουμε άπραγοι.
Ανάλυσέ Το | Πώς να ανακτήσεις τη χαμένη εμπιστοσύνη στη σχέση
Καλή επιτυχία!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη