Follow us

Ανάλυσέ το | Είμαι στα αλήθεια Μαμά; Η ψυχολογία της προωρότητας

Ποιες σκέψεις επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία της μητέρας του πρόωρου μωρού. Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει.

Close up Mother holding hands Asian female newborn baby  and sunlight in the morning. Cute little girl  three weeks old. Health, care, love, relationship concept.

Πριν λίγες ημέρες με επισκέφτηκε στο γραφείο μου μια νέα μητέρα η οποία γέννησε πρόωρα το μωράκι της.

«Το να γεννάς το μωράκι σου δύο ή και τρεις μήνες νωρίτερα, είναι τρομακτικό, σοκαριστικό και στενάχωρο», εξομολογείται η Κ. Το πλασματάκι εκείνο, για το οποίο κάνεις τα πάντα προκειμένου να το προστατέψεις, φεύγει από εσένα πολύ πιο νωρίς από όσο θα έπρεπε. «Έπρεπε να φέρω αυτό το μωρό στον κόσμο με ασφάλεια κι όμως απέτυχα. Έβλεπα το μωράκι μου επί μήνες σε ένα πλαστικό κουτί, τρέχοντας κάθε πρωί με την ψυχή στο στόμα και με τρομερό άγχος, μέχρι να επιβεβαιώσω ότι είναι ακόμη εκεί και ότι η καρδούλα του χτυπάει. Θεέ μου, τα μηχανήματα κάνουν καλά τη δουλειά τους, σκεφτόμουν. Μόλις έφτασε η μέρα που τόσο περίμενα, και τον έφερα στο σπίτι, τότε κατέρρευσα»

Έρευνες δείχνουν πως οι μητέρες των πρόωρων μωρών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή μελαγχολίας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή όλη η αγωνία και η φροντίδα πηγαίνει στο πρόωρο μωράκι, η μητέρα μπορεί να μη συνειδητοποιήσει την ανάγκη της για υποστήριξη, φροντίδα και βοήθεια.

Ποιες σκέψεις επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία της μητέρας του πρόωρου μωρού

  • «Κάτι έκανα λάθος και το παιδί μου κινδυνεύει»
  • «Το λάθος μου μπορεί να επηρεάσει το παιδί μου για πάντα»
  • «Θα τα καταφέρει το μωράκι μου;»
  • «Είναι αδύνατον να παρέχω τόση φροντίδα στο παιδί μου»
  • «Η ζωή μου στο εξής θα είναι συνυφασμένη με την αγωνία και το άγχος»¨
  • «Απογοήτευσα τους γύρω μου»
  • «Οι άλλοι με βλέπουν ανεπαρκή»

Η Κ. μου είχε εξομολογηθεί πως τότε είχε ανάγκη από υποστήριξη όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή της. Οι πρώτες ημέρες ή ίσως και μήνες, συχνά συνοδεύονται και από τα συχνά ξυπνήματα του μωρού. Μια μητέρα που είναι ψυχικά ευάλωτη ή έχει να διαχειριστεί μια επιλόχειο κατάθλιψη, νιώθει ακόμη πιο καταβεβλημένη. «Ανταποκρινόμουν στις ανάγκες φροντίδας του μωρού μου με το παραπάνω. Ωστόσο, φοβόμουν ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσω. Έτσι κι έγινε, η κούραση, η αυπνία αλλά και η μελαγχολία, άρχισαν να καθρεφτίζονται πάνω μου. έπρεπε να ζητήσω βοήθεια για να μπορώ να φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ το μωράκι μου, ειδικά τις δύσκολες ώρες της νύχτας, γιατί ήξερα πόσο σημαντικό ήταν ο ύπνος για εκείνο», μου λέει η Κ. περήφανη για τον εαυτό της που εν τέλει τα κατάφερε.

Πώς να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν στην μελαγχολία μετά τη γέννηση του μωρού

  • Ζήτησε βοήθεια σε ότι θεωρείς πως θα σε ξελαφρώσει (μαγείρεμα, καθαριότητα του σπιτιού, φύλαξη του μωρού για να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κοιμηθείς) Δεν είναι ντροπή να χρειάζεσαι βοήθεια. Είναι το φυσιολογικό.
  • Απενοχοποιήσου! Όχι δεν φταις που το μωράκι γεννήθηκε πρόωρο. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Δεν είσαι λιγότερη καλή μητέρα και δεν υστερείς πουθενά!
  • Επικεντρώσου στο «εδώ και τώρα». Ο φόβος είναι η αρνητική μελλοντική πρόβλεψη. Εστίασε στο τώρα και άσε το μέλλον για μετά. Εάν συμβεί κάτι τότε θα είσαι εκεί διαθέσιμη να το διαχειριστείς.
  • Βάλε ευγενικά τα όριά στους γύρω σου. Την ευθύνη και τον τελευταίο λόγο για το παιδί, την έχουν οι γονείς του. Επειδή κάποιος μας βοηθάει, δε σημαίνει πως έχει δικαίωμα να αποφασίζει για τη ζωή μας.
  • Έχεις δικαίωμα να είσαι κουρασμένη, θυμωμένη, μπερδεμένη, μελαγχολική και αγχωμένη. Όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα και φυσιολογικά, ενώ μας βοηθάνε κάτι να αντιληφθούμε, είτε για να αλλάξουμε είτε για να συνειδητοποιήσουμε.
  • Για να μπορείς να προσφέρεις χρειάζεται να φροντίζεις πρώτα εσένα.

Τα Pampers, από την P&G, πάντα δίπλα στους μικρούς μαχητές και τις οικογένειες τους, συνεχίζουν και αυτή τη χρονιά τη δωρεά σε πάνες ειδικά σχεδιασμένες για πρόωρα μωράκια στα μαιευτήρια όλης της Ελλάδας, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για ένα χρόνο. Ήδη την προηγούμενη χρονιά δώρισαν με επιτυχία, συνολικά 213.512 πάνες για πρόωρα βρέφη στα μαιευτήρια όλης της Ελλάδας και φέτος η δωρεά στις αντίστοιχες μονάδες θα φτάσει τις 250.0000 πάνες σε όλη τη χώρα.

Αυτό που βοηθάει περισσότερο τις μητέρες, είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι οι μόνες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις, ότι τα συναισθήματά τους είναι απόλυτα φυσιολογικά αλλά και ότι η δυσκολία δεν θα κρατήσει για πάντα. Στείλε μας λοιπόν κι εσύ την εμπειρία σου, τις συμβουλές σου ή ακόμη και τις ευχές σου στις οικογένειες με πρόωρα μωράκια. Τα λόγια σου θα είναι πολύτιμα.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr