«Σάντυ μου εκτιμώ τη δουλειά σου και όπως φαντάζεσαι διαβάζω όλα σου τα άρθρα και πραγματικά με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ. Γι’αυτό, θέλω τη γνώμη σου σε κάτι… Εγώ είμαι ελληνοιταλίδα, και ο ο άντρας μου Έλληνας. Έχουμε ένα αγοράκι 3,5 ετών. Εγώ του μιλάω μόνο ιταλικά και ο άντρας μου ελληνικά. Ωστόσο, σκέφτομαι να τον στείλω σε γερμανικό σχολείο γιατί θα χρειαστεί να πάμε στην Ελβετία, οπότε να μάθει και γερμανικά. Μήπως θα μπερδευτεί και τελικά δεν θα μπορεί να μάθει και Τρίτη γλώσσα; Ή θα μπορεί να μάθει και την Τρίτη σαν σφουγγάρι όπως τις άλλες δυο. Ακούω διάφορες γνώμες και δεν ξέρω τι να κάνω… απάντησέ μου σε παρακαλώ….
Β.»
Αγαπητή Β.
Αυτό που μας έχουν δείξει οι έρευνες, είναι ότι όταν το κάθε πρόσωπο μιλάει την ίδια γλώσσα στο παιδί, τότε το παιδί δεν μπερδεύεται. Αν δηλαδή, εσύ του μιλάς μόνο ιταλικά, ο μπαμπάς μόνο ελληνικά και στο σχολείο μιλάει μόνο γερμανικά τότε το παιδί δεν θα μπερδευτεί. Το πρόβλημα θα ήταν να του μιλούσατε όλοι όλες τις γλώσσες ή να μιλούσες για παράδειγμα ιταλικά, λέγοντάς του κάποιες λέξεις στα γερμανικά. Αν συμβεί αυτό το παιδί δεν θα μπορεί θα νομίζει ότι τα γερμανικά και τα ιταλικά είναι μια γλώσσα. κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η εκμάθηση γλωσσών, ακόμη καις ε τόσο μικρή ηλικία, βοηθάει το παιδί στην νοητική του ανάπτυξη.
«Σάντυ μου έχω ανάγκη τη βοήθειά σου. Έχουμε μια κόρη 3 ετών και όπου αφού κοιμηθεί κατά τις 8.30 το βράδυ, ξυπνάει κατά τις 11.30 με πολύ έντονο κλάμα επί 10 λεπτά, όπου δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε κι εμείς τι θέλει. Μετά κοιμάται μόνη της. Είναι νυχτερινός τρόμος; Πώς θα καταλάβω τι την αγχώνει και τι την φοβίζει; Έχω κι άλλο ένα κοριτσάκι ενός έτους. Ελπίζω να μου απαντήσεις… Ε.»
Αγαπητή Ε.
Το πιο σημαντικό μου το άφησες για το τέλος… η μικρή απέκτησε αδερφάκι πρόσφατα, κάτι που επηρεάζει τα παιδιά ποικιλοτρόπως και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Ωστόσο, δεν που αναφέρεις πως υποδέχτηκε το αδερφάκι της, πως αντιδρά, πώς και αν εκφράζει τη ζήλια της. Επίσης, εάν έχει συμβεί κάτι παράλληλα με την ‘έναρξη των συμπτωμάτων της. Αν δηλαδή βίωσε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της ή εάν συνέβη κάτι που μπορεί να την τάραξε. Ωστόσο, πράγματι, μπορεί και να μην συνέβη τίποτα από τα παραπάνω και να είναι οι νυχτερινοί τρόμοι, οι οποίοι εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Συνήθως, υπάρχει κληρονομικότητα και συνήθως δεν σχετίζονται με κάποια συναισθηματική αναστάτωση του παιδιού. Οπότε, στη θέση σου, θα προσπαθούσα να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματά μου και στην συνέχεια, εάν είσαι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει κάτι που να την αναστατώνει, τότε θα έκανα υπομονή ώστε σιγά σιγά να μην παρουσιάζει τους τρόμους. Προσπάθησε να περάσεις στο παιδί το μήνυμα ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό και ότι τα συναισθήματα όλα είναι φυσιολογικά και είναι ωραίο να τα εκφράζουμε.
«Καλησπέρα Σάντυ. Έχω έναν γιο 12 ετών και άλλον έναν 5. Τώρα περιμένω το τρίτο μου παιδάκι από τον δεύτερό μου γάμο. Ο μεγάλος μου γιος τελευταία λέει πολλά ψέματα και κάποιες φορές είναι σα να πιστεύει ότι είναι αλήθεια. Δεν ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Δοκίμασα πολλούς τρόπους, όμως το κάνει συνέχεια. Θέλω πολύ να ακούσω την γνώμη σου. Ευχαριστώ.
Σ.»
Αγαπητή Σ.
Όταν ένα παιδί λέει πολλά ψέματα, αισθάνεται ότι για κάποιο λόγο δεν θα είναι αποδεκτή η αλήθεια του. Ότι δηλαδή, θα το απορρίψουν , θα το μαλώσουν ή ότι θα απογοητεύσει τον ακροατή της αλήθειας του. Όταν λοιπόν το ψέμα του «κάνει εύκολη τη ζωή του» τότε θα επιλέξει αυτό τον δρόμο. Έτσι αυτή η συμπεριφορά σταδιακά εγκαθίσταται οπότε καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις ότι «κάποιες φορές πιστεύει ότι είναι αλήθεια το ψέμα». Ένας άλλος λόγος που πιστεύει ότι το ψέμα είναι αλήθεια, είναι γιατί δεν θέλει και το ίδιο να απογοητεύσει τον εαυτό του αποδέχοντας την αλήθεια του, που όπως έχει μάθει είναι «κακή». Η άλλη πιθανότητα είναι, το παιδί να έχει αναστατωθεί πολύ με την εγκυμοσύνη σου και τον ερχομό του νέου μέλους, και να νιώθει ότι χάνει την προσοχή σου. Έτσι, επιστρατεύοντας μια αρνητική συμπεριφορά, καταφέρνει να σου τραβήξει την προσοχή και να κερδίσει αυτό που έχει τόσο ανάγκη. Εάν είναι αυτή η εξήγηση, προσπάθησε να πλησιάσεις το παιδί και να έχεις αποκλειστικό χρόνο μαζί του. Επίσης, ισχύει αυτό που είπα παραπάνω. Ενθάρρυνέ τον να εκφράζει τα συναισθήματά του και πες του ότι είναι απόλυτα λογικά να νιώθει αναστάτωση.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την ανταπόκρισή σας. Μακάρι να μπορούσα να απαντώ σε όλα τα ερωτήματά σας, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Να είστε καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη