Η Μαρία προτιμά να κάθεται στην ήσυχη βιβλιοθήκη του σχολείου και να μελετάει, ενώ δεν επηρεάζεται από την αρνητική κριτική που θα της ασκήσουν οι άλλοι. Ο Γιώργος, έχει μια έντονη προσωπικότητα, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει μπροστά σε κοινό.
Η Μαρία είναι εσωστρεφής, αλλά δεν είναι ντροπαλή. Ο Γιώργος είναι ντροπαλός και εξωστρεφής.
Η εσωστρέφεια και η ντροπαλότητα είναι χαρακτηριστικά που θεωρούνται συνήθως αρνητικά από τους γονείς. Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι ένα παιδί γεννιέται με τις παραπάνω τάσεις και το περιβάλλον είτε θα τις ενισχύσει, είτε θα τις αποθαρρύνει.
Αν το παιδί σου είναι πολύ ντροπαλό, χρειάζεται να εντοπίσουμε τους λόγους που αποφεύγει τόσο έντονα την αρνητική κριτική.
Μήπως του κάνεις συχνά παρατηρήσεις; Μήπως το περιορίζεις πολύ; Μήπως τονίζεις άθελά σου τα λάθη του; Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, τότε η ντροπαλότητα μπορεί να είναι είτε μια φάση προσωρινή, είτε μια τάση που έχει το παιδί σου και έτσι εσύ χρειάζεται να την αποδεχτείς, χωρίς να το πιέσεις να γίνει κάτι που δεν είναι.
Ωστόσο, μπορεί το παιδί σου απλά να είναι εσωστρεφές. Δηλαδή, να προτιμά την ησυχία του, να μην θέλει συνέχεια κόσμο, να του αρέσει να μένει και μόνο. Με λίγα λόγια να τα βρίσκει μια χαρά με τον εαυτό του και να μη φοβάται την μοναξιά. Έχω δει γονείς να πανικοβάλλονται μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση. «Μα πώς γίνεται να μην θέλει να βγαίνει συχνότερα με τους φίλους του;» , «Μα πως γίνεται να έχει μόνο έναν καλό φίλο;». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως διαφέρουμε οι ενήλικες, έτσι, διαφέρουν και τα παιδιά.
Όσο πιο πολύ σεβόμαστε την προσωπικότητά τους τόσο περισσότερο θα τονώσουμε την αυτοεκτίμησή τους. Κι ένα παιδί με αυτοεκτίμηση, έχει στα χέρια του το πιο ισχυρό εργαλείο.
Να είστε καλά!
Σ.