Ανάλυσέ Το: Tips για να μην χάνεις την ψυχραιμία σου

Πού οφείλεται ο θυμός σου και πώς μπορείς να τον διαχειριστείς;

Είχα κάποτε γνωρίσει έναν νεαρό, περίπου 28 ετών, ο οποίος υπέφερε από τον ανεξέλεγκτο θυμό του. Ο θυμός του ήταν εντονότερος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. «δηλαδή, πρέπει να δεχτώ ότι ο καθένας οδηγεί παρανομώντας και χωρίς κανείς να κάνει κάτι γι’ αυτό; Εμένα μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μου!», έλεγε αγανακτισμένος.

Μια μαμά μου εκμυστηρευόταν με τύψεις και ενοχές, πόσο μετανιώνει που χάνει την ψυχραιμία της μπροστά με τα παιδιά της. «μα με φέρνουν σε τέτοιο σημείο που εν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου».

Ο θυμός είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα το οποίο πραγματικά μπορεί να μας βγάλει εκτός εαυτού.

Κάποιες φορές έχουμε την αίσθηση ότι αυτό οφείλεται στους άλλους. Κι όμως ο θυμός σχετίζεται μόνο με τον εαυτό μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Κανένας άλλος δεν έχει την ευθύνη για τις πράξεις μας παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Δεν μας βγάζουν οι άλλοι εκτός εαυτού, αλλά εμείς οι ίδιοι βγαίνουμε εκτός εαυτού.

Το άλλο χαρακτηριστικό του θυμού είναι ότι πρόκειται για ένα δευτερεύον συναίσθημα. Δηλαδή, πρώτα θα έχουμε νιώσει πληγωμένοι, παραγκωνισμένοι, αδικημένοι και μετά θα προβάλλουμε τον θυμό. Ίσως γιατί όλα τα προηγούμενα συναισθήματα θεωρούνται «αδυναμίες».

Πώς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου

1.Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις την ευθύνη.

Όταν θυμώνουμε, μια σειρά σκέψεων μας διακατέχει, όπου μας οδηγεί σ’ αυτό το συναίσθημα. Συνήθως, κάποιοι αναφέρουν ότι «εκείνος με έφερε σ’ αυτό το σημείο» ή «εκείνη με προκαλεί» και εναποθέτουν την ευθύνη της δικής τους συμπεριφοράς στον άλλο. Σίγουρα, μπορεί η συμπεριφορά κάποιων να είναι προκλητική ως προς τον θυμό μας, όμως εμείς έχουμε την ευθύνη για το πως θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρόκληση. Εννοείται πως θα έρθουν στιγμές όπου θα νιώσουμε θυμό. Όμως υπάρχουν τρόποι ώστε να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας.

2.Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι γιατί σου θυμίζει τον εαυτό σου;

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν ένα χαρακτηριστικό του εαυτού τους, όταν το παρατηρούν σε κάποιον άλλο ο οποίος το αφήνει ανεξέλεγκτο, θυμώνουν. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που είναι πολύ νευρικός και προσπαθεί να το ελέγξει, θα νιώσει μεγάλη διέγερση στον θυμό του όταν έρθει σε επαφή με κάποιον άλλο οδηγό ο οποίος εκδηλώνει ανεξέλεγκτα τη νευρικότητά του. Επίσης, ένα άτομο που διακρίνεται από τελειομανία, θα θυμώσει πολύ όταν δεχτεί παρατηρήσεις από κάποιον και του θυμίζει την αυστηρότητα που δείχνει ο ίδιος στον εαυτό του.

3.Παρατήρησε τα στάδια του θυμού σου

Συνήθως, μετά το ερέθισμα, ακολουθείς μια τυπική σειρά αντιδράσεων και σκέψεων. Ποια είναι η πρώτη σου αυτόματη αντίδραση όταν θυμώνεις; Σφίξιμο στο στομάχι; Εφίδρωση; Ταχυπαλμία; Αυτό το πρώτο ερέθισμα χρειάζεται να το εντοπίσεις. Δεν θα είναι εύκολο γιατί συμβαίνει αυτόματα και στιγμιαία. Όμως μέσα από την αυτοπαρατήρηση θα καταφέρεις να το βρεις. Μόλις το εντοπίσεις, θα μπορείς πλέον να το ελέγξεις. Κάθε φορά που ενεργοποιείται αυτό το πρώτο ερέθισμα πάρε βαθιές ανάσες ή απομονώσου σε έναν χώρο.

4.Ποιες σκέψεις σε κάνουν να θυμώνεις;

Πίσω από τον θυμό συνήθως κρύβεται η πεποίθηση «θα έπρεπε να σκέφτεται και να πράττεις όπως εγώ» Αυτή είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία η οποία μπορεί να ενεργοποιείται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι το οποίο δεν εγκρίνεις ή δεν συμφωνείς. Μα δεν γίνεται όλοι να συμπεριφέρονται όπως εσύ αλλά ούτε και όλοι να κάνουν το «σωστό»

5.Φροντίζεις αρκετά τον εαυτό σου;

Η πείνα και η κούραση μειώνουν την υπομονή μας. Οπότε θέσε σαν προτεραιότητά σου να φροντίζεις καθημερινά και αδιάκοπα τον εαυτό σου

6.Βάλε ένα λαστιχάκι στον καρπό σου

Όποτε παρατηρείς ότι ο θυμός σε κυριεύει, χτύπησε το λαστιχάκι στον καρπό σου. Αυτό θα σου υπενθυμίσει τις μη ρεαλιστικές σου σκέψεις και θα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα

Να είσαι καλά!

Σ.