Ανάλυσέ Το | Φτάνει με το body shaming. Όλα τα σώματα είναι όμορφα!

Ζούμε στην εποχή που τα social media παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη σωματική εικόνα και όλοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ
«Πώς είσαι έτσι; Βάλε κανένα κιλό!», «Βόδι κόψε το φαγητό», «Πού πας με τόση κυτταρίτιδα;», «Τα μπράτσα σου έχουν χαλάρωση», «Είσαι χάλια».

Το body shaming το συναντώ πλέον παντού… και θυμώνω και στεναχωριέμαι…

To body shaming εκδηλώνεται:

  1. Όταν κριτικάρω τον εαυτό μου
  2. Όταν κριτικάρω τον άλλον μπροστά του
  3. Όταν κριτικάρω τον άλλο πίσω από την πλάτη του

Πολύ συχνά το συναντώ και στα social. Κάτω από μια φωτογραφία κάποιας ή κάποιου διαβάζω υποτιμητικά σχόλια για την εμφάνισή του/της και σκληρούς χαρακτηρισμούς ή ακόμη και βρισιές.

Ζούμε στην εποχή που τα social media παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη σωματική εικόνα και όλοι έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση. «Το τέλειο» σώμα γίνεται αυτοσκοπός και η προσπάθεια για την τέλεια φωτογραφία εμμονή. Γενικά, η εστίαση στην εικόνα μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Έχω δει πως η εμμονή με την εικόνα επιβαρύνει τρομερά την ψυχική υγεία, αλλά και την καθημερινότητα του ατόμου.

Είναι ενθαρρυντικό που πολλοί celebrities όπως η Ριάνα, η Σελίνα Γκόμεζ, η Ταίρα Μπάνκς , η Έμμα Στόουν και η Κέλλυ Κλάρκσον, εναντιώθηκαν στο body shaming και προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα της αποδοχής του σώματός μας άλλα και της εικόνας των άλλων.

Ωστόσο, το body shaming κυριαρχεί και στα μέσα κοινωνική δικτύωσης αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Ποιοι είναι οι θύτες του body shaming;

Συνήθως, εκείνοι που ασκούν εσωτερική σιωπηλή κριτική στον εαυτό τους, τείνουν αν το κάνουν και στους άλλους. Εκείνοι όσοι είχαν πολύ επικριτικούς γονείς που τους μείωναν αλλά και εκείνοι που συνδέουν την εξωτερική εικόνα με την επιτυχία ή την αποτυχία αντίστοιχα.

Ποια είναι τα θύματα του body shaming;

Τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζονται πολύ από τα σχόλια και την άσχημη κριτική. Επίσης, όταν έχουν μάθει να θεωρούν πολύ σημαντική την γνώμη των άλλων από το περιβάλλον που μεγάλωσαν, δυσκολεύονται να οριοθετήσουν τον εαυτό τους και επηρεάζονται από όλα όσα ακούν. Όταν οι γονείς συγκρίνουν συνεχώς το παιδί τους και το υποβιβάζουν, μπορεί να είναι επιρρεπές στα σχόλια των άλλων.

Έχουμε υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου, που έχουμε ξεχάσει πως όλα τα σώματα είναι όμορφα.

Τι θα πει όμορφο και τι άσχημο; Ποιος το καθορίζει;

Το σώμα σου είναι όμορφο γιατί είναι δικό σου και σου επιτρέπει να τρέχεις, να περπατάς, να παίζεις, να τρως, να δουλεύεις και να ζεις. Αγάπησε τον εαυτό σου γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη γοητεία από αυτή.

Και εσύ που γράφεις αρνητικά σχόλια, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σου, υποτιμάς και προσπαθείς να ντροπιάσεις τους άλλους, σκέψου ότι ο μόνος που ντροπιάζεται και υποβιβάζεται είναι ο εαυτό σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη