Ο αυτοτραυματισμός είναι πιο συχνός στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Τα άτομα, αυτοτραυματίζονται με τους παρακάτω τρόπους:
-έντονο γδάρσιμο -χαράκωμα
-κάψιμο
-χτύπημα
-κόψιμο
Το συχνότερο είναι το κόψιμο στις γυναίκες, ενώ οι άντρες τείνουν να καίγονται ή να χτυπούν το σώμα τους περισσότερο από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ψυχιατρικό Σύνδεσμο ο αυτοτραυματισμός είναι σύμπτωμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, αλλά φαίνεται πως αυτός εμφανίζεται και σε άλλες μορφές ψυχικών διαταραχών. Μερικές από αυτές είναι: οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι αγχώδεις διαταραχές, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, οι διαταραχές που σχετίζονται με ουσίες, οι διαταραχές προσωπικότητας και η σχιζοφρένεια.
Χαρακτηριστικά προσωπικότητας ατόμων που αυτοτραυματίζονται
- Αυστηρή αυτοκριτική, ανάγκη για τιμωρία του εαυτού (ίσως συνδέεται με παιδική κακοποίηση)
- Καταπίεση συναισθημάτων, δυσκολία αποδοχής συναισθημάτων, δυσκολία στην αναγνώρισή τους
- Κυριαρχεί έντονο αίσθημα θυμού προς τον εαυτό
- Μεγάλη θλίψη και ανάγκη για να βιώσει το άτομο έντονο συναίσθημα γιατί μπορεί να νιώθει μια μεγάλη γενική απάθεια
- Ανάγκη για προσοχή και ενσυναίσθηση από τους γύρω τους. Στην περίπτωση των εφήβων μπορεί ο αυτοτραυματισμός να υποδηλώνει το έμμεσο μήνυμα του εφήβου προς τους γονείς για να αλλάξουν κάτι στην συμπεριφορά τους που ο έφηβος το νιώθει ανυπόφορο.
O αυτοτραυματισμός και η αυτοκτονία είναι ξεχωριστά συμπεριφορικά φαινόμενα. Τα άτομα που αυτοτραυματίζονται δεν διατρέχουν απαραίτητα και τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Ωστόσο, εάν το άτομο αντιλαμβάνεται την ζωή ως αποκρουστική, παρουσιάζει έντονη απάθεια και κυρίως, εάν δηλώνει ότι σκέφτεται την αυτοκτονία αλλά και ότι δεν την φοβάται.
Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να είναι ένα μέσο εκτόνωσης του έντονου αρνητικού συναισθήματος. Κάποιες φορές ο αυτοτραυματισμός είναι μια αναζήτηση βοήθειας. Το άτομο λέει «είμαι εδώ χρειάζομαι βοήθεια και προσοχή».
Κάποιοι έφηβοι μέσω του αυτοτραυματισμού αισθάνονται αυτόνομοι, σημαντικοί και ανεξάρτητοι, αφού μπορούν και αντέχουν τέτοιο πόνο. Αυτή εκδήλωση συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμησης.
Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία και οι ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού.
Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει κατάθλιψη, ίσως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.
Εάν είσαι γονέας και το παιδί σου αυτοτραυματίζεται, μην πανικοβληθείς, αλλά μην το αντιμετωπίσεις και αψήφιστα. Χρειάζεται παρέμβαση ειδικού ώστε να εντοπιστεί η βαθύτερη ανάγκη του εφήβου και η πραγματική αιτία της συμπεριφοράς του.
Να είσαι καλά!
Σ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr