Από μικρή μισούσα τα λάθη. Νόμιζα ότι το λάθος σήμαινε μια μικρή αποτυχία. Αν κάποιος μου έλεγε ότι κάπου έσφαλα, θα έπρεπε να του μιλάω με τις ώρες για να του αποδείξω ότι έχει άδικο, μέχρι που θα κουραζόταν να με ακούει και θα μου έλεγε: «Καλά καλά, έχεις δίκιο». Πόσο κουραστικό θα ήταν αυτό, τώρα που το σκέφτομαι. Αλλά πόσο πολύ προσπαθούσα κι εγώ να αποφύγω κάτι λάθος και διαλυόμουν όταν δεν το κατάφερνα…
Οι πιο πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι:
Τα λάθη σημαίνουν αποτυχία
Μα πώς μπορεί ο δρόμος για την επιτυχία να σημαίνει αποτυχία; Μα τα λάθη μας, μας εξελίσσουν και μας οδηγούν σε κάτι καλύτερο. Γιατί, όσο κι αν νομίζουμε ότι ένα λάθος μας κράτησε πίσω, εκείνο το λάθος θα είναι που θα μας δώσει κίνητρο και ώθηση να προσπαθήσουμε περισσότερο, να στραφούμε προς μια άλλη κατεύθυνση και να ζήσουμε μια καινούρια εμπειρία.
Ο Thomas Edison όταν ρωτήθηκε γιατί συνέχισε μετά τα 10.000 αποτυχημένα πειράματα, απάντησε: «Δεν αποθαρρύνθηκα, γιατί η κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, με οδηγούσε σε ένα βήμα παρακάτω».
Η αποτυχία, έρχεται όταν αφήνουμε τα λάθη μας να μας αποθαρρύνουν. Όταν απογοητευόμαστε και σταματάμε τις προσπάθειές μας. Όταν νομίζουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.
Για τους άλλους τα πράγματα είναι ευκολότερα
Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η επιτυχία έρχεται εύκολα στους άλλους. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Για παράδειγμα, ο αγαπημένος μας Χάρυ Πότερ, είχε απορριφθεί από δώδεκα εκδοτικούς οίκους πριν βρει εκδοτική στέγη, ο Michael Jordan δεν είχε γίνει δεκτός από την ομάδα μπάσκετ στο γυμνάσιο που πήγαινε και ο Walt Disney είχε απολυθεί από τον εκδότη της εφημερίδας που εργαζόταν, γιατί του είχε πει πως του λείπει φαντασία.
Όσο πιο μεγάλοι, έμπειροι και σοφοί είμαστε, τόσο πιο λίγα λάθη κάνουμε
Ξέρω πολλούς ανθρώπους, που νομίζουν ότι όσο πιο μεγάλοι, σοφοί και έμπειροι είναι, τόσο πιο λίγα λάθη θα κάνουν… από την άλλη, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, αναζητούν ρίσκα και θέλουν να κάνουν λάθη ώστε να εξελιχθούν και να μάθουν από αυτά. Είναι αλήθεια, όσο ζούμε μαθαίνουμε, αν το επιθυμούμε και εάν είμαστε ανοιχτοί στις εμπειρίες.
Τα βήματα για να μάθεις να αγαπάς τα λάθη σου
-Όταν βάζεις ένα στόχο και φαντασιώνεσαι το αποτέλεσμα, οραματίσου τη διαδρομή με τα εμπόδιά της, γνωρίζοντας όμως από την αρχή ότι τα χρειάζεσαι για να μάθεις μέσα από αυτά και να φτάσεις εκεί που τελικά θέλεις
-Κάνε εξάσκηση από τα μικρά καθημερινά λάθη. Για παράδειγμα, όταν θα σπάσεις το επόμενο ποτήρι ή θα ρίξεις κάτω ένα βάζο, χαμογέλα και πες «δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά»
-Παρατήρησε τον εαυτό σου. Μήπως κατακρίνεις τα λάθη των άλλων; Μήπως είσαι αυστηρή με τους γύρω σου; Με τα παιδιά σου; Με τους κοντινούς σου ανθρώπους; Αλλάζοντας το πώς αντιμετωπίζεις τα λάθη, θα αλλάξει και το πώς αντιμετωπίζεις τους άλλους.
-Απομυθοποίησε την τελειομανία. Η έννοια του τέλειου είναι μια ψευδαίσθηση. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα ηρεμήσεις ψυχικά.
Τη δύσκολη στιγμή που θα βιώνεις μια αποτυχία ή μια εποικοδομητική κριτική, θυμήσου αυτό το άρθρο…
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr