Ανάλυσέ το: Πώς να ενισχύσεις την θετική αυτοεικόνα του παιδιού σου

Η Σάντυ εξηγεί τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφύγεις για να χτίσεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ

Ζούμε στην εποχή που ενισχύει τον ναρκισσισμό και μπορεί εύκολα να υποθάλψει την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας. Έτσι, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν θετική αυτοεικόνα και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Τι να μην κάνεις

- Μην αναφέρεις μπροστά στα παιδιά σου ότι πρέπει να αρχίσεις δίαιτα ή ότι δεν σου αρέσει το σώμα σου

- Μην πιέζεις το παιδί να φάει ή να μην φάει

- Μην κάνεις σχόλια στο παιδί για το βάρος του «Είσαι πολύ αδύνατη, πρέπει να τρως» ή «Φούσκωσαν τα μπουτάκια μας, πρέπει να τρώμε λιγότερο». Φυσικά, θα καταστρέψεις την αυτοεκτίμησή του αν του λες προσβλητικές φράσεις όπως «Χοντρή» , «Στέκα» και άλλες αντίστοιχες

- Μην κρίνεις κάποιον μπροστά στο παιδί σου για το βάρος του «Πώς πάχυνε έτσι η Μαρία;…» ή «Τι ωραία που έγινε τώρα που αδυνάτισε η Κατερίνα»

- Μην περνάς το μήνυμα στο παιδί ότι κάποιες τροφές είναι απαγορευμένες. Προσπάθησε να του εξηγήσεις τι το ωφελεί και τι όχι, όμως κάποιες φορές μπορεί να φάει κάτι που θα το λιμπιστεί χωρίς εσύ να του επισημαίνεις ότι δεν πρέπει. Ωστόσο, προσπάθησε να μην βρίσκει συνέχεια μπροστά του ζάχαρη.

- Μην λες στο παιδί ότι είναι όμορφο κάθε λίγο γιατί θα σκέφτεται ότι η ομορφιά είναι πολύ σημαντική και ότι το αγαπάς γι’αυτό.

- Μην πεις στο παιδί ότι το αγαπάς επειδή είναι όμορφο

- Μην συγκρίνεις το παιδί με τα άλλα και μην αναφέρεις φράσεις όπως «Έχω το ομορφότερο κορίτσι» ή «Είσαι η πιο όμορφη του κόσμου». Επίσης, μην πεις «Η Ελενίτσα είναι πιο ψηλή/αδύνατη/παχουλή από εσένα» ή και το αντίστροφο. Αν το παιδί συγκρίνει τον εαυτό του, εξήγησέ του ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει την μοναδική του εμφάνιση και την μοναδική του προσωπικότητα.

- Μην αγχώνεσαι για το πως θα κρίνει ο κόσμος την εμφάνιση του παιδιού σου. Φρόντισε να νιώθει άνετα και ενθάρυνε τις επιλογές του.

Τι να κάνεις

- Αγάπησε πρώτα εσύ το σώμα σου και την εικόνα σου. Δείξε στο παιδί δυο ότι είσαι άνετη με την εικόνα σου και ότι δεν αγχώνεσαι τόσο για το αν οι άλλοι θα σε δουν όμορφη αλλά ότι το πιο βασικό είναι να νιώθεις άνετα με τα ρούχα σου και ότι έχεις το δικό σου προσωπικό στυλ.

- Όταν το παιδί κοιτάζεται στον καθρέφτη και παρατηρεί το σώμα του, άφησέ του χρόνο και τόνισε το πόσο όμορφο είναι

- Άφησέ το παιδί να διαλέγει τα ρούχα του ακόμη κι αν θεωρείς ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Αν είναι ακραίες οι επιλογές του (πχ παρανυφικό φόρεμα χειμωνιάτικο, καλοκαίρι στην παιδική χαρά) τότε πες του την γνώμη σου. Θυμάμαι μια φορά η κόρη μου ήθελε να φορέσει κάποιες μπαλαρίνες, μικρές της με τις φόρμες της, την προειδοποίησα ότι θα την στενέψουν. Κάποια στιγμή στη βόλτα έβγαλε τα παπούτσια και δεν μπορούσε να περπατήσει. Έτσι αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω. Από τότε ζητάει και τη γνώμη μου…

- Αν παρατηρήσεις ότι το παιδί επηρεάζεται από κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, δείξε του τις φωτογραφίες πριν και μετά το photoshop.

- Αν παρατηρήσεις ότι το παιδί έχει ακραία συμπεριφορά στο φαγητό που κινδυνεύει η υγεία του, απευθύνσου αμέσως σε ειδικό.

Να είσαι καλά!

Σ.