Προσπαθώ εδώ και λίγο καιρό να εντάξω και πάλι το γυμναστήριο στη ζωή μου… Ενώ πάντα ήταν κάτι που με ικανοποιούσε, πλέον παρατηρώ ότι δυσκολεύομαι να μπω σε ένα πρόγραμμα… Ήταν και αυτός ένας από τους στόχους που είχα θέσει στις αρχές του χρόνου και, η αλήθεια είναι, ότι δεν πίστευα ότι θα δυσκολευτώ. Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft, μόνο το 11% των Ευρωπαίων τηρούν τις αποφάσεις του νέου έτους. Το ποσοστό ακούγεται χαμηλό, όμως ας αναρωτηθούμε, πόσοι θέτουμε σωστούς, έξυπνους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους;
Ο Δρ. Paul Dolan, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα ευτυχίας, συμπεριφοράς και δημόσιας πολιτικής χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τις αποφάσεις αυτές. Στην πρώτη, βρίσκονται εκείνοι που δεν θέλουν πραγματικά να τηρήσουν τις αποφάσεις αυτές. Στην δεύτερη όμως, βρίσκονται εκείνοι που όντως επιθυμούν να κάνουν ριζικές αλλαγές στη ζωή τους αλλά θέτουν πολύ υψηλούς και άπιαστους στόχους, τους οποίους δεν μπορούν να πετύχουν. Ένα κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κόψουν το αλκοόλ για ένα χρονικό διάστημα, και όταν θα υποκύψουν σε ένα ποτό μια βδομάδα αργότερα, αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει και παραιτούνται από την προσπάθεια.
Πώς να θέτουμε έξυπνα τους στόχους μας
1. Θέσε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους
Είναι διαφορετικό να σκεφτούμε: «Το 2016 θα γίνω καλύτερος γονέας», από : «Το 2016, θα προσπαθήσω να διαχειριστώ τα νεύρα μου και να μειώσω τις φωνές». Επίσης, διαφέρει: «Το 2016 θα προσέχω την διατροφή μου», από: «Το 2016 θα περιορίσω το φαγητό πριν τον βραδινό ύπνο». Σε κάθε δεύτερη περίπτωση, ο στόχος γίνεται συγκεκριμένος. Αυτό βοηθά τον ανθρώπινο εγκέφαλο να τον εμπεδώσει και άρα να τον πραγματοποιήσει.
2. Η δύναμη της λίστας
Από τότε που έγινα μητέρα, αντιλήφθηκα πλήρως την σημασία της λίστας. Λίστα για τα ψώνια, για τις δουλειές του σπιτιού, για το γραφείο, για τα σεμινάρια, για τις ομάδες… και οι λίστες δεν έχουν τελειωμό. Η οπτικοποίηση, μας βοηθά να μην ξεχάσουμε κάτι σημαντικό και οι λίστες μας βοηθούν να βάλουμε προτεραιότητες. Έτσι, να φτάνουμε πιο κοντά στην πραγματοποίηση των καθημερινών στόχων μας. Αν και στην αρχή ήμουν αρνητική στην χρήση της τεχνολογίας, τελικά είδα πως ένας καλός σύμμαχος για να προγραμματίζουμε καλύτερα τις καθημερινές μας εργασίες και να αξιοποιούμε καλύτερα το χρόνο μας, είναι η εφαρμογή OneNote, το ψηφιακό σημειωματάριο της Microsoft. Λοιπόν, αυτό το ψηφιακό σημειωματάριο, μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε To Do Lists με τους καθημερινούς μας στόχους και να τους έχουμε πάντα μαζί μας, σε οποιαδήποτε συσκευή, ανεξαρτήτως λογισμικού. Εμένα με βοήθησε αφού γλίτωσα από τα πολλά μικρά χαρτάκια, που συχνά χάνονταν μέσα στην τσάντα μου (που δεν λες και ότι είχε λίγα πράγματα μέσα…)
3. Θέσε στόχους, των οποίων η εκπλήρωση σου δίνει κάποια μορφή ικανοποίησης
Ίσως έχεις σκεφτεί και εσύ: «Θέλω να αρχίσω το γυμναστήριο» Εκτός από το αποτέλεσμα, σε ικανοποιεί και η διαδικασία ή μήπως θα πηγαίνεις καταναγκαστικά στο γυμναστήριο; Μιας φίλης μου, η αεροβική γυμναστική της, είναι το shopping. Κι όταν λέω «shopping», δεν εννοώ ότι ξοδεύει απαραίτητα χρήματα, αλλά και μόνο που θα κάνει βόλτα στις βιτρίνες των μαγαζιών, την ευχαριστεί και την χαλαρώνει.
Όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Το Skype για παράδειγμα έχει αποδειχτεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για να κάνεις ένα γρήγορο catch-up με τη φίλη σου όταν έχεις βάλει για ύπνο τα παιδιά και να δώσετε η μία κίνητρο στην άλλη να πάτε το επόμενο πρωί για τρέξιμο (βοηθάει να έχεις εικόνα του συνομιλητή σου - δεν είσαι η μόνη με μαύρους κύκλους!).
Ένας φίλος μου, έχει βρει ένα επιπλέον κίνητρο για γυμναστική, από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή Microsoft Health με την οποία δημιουργεί το πρόγραμμα γυμναστικής του και παρακολουθεί και την πρόοδο του.
4. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και δεν θα απογοητευτείς
Το θέμα δεν είναι να θέσουμε έναν μεγάλο άπιστο στόχο, αλλά να τον πραγματοποιήσουμε. Και η πραγματοποίηση ενός μεγάλου στόχου, έρχεται μετά την πραγματοποίηση πολλών μικρών.
Η οργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων. Έχω βρει ιδιαίτερα χρήσιμα τα εργαλεία του νέου Office, τα οποία και σου προσφέρει από το σπίτι μέχρι την επιχείρησή σου, κι από τον υπολογιστή μέχρι το Web και όλες τις ενδιάμεσες συσκευές.
5. Αποδέξου τον εαυτό σου
Μήπως έθεσες σαν στόχο να μετριάσεις κάποια τροφή που πραγματικά απολαμβάνεις; Μα μπορεί να σου αρέσει το φαγητό, να απολαμβάνεις τα γλυκά, να τρελαίνεσαι για τα αλμυρά. Γιατί να τα κόψεις; Όσο πιο πολύ στερείσαι, τόσο μεγαλώνει η επιθυμία σου. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας. Υπάρχουν για παράδειγμα, πολλοί τρόποι να φάμε γλυκό και όχι μόνο να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Φτιάξε τα γλυκά σου και αντικατέστησε τη ζάχαρη με αγαύη, στέβια ή μέλι. Χρησιμοποίησε αλεύρι ντίνκελ ή ολικής άλεσης και ψάξε τέτοια υγιεινά μυστικά, ώστε να μην καταπιέζεις τον εαυτό σου, αλλά παράλληλα, να είσαι κοντά στον στόχο σου.
Μπορείς να βρεις φανταστικές υγιεινές συνταγές στο MSN Food&Drink και με τις δυνατότητες που σου δίνει ο MicrosoftEdge, να κρατάς σημειώσεις πάνω στην ιστοσελίδα και να μοιράζεσαι αυτά που σε ενδιαφέρουν με τους φίλους σου. Μπορείς επίσης, να κάνειςcopypaste τα υλικά των συνταγών που χρειάζεσαι στο OneNote, ώστε να τα έχεις εύκαιρα κατά την επίσκεψή σου στο super market.
6. Οραματίσου το αποτέλεσμα
Πώς θα αλλάξει η ζωή σου μετά την επίτευξη του στόχου; Πώς νιώθεις μετά την επίτευξη του στόχου σου; Φαντάσου την επίδραση της επίτευξης του στόχου στην καθημερινότητά σου. Αν καταφέρεις να οραματιστείς το αποτέλεσμα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις τον στόχο σου.
Η δύναμη της εικόνας μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό κίνητρο για να οδηγηθείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία φωτογραφία από τις αγαπημένες σου διακοπές, εσένα και του συντρόφου σου, των παιδιών σου ή το δικό σου happy place, αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση και να σου υπενθυμίσει για τι πρέπει να "παλέψεις". Το OneDrive της Microsoft σού δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνεις τα αρχεία σου όπου κι αν βρίσκεσαι και από οποιαδήποτε συσκευή.
Συνήθως δεν επιτυγχάνουμε την επίτευξη στόχου, όταν δεν έχουμε πράξει κάτι από τα παραπάνω. Ένας ακόμη λόγος είναι και η αμέλεια επανεξέτασης των στόχων μας. Κάτι που ίσως συνέβη και με εμένα… Θέλω να αθληθώ, όμως μπορεί το γυμναστήριο να μην μου ταιριάζει στην παρούσα φάση, όπως μου ταίριαζε στο παρελθόν. Έτσι, χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικούς τρόπους να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Ας σκεφτούμε λοιπόν, τι θα κάνουμε σήμερα, ώστε να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο;
Και ας μην ξεχνάμε, η επιτυχία είναι η προσπάθεια.
Να είστε καλά!
Σ.