Μια από τις συχνότερες φοβίες, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πολλά άγχη και ανησυχίες, είναι η φοβία της απόρριψης. Η ανάγκη για αποδοχή είναι καταγεγραμμένη στο dna μας εδώ και 3-4 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, η απόρριψη δεν εκλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους μας. Ισχύει ότι η απόρριψη είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν. Όμως κάποιοι την ξεπερνούν πολύ εύκολα και άλλοι πολύ δύσκολα. Άλλοι, την έχουν μέσα στο πρόγραμμα και την θεωρούν μια φυσιολογική συνθήκη, άλλοι προσπαθούν σκληρά να την αποφύγουν. Το πώς αντιλαμβανόμαστε την απόρριψη σχετίζεται με τα βιώματά μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας.
Ποιοι φοβούνται περισσότερο την απόρριψη;1. Εκείνοι που σκέφτονται πώς «αν δεν αρέσω σε όλους δεν αξίζω». Ταυτίζουν δηλαδή την αξία τους με την αποδοχή των άλλων
2. Εκείνοι που συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους και αγχώνονται να είναι οι πιο όμορφοι, οι πιο πετυχημένοι κλπ. Έτσι, στο άκουσμα κάποιου αρνητικού σχολίου, καταβάλλονται συναισθηματικά και νιώθουν ανάξιοι, άχρηστοι και λίγοι
3. Εκείνοι που περιμένουν από τον εαυτό τους να είναι πάντα «τέλειοι». Φυσικά, από τη στιγμή που η προσδοκία τους είναι μη ρεαλιστική, βιώνουν συχνές ματαιώσεις
4. Εκείνοι που μεγάλωσαν με έντονη την έγνοια του «τι θα πει ο κόσμος». Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που η ενασχόλησή τους με τους άλλους ξεπερνά ακόμη και την ενασχόλησή τους , με εαυτό τους.
5. Όταν σκέφτομαι ότι δεν αξίζω ή ότι δεν είμαι αρκετά καλή ή ότι είμαι λίγη, το πιθανότερο είναι ότι με το παραμικρό αρνητικό σχόλιο ή την παραμικρή απορριπτική συμπεριφορά, θα απογοητευτώ. Έτσι, όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ευάλωτοι στην απόρριψη
Social media και απόρριψη
Σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν καταλάβει την καθημερινότητα. Από την προεφηβία το παιδί μαθαίνει να έχει πολλούς followers. Δηλαδή, κατά μια έννοια, να αρέσει στους άλλους. Αυτή η τάση, μπορεί να εκπαιδεύσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και να δημιουργήσει εξάρτηση από τα μέσα αφού μπορεί κάποιος να τα μετατρέψει σε μέτρο αξιολόγησης και αυτοαξίας.
Πώς να ξεπερνάς εύκολα την απόρριψη- Μην παίρνεις την απόρριψη προσωπικά. Δηλαδή, προσπάθησε να αντιληφθείς ότι δεν είσαι εσύ εκείνος που μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά των άλλων. Αυτό δεν είναι κάτι εφικτό. Η συμπεριφορά των άλλων και η κρίση τους επηρεάζεται από άπειρους παράγοντες, συχνά άγνωστους στους άλλους.
- Η προσωπική σου δύναμη και αξία δεν θα φανεί από το αν θα δεχτείς απόρριψη, αλλά από το πώς θα την διαχειριστείς
- Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους πάντα. Αυτό είναι μια ακλόνητη αλήθεια και αν την αντιληφθείς, θα έχεις γλιτώσει από πολύ άγχος και ανησυχία.
- Αν κάποιος που εσύ χρειάζεσαι σε απορρίπτει, προσπάθησε να ζητήσεις από κάπου αλλού. Αν εκείνος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που θα μπορεί.
- Άλλαξε κάτι εάν σε ενοχλεί εσένα, όχι γιατί δεν αρέσει στους άλλους. Φυσικά, συχνά ο λόγος απόρριψης κάποιου μπορεί να μας βρίσκει σύμφωνους. Προχώρα τότε μπροστά και βάλε στόχο για μια αλλαγή.
- Δεν είναι όλοι το ίδιο σημαντικοί. Ζωγράφισε μια πυραμίδα και χώρισέ την σε τμήματα. Γράψε από πάνω μέχρι κάτω τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για εσένα μέχρι τους λιγότερο σημαντικούς. Συχνά, η απόρριψη κάποιου καθόλου σημαντικού μας ενοχλεί το ίδιο με κάποιου πολύ σημαντικού. Συνειδητοποίησε αν τελικά αξίζει η απογοήτευσή σου.
- Δούλεψε την αυτοεκτίμησή σου. Διάβασε προηγούμενα σχετικά άρθρα μου ή ζήτησε βοήθεια αν χρειάζεται.