Τα περισσότερα ζευγάρια που χωρίζουν, έχουν να διαχειριστούν πολλές αλλαγές. Η βασική ανησυχία των περισσότερων, είναι πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά, ώστε να βιώσουν το διαζύγιο όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Όταν οι γονείς χωρίζουν, το παιδί έχει πολλές ανησυχίες ακόμη κι αν δεν τις εκδηλώνει. Πολλά παιδία κλείνονται στον εαυτό τους, ή προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δυνατά, ειδικά αν βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι στεναχωρημένοι. Νιώθουν ότι δεν θέλουν να τους δημιουργήσουν επιπλέον βάρος.
Κάποια άλλα, εκδηλώνουν τους φόβους τους, άμεσα ή έμμεσα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαταράσσονται οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, ο ύπνος του ή ότι έχει εξάρσεις θυμού.
Το παιδί φοβάται ότι θα χάσει τους γονείς του, ότι μπορεί να μην το αγαπούν το ίδιο ή ότι φταίει εκείνο για την κατάσταση, κάτι που οφείλεται στην εγωκεντρική φύση του παιδιού.
Τι πρέπει να προσέξετε σε σχέση με τα παιδιά, κατά το διαζύγιο
Ρουτίνα
Κάτι πολύ σημαντικό, είναι να προσπαθήσετε να διαταράξετε την ρουτίνα των παιδιών όσο το δυνατό λιγότερο. Τα παιδιά μέσα από την καθημερινή τους ρουτίνα νιώθουν ασφάλεια.
Γονεϊκό παιδίΜη δώσετε ρόλο γονέα στο παιδί, επειδή σας λείπει η συντροφικότητα. Προσπαθήστε να θυμάστε πάντα ότι είναι το παιδί και δεν πρέπει να έχει ευθύνες που δεν του αναλογούν. Χρειάζεται να ζει στην παιδική ανεμελιά του και να νιώθει ότι οι γονείς του είναι ικανοί να το φροντίσουν, έτσι ώστε να είναι ήρεμο και να νιώθει ασφάλεια.
Τηρείτε τον λόγο σας
Προσπαθήστε να μην κλονίζετε την εμπιστοσύνη που σας έχει το παιδί και να τηρείτε το πρόγραμμα που έχετε συμφωνήσει. Αν δηλαδή, του πείτε «θα σε πάρω το βράδυ πριν κοιμηθείς», κάντε το τηλεφώνημα, κι αν δεν θέλει να σας μιλήσει, φροντίστε να μάθει ότι το πήρατε.
Διατηρείστε ένα ήρεμο κλίμα
Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γύρω από τα παιδιά, και να μην ακούν τα παιδιά διαπληκτισμούς. Μην τους κάνετε θεατές ή πρωταγωνιστές ενός άσχημου κλίματος.
Ελέγξτε το θυμό σας απέναντι στον σύντροφό σας
Όσο θυμωμένοι κι αν είστε μην λέτε αρνητικά λόγια στο παιδί για τον άλλο γονιό. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε κακό στο παιδί σας και να κλονίζετε τον δικό του κόσμο. Μην παρεμποδίζετε το παιδί να βλέπει τον άλλο γονέα, τον χρειάζεται εξίσου.
Πώς να μιλήσετε στο παιδί για τον χωρισμό
Το ιδανικό είναι να συνεννοηθείτε ώστε οι δυο γονείς να μιλήσετε μαζί στο παιδί και να του πείτε τα ίδια. Το παιδί μπερδεύεται και διχάζετε αν δεν σας βλέπει ενωμένους, ακόμη κι αυτές τις δύσκολες στιγμές. Οπότε, χρειάζεται οι εγωισμοί να πάνε στην άκρη για χάρη των παιδιών και να συνεννοείστε για ό,τι τα αφορά.
Αν για κάποιο λόγο ο ένας γονέας δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση, εκείνος που θα μιλήσει στα παιδιά θα πρέπει να εκπροσωπεί με τα λόγια του και τον απόντα γονέα. Να μιλάει στο πρώτο πληθυντικό και να αναφέρει τον άλλο, για παράδειγμα, «Ο μπαμπάς θα ήθελε να σας βλέπει όσο περισσότερο γίνεται και αυτό θα το φροντίσουμε μαζί»
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αποφύγετε οποιοδήποτε σχόλιο όπως «Δεν μπορούσε ο μπαμπάς -ή η μαμά- να ανταπεξέλθει στις ευθύνες» ή «είναι δύσκολο να ανταπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις μιας οικογένειας», αυτά τα σχόλια θα τα εκλάβουν ως αιχμές για το ότι φταίνε τα ίδια και θα νιώσουν πως είναι βάρος για εσάς.
Πείτε τους ότι πλέον αγαπιέστε σαν φίλοι και όχι σαν σύντροφοι. Η αγάπη υπάρχει, όμως έχει αλλάξει το είδος. Πείτε τους που θα μείνουν, πότε θα βλέπουν τον άλλο γονέα και ότι φυσικά όποτε επιθυμούν να αλλάξει το πρόγραμμα μπορούν να το εκφράσουν.
Πολύ σημαντικός είναι ο τόνος της φωνής σας και η διάθεση που θα μεταφέρετε στα παιδιά. Χρειάζεται να είστε θετικοί και ήρεμοι. Επίσης, να κάνετε παύσεις για να ακούτε αυτό που έχουν να πουν. Δεν πειράζει αν κλάψουν ή εκφράσουν ανησυχία. Απεναντίας, σε αυτή την περίπτωση θα έχετε την ευκαιρία να τους εξηγήσετε και να τα καθησυχάσετε.
Όσο πιο συνεργάσιμοι είναι οι γονείς προς χάριν των παιδιών τους, τόσο πιο θετικά θα ανταποκριθούν τα παιδιά στην αλλαγή.
Να είστε καλά!
Σ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr