Follow us

Ανάλυσέ το: Μήπως βρίσκεσαι σε μια δυσλειτουργική σχέση;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη γράφει τα πάντα για τις τοξικές σχέσεις

Screenshot_1

Οι δυσλειτουργικές σχέσεις είναι οι σχέσεις που ίσως αναγνωρίζουμε (ή αναγνωρίζαμε) στον εαυτό μας και στο περιβάλλον μας, όμως δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να εξηγήσουμε.

Μήπως κι εσύ, έχεις στο περιβάλλον σου, ένα ζευγάρι το οποίο εκεί που αγαπιέται τρελά, εκεί μαλώνει σε σημείο χωρισμού; Σου έχει τύχει να χωρίζεις συνέχεια αλλά να επανασυνδέεσαι, χωρίς να ξέρεις πραγματικά το λόγο; Έχεις υπάρξει σε σχέση που νιώθεις ότι είναι τοξική; Που σου ρουφά ενέργεια και συναισθήματα, χωρίς να μπορείς να το εξηγήσεις απόλυτα;

Υπάρχουν πολλών ειδών δυσλειτουργικές σχέσεις. Όλες όμως, έχουν μια κοινή βάση: κάποιος από τους δυο, ή ίσως και οι δυο, προσπαθούν μέσα από τη συντροφική σχέση να επαναλάβουν τη σχέση με τον γονέα (ή με το μέλος της οικογένειας που έχουν άλυτα ζητήματα) ή να επιλύσουν εκκρεμότητες από την παιδική τους ηλικία. Αυτό συμβαίνει όταν υπήρχε δυσλειτουργική σχέση στην οικογένεια που μεγάλωσε, η οποία δεν έχει δουλευτεί από το παιδί που είναι πλέον ενήλικας.

Για παράδειγμα, το κορίτσι που είχε έναν απόμακρο συναισθηματικά μπαμπά, έναν μπαμπά τον οποίο δεν ένιωθε κοντά της ή που ήταν άπιστος στη σχέση με τη μαμά, θα επιλέγει αντίστοιχους συντρόφους ώστε να τους «απαντήσει» ή να τους διαχειριστεί, όπως δεν μπορούσε να διαχειριστεί τότε τον μπαμπά γιατί ήταν παιδί. Ίσως, από την άλλη, να μειώνει τους συντρόφους της, να τους δίνει εκείνη ρόλο «θύτη», ώστε να «δικαιώσει» τον μπαμπά της με το σκεπτικό «είναι όλοι ίδιοι, ο μπαμπάς μου δεν διάφερε» .

Εξαρτητική σχέση

Η σχέση εξάρτησης χαρακτηρίζει την μεγάλη προσκόλληση του ενός στον άλλο. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ζήσει εάν δεν έχει τη συνεχή επιβεβαίωση της αγάπης του συντρόφου του για το ίδιο. Πρέπει να ξέρει συνεχώς που βρίσκεται ο άλλος, αγχώνεται και νιώθει πανικό αν ο σύντροφός του απομακρυνθεί από εκείνον.

Η στάση αυτή έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία, όπου οι συναισθηματικές ανάγκες για φροντίδα, αγάπη και ασφάλεια δεν είχαν καλυφθεί. Έτσι, το άτομο προσπαθεί να καλύψει τα συναισθηματικά κενά μέσω των σχέσεών του.

Η κατάθλιψη στη σχέση

Η κατάθλιψη απομονώνει το άτομο και το καθιστά ανίκανο να έρθει κοντά συναισθηματικά με τον ή την σύντροφό του. Συνήθως, ο σύντροφος προσπαθεί να βοηθήσει αλλά οι απόπειρες συχνά πέφτουν στο κενό, καθώς η κατάθλιψη μπορεί να νικήσει τη σχέση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάθλιψη παίρνει τη μορφή του εθισμού. Έτσι, το άτομο μπορεί να κάνει κατάχρηση ουσιών και κατά συνέπεια να αλλάζει και η συμπεριφορά του.

Κάποιες φορές, η κατάθλιψη είναι μια συνέπεια της δυσλειτουργικής σχέσης.

Συχνά συναντώ ανθρώπους που δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν μια δυσλειτουργική σχέση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ίσως, οι δικές τους αδυναμίες καλύπτονται με κάποιο τρόπο από τη συμπεριφορα του άλλου. Για παράδειγμα, μιακάποιος που σκέφτεται ότι δεν αξίζει, τότε θα επιλέξει έναν συντροφο που τον υποτιμά και θα νιώθει ότι αυτό είναι σωστό.

Η ουσία είναι πως η σχέση με τον εαυτό μας είναι η πρώτη στην οποία αξίζει να επενδύσουμε. Η θεραπεία ζεύγους βοηθά πολύ το ζευγάρι να μάθει τρόπους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας και φυσικά εστιάζει στην ανάλυση της δομής της σχέσης με σκοπό το ζευγάρι «ανακατασκευάσει» την ταυτότητα της σχέσης του.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Mail koutsostamati@gmail.com

Instagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr