Ανάλυσέ το: Πώς να ελέγξεις το συναισθηματικό φαγητό;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για το πώς μπορείς να σταματήσεις να συνδέεις τα συναισθήματα σου με την κατανάλωση φαγητού

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Όλοι το βιώνουμε κάποιες φορές. Τρώμε όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή είμαστε στεναχωρημένοι, νιώθουμε ανία, θέλουμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας, νιώθουμε χαρά, μοναξιά ή άγχος.

Το συναισθηματικό φαγητό, είναι ο κύριος λόγος υπερφαγίας και ο βασικός λόγος που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή.

Γιατί συνδέουμε το φαγητό με τα συναισθήματα;

Την κάθε γεύση την έχουμε συνδέσει με αντίστοιχες εμπειρίες. Πώς θα ένιωθες αν από όταν ήσουν παιδί, κάθε φορά που έτρωγες σοκολάτα έβλεπες και μια αηδιαστική εικόνα; Το πιθανότερο είναι ότι θα ένιωθες αποστροφή για τη σοκολάτα και δεν θα ήθελες να την πλησιάσεις. Από την άλλη, αυτό που συμβαίνει με εμάς, είναι ότι κάθε γιορτή και χαρά, συνοδεύεται από γλυκά (τούρτα, βασιλόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλουράκια, παγωτά κλπ) Πολλοί γονείς, καθησυχάζουν και ηρεμούν τα παιδιά τους (ή και τον εαυτό τους) με το φαγητό. Γενικά, το φαγητό, μαθαίνουμε να είναι απάντηση στα συναισθήματά μας με αποτέλεσμα συχνά να μην ακούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Πώς να ελέγξεις το συναισθηματικό φαγητό

Εξέφρασε το συναίσθημά σου, ακόμη κι αν αυτός που θα το ακούσει θα είσαι εσύ. Είναι σημαντικό να ξέρεις, γιατί βρίσκεσαι σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση.

Πριν απλώσεις το χέρι σου να φας κάτι αναρωτήσου «πεινάω πραγματικά, τι μου προκαλεί αυτό που θα φάω»

Δημιούργησε τις δικές σου ρουτίνες. Όταν γυρίζεις στεναχωρημένος ή αγχωμένος από τη δουλειά βάλε τα ακουστικά σου και άκου την αγαπημένη σου μουσική μέχρι να ηρεμήσεις ή κάνε ένα απολαυστικό μπάνιο ή εκτονώσου στο γυμναστήριο.

Μη σκέφτεσαι ότι ένα φαγητό (πχ τα γλυκά), είναι απαγορευμένα. Σκέψου το πόσο βλάπτουν τον οργανισμό σου. Ενημερώσου για τις βλαπτικές ιδιότητες της ζάχαρης και οπτικοποίησε τι θα κάνει στον οργανισμό σου, μόλις εισέλθει στο σώμα σου.

Οι υδατάνθρακες πυροδοτούν την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Η σεροτονίνη δεν εκκρίνεται μόνο όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αλλά και κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Μάλιστα, στην περίπτωση της άσκησης η επίδρασή της διαρκεί πολύ περισσότερη ώρα. Δοκίμασε, λοιπόν, εναλλακτικά, να βγεις για ένα γρήγορο περπάτημα ή ένα ελαφρύ τρέξιμο.

Το φαγητό μπορεί να γίνει ένας «παροδικός φίλος», αφού προσφέρει στιγμιαία απόλαυση. Τα συναισθήματα παραμένουν εκεί, δοκίμασε, λοιπόν, να τα μοιραστείς με έναν πραγματικό φίλο.

Ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού, να σε βοηθήσει ώστε να επιτεύξεις την αποσύνδεση των συναισθημάτων με το φαγητό

Παρατήρησε τον οργανισμό σου. Ποια συμπτώματα έχεις όταν πεινάς πραγματικά; Προσπάθησε λοιπόν να τρως μόνο όταν πεινάς.

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να εντάξεις τα αγαπημένα σου τρόφιμα σ υγιεινά σνακ. Αντί για παράδειγμα, να φας ένα κρουασάν με σοκολάτα, λιώσε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη σε φρούτα ή σε ώμους ξηρούς καρπούς.

Να είσαι καλά!

Σ.