Ανάλυσέ Το | Πώς να διατηρείς φυσιολογικό βάρος χωρίς να στερείσαι;

Μήπως δεν χρειάζεσαι δίαιτα αλλά συμφιλίωση με το φαγητό;

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου… Η εποχή του άγχους και της αμφισβήτησης για την εμφάνιση του σώματός μας.

Η υπάρχουσα γενικότερη ιδέα, είναι ότι πρέπει να κόψουμε φαγητά που αγαπάμε ή που μας ευχαριστούν, να μειώσουμε ποσότητες φαγητού τις οποίες φυσιολογικά επιθυμούμε και γενικά να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μια διαδικασία στέρησης.

Ανάλυσέ Το | Πώς να αναγνωρίσεις την κρυφή κατάθλιψη

Ανάλυσέ Το | Γιατί “κολλάς” σε εκείνους που σε απορρίπτουν

Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος, αλλά να μη στερούμαστε; Πολύ απλά, να τρώμε όταν και όσο πεινάμε.

Τρώω συνέχεια χωρίς να πεινάω | Πώς να τρώμε όσο πεινάμε;

Πολλές φορές, τρώμε απλά από συνήθεια και όχι γιατί έχουμε πραγματικά πεινάσει. Μήπως, όσο μεγαλώνουμε ξεχνάμε να αντιλαμβανόμαστε το συναίσθημα της πείνας; Μήπως θα φάμε ό,τι υπάρχει μπροστά μας για να τελειώσουμε όλο μας το φαγητό, χωρίς πραγματικά να πεινάμε;

  • Αρχικά, χρειάζεται να κατανοήσουμε, εάν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τα συμπτώματα της πείνας. Παρατήρησε τα σωματικά σου συμπτώματα όταν έχεις περισσότερο από δυόμιση ώρες να φας. Τι αισθάνεσαι; Πώς αντιδρά το σώμα σου; Αυτά τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις, είναι εκείνα που προδίδουν την πείνα σου.
  • Όταν επιθυμείς κάποια τροφή πολύ και σκέφτεσαι ότι είναι απαγορευμένη, πολύ απλά, την κάνεις ακόμη πιο επιθυμητή. Έτσι, μπορεί να μπεις σε μια διαδικασία, να την χρησιμοποιείς προκειμένου να καλύψεις κάποιο συναισθηματικό κενό όπως την ανάγκη για επιβράβευση, το άγχος, την ανία, την στεναχώρια, τη μοναξιά ή την αυτοτιμωρία. Κάπως έτσι, δημιουργείται η ανάγκη για «συναισθηματικό φαγητό».

Τι είναι το «συναισθηματικό φαγητό»

Με τον παραπάνω όρο, περιγράφουμε την ανάγκη μας να φάμε, όχι γιατί πεινάμε αλλά γιατί έχουμε συνδέσει την κατανάλωση φαγητού με κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα. Οι υδατάνθρακες πυροδοτούν τη σεροτονίνη, την ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους. Ωστόσο, το άτομο που «ταΐζει τα συναισθήματά του» ξεκινάει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λιπαρού φαγητού και συνεχίζει, παρόλο που νιώθει ήδη υπέρμετρα χορτάτο. Συνεχίζει, γιατί σκέφτεται «αφού χάλασα την δίαιτά μου, τι νόημα έχει να σταματήσω τώρα;» έτσι, μπαίνει στον φαύλο κύκλο της αυτοτιμωρίας και της αυτολύπησης, συναισθήματα που έχει μάθει να αντιμετωπίζει μέσω του φαγητού.

Πώς τρώω

Πολλές από εσάς με ρωτάτε τι είδους διατροφή ακολουθώ και είμαι αδύνατη. Η αλήθεια είναι ότι στις εγκυμοσύνες άρχισα να προσέχω τι και πόσο τρώω με το σκεπτικό να είμαι υγιής για τα μωρά μου. Οπότε πρόσεχα να τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ψάρια με ωμέγα 3 λιπαρά. Από τότε, αυτό που προσέχω είναι να τρώω κάθε 3-4 ώρες και τους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, δεν θα φάω ρύζι μαζί με πατάτα ή καλαμπόκι. Επίσης, δεν πίνω αναψυκτικά, αλκοόλ και δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Τρώω όσο πεινάω, οπότε δεν έχω την μανία να πρέπει να αδειάσω το πιάτο μου, αλλά αν έχω φάει και νιώθω ότι πεινάω στην μια ώρα θα ξαναφάω φαγητό. Από την άλλη, αν θα θελήσω κάτι πολύ ή αν έχω όρεξη για γλυκό, θα το φάω χωρίς ενοχές. Μου αρέσουν πολύ τα ποπ κορν, οπότε θα φάω αλλά, θα φάω μαζί και ένα φρούτο. Γενικά, όμως η λέξη στέρηση ή απαγορευμένο δεν υπάρχει στο μυαλό μου και αυτό νομίζω είναι το μυστικό.

Αυτό που έχω σχεδόν κόψει από την διατροφή μου είναι το κρέας. Αυτό συνέβη για λόγους περισσότερο ηθικής και συναισθηματικούς. Αν πάρετε κάποια τέτοια απόφαση να γνωρίζετε ότι χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή και να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Δυστυχώς, έχουμε την τάση να ταυτίζουμε το όμορφο με το αδύνατο. Αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας αγχώνει τις περισσότερες γυναίκες, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Κάνε διατροφή γιατί αγαπάς τον εαυτό σου, όχι γιατί μισείς την όψη σου. Μην ξεχνάς, ότι το άγχος μπορεί να σε οδηγήσει στην υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού.

Να είσαι καλά!

Σ.

Twitter: Sandy Koutsostamati

Instagram: sandy_koutsostamati

Facebook: Σάντυ Κουτσοσταμάτη