Το γιατί η αγάπη ξεθυμαίνει με το χρόνο στα ζευγάρια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα του ανθρώπου.
Ωστόσο, η εμπειρία μου, αλλά και η πολυετής έρευνα που γίνεται γύρω από τη σχέση των ζευγαριών, μας δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες διαχωρίζουν τα ζευγάρια που θα μπορέσουν να διατηρήσουν έναν αληθινό και ειλικρινή δεσμό, ο οποίος θα ανθίζει και θα εξελίσσεται, σε αντίθεση με συμπεριφορές που δημιουργούν σε ένα φαντασιωτικό δέσιμο, σε μια ψευδαίσθηση ότι το ζευγάρι λειτουργεί σαν «ένα» και τελικά φτάνουν στο σημείο όπου δεν θα αντέχει ο ένας τον άλλον.
Ποιες είναι οι συμπεριφορές που πρέπει να προσέχουν τα ζευγάρια;
1. Κριτική αντί για έκφραση προσωπικών συναισθημάτων
Είναι πολύ διαφορετικό το: «Είσαι κάθε βράδυ στην τηλεόραση, δεν έχεις κανέναν ουσιαστικό ενδιαφέρον» με το «Τα βράδια που βλέπεις τηλεόραση νιώθω μοναξιά και νομίζω ότι δεν σε ενδιαφέρει να περάσεις χρόνο μαζί μου. Είναι έτσι;»
2. Θυμωμένη αντίδραση έναντι ειλικρίνειας και εσωτερικής ενδοσκόπησης
Στο παραπάνω παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να πει «Δεν καταλαβαίνεις ότι είμαι κουρασμένος από τη δουλειά και έτσι χαλαρώνω» Αυτή είναι μια αμυντική αντίδραση που δεν δείχνει στον άλλο κατανόηση. Έτσι, κι εκείνος απομακρύνεται και κλείνεται στον εαυτό του. Αντί γι’ αυτό, θα μπορούσε να αναρωτηθεί πραγματικά «έχω στ’ αλήθεια πολύ δουλειά και είμαι πολύ κουρασμένος. Μήπως όμως έχω παραμελήσει τη σχέση μου; Ποιες είναι οι πραγματικές μου προτεραιότητες;» Αν λοιπόν σκεφτεί έτσι, και δείξει πραγματική διάθεση να ακούσει τον άλλο, εκτός από το ότι θα έχει κάνει κι εκείνος ένα βήμα μπροστά, θα μπορέσει να επικοινωνήσει και πιο εποικοδομητικά. «λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μου έχει αποσπάσει πολύ την προσοχή. Όμως καταλαβαίνω πως μπορεί να αισθάνθηκες»
3. «Εμείς» αντί για «εγώ και εσύ μαζί»
Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί ένας από τους δυο να κυριαρχεί στη σχέση και ο άλλος, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιεί εντελώς να γίνεται παθητικός δέκτης. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του συντρόφου μας και να τον αντιμετωπίζουμε σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα.
4. Αστάθεια αντί για αξιοπιστία
Είναι αλήθεια ότι μπορεί ο ένας να οδηγήσει στην τρέλα τον άλλον όταν οι πράξεις δεν επαληθεύουν τα λόγια του. Όταν ο ένας λέει «σ’αγαπώ» και παράλληλα δεν βρίσκει χρόνο να περάσει με τον άλλο, όταν λέει «θέλω να σε νιώσω κοντά μου» αλλά όποτε είναι μαζί ασκεί συνεχώς κριτική, όταν λέει «δεν με ενδιαφέρει να γνωρίσω άλλες» αλλά κάθε φορά φλερτάρει, τότε οι πράξεις του έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια του. αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τρελάνει τον άλλο, να τον μπερδέψει και να του δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά.
5. Χειριστική συμπεριφορά έναντι ειλικρινούς και μη απειλητικής και χειριστικής συμπεριφοράς
Εξαιτίας της ανθρώπινης ανάγκης να καλύπτονται οι ανάγκες, συχνά, κάποιοι καταφεύγουν σε χειριστικές συμπεριφορές προκειμένου να κατευθύνουν τον σύντροφό τους να συμπεριφερθεί όπως εκείνοι θέλουν. Κάποιος μπορεί να είναι εκείνος που έχει την οικονομική κυριαρχία και ο άλλος είναι εκείνος που κυριαρχεί στην σεξουαλική ζωή, για παράδειγμα. Ο καθένας υιοθετεί συγκεκριμένους ρόλους προκειμένου να νιώσουν ασφαλής. Μπορεί όταν οι ανάγκες τους δεν συναντιούνται, να κλαίνε να δηλώνουν κατεστραμμένοι ή να απειλούν και να γίνονται βίαιοι. Τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ίσης ειλικρινούς και ουσιαστικής σχέσης.
Όταν γνωρίζουμε τις παραπάνω συμπεριφορές, μπορούμε να τις διακρίνουμε στον εαυτό μας και να βοηθήσουμε τη σχέση ώστε να εξελιχθεί προς το καλύτερο.
Να είστε καλά!
Σ.