Ανάλυσέ το: 7 βήματα για ήρεμες και εποικοδομητικές οικογενειακές συζητήσεις

Για να μην πεις ποτέ ξανά "ωχ" όταν ξεκινά μια συζήτηση με συγγενείς...

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Τώρα το Πάσχα, οι περισσότεροι ήρθαμε κοντά με την οικογένειά μας και με συγγενείς που ίσως τους βλέπουμε δυο φορές το χρόνο. Συνήθως, όσο πιο κοντά ερχόμαστε, τόσο πιο έντονη διαφορετικότητα παρατηρούμε με τους γύρω μας.

Θυμάμαι, όποτε μαζευόμαστε με την οικογένειά μου, τις ατέρμονες οικογενειακές συζητήσεις και αυτό το συναίσθημα πληρότητας αλλά και οικειότητας που ένιωθα και νιώθω. Ωστόσο, ξέρω τις παραξενιές του καθένα μας ξεχωριστά, τις ιδιοτροπίες και όσο περνούν τα χρόνια προσπαθώ να τις αποδέχομαι όλο και περισσότερο, όπως και εκείνοι τις δικές μου αντίστοιχα… υπάρχουν όμως κάποιοι ενδεδειγμένοι τρόποι, κάποια ωραία κόλπα για γλιτώσουμε τις διαμάχες και να επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα μέσα στην οικογένεια.

-Πάντα υπάρχει καλή πρόθεση

Αν για παράδειγμα η μητέρα σου, κάνει κριτική στην εμφάνισή σου, πες της «Ξέρω πως ό,τι λες το λες γατί ανησυχείς για μένα και θέλεις το καλύτερο. Όμως το τί σημαίνει για σένα «καλύτερο», από το τι σημαίνει για εμένα διαφέρει.» Με αυτό τον τρόπο της απαντάς ευγενικά, χωρίς να την προσβάλεις, χωρίς να αμφισβητείς τις προθέσεις της, ωστόσο, της θέτεις όρια.

-Μην το κρατάς μέσα σου

Στα σχόλια ή στην αδιακρισία των άλλων, η οποία σε φέρνει σε δύσκολη θέση απάντησε. Ξέρω ανθρώπους που μπορεί να σκέφτονται για μέρες ή και βδομάδες την αδυναμία τους να αντιδράσουν σε ένα σχόλιο. Έτσι, μοιράζονται τα συναισθήματά στους με όλους τους άλλους, εκτός με το άτομο που θα τους ενδιέφερε πραγματικά να γνωρίζουν τη θέση τους. Η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι αγενής, αλλά να δείχνουν τη θέση σου. Για παράδειγμα «είναι στ’ αλήθεια τόσο σημαντικό για εσένα το πόσα χρήματα ξοδεύω στο σούπερ μάρκετ;»

-Απόφυγε επικίνδυνες λέξεις

Ξέρω άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στο οποιοδήποτε σχόλιο γύρω από τον εαυτό τους. Έτσι, σκέψου πριν μιλήσεις και απέφυγε ό,τι ήδη γνωρίζεις πως ίσως πυροδότησε αρνητικά συναισθήματα.

-Έχε ρεαλιστικές απαιτήσεις

Όταν γνωρίζεις για παράδειγμα, την ξαδέρφη σου πολλά χρόνια και ξέρεις την προσωπικότητά της, μην έχεις την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. Έτσι, πήγαινε προετοιμασμένη και αν κάτι είναι αληθινά ασήμαντο, αγνόησέ το, αν μπορείς.

-Μην περιμένεις από τους άλλους

Αν το κλίμα δεν είναι καλό, άλλαξέ το εσύ. Αν η συζήτηση είναι για σένα βαρετή, ξεκίνησε να μιλάς για κάτι ενδιαφέρον. Συχνά, γκρινιάζουμε, χωρίς να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση.

-Περίμενε να τελειώσει ο συνομιλητής σου

Όταν διακόπτουμε τον άλλο που μιλάει, του δείχνουμε ότι δεν είναι σημαντικά τα λεγόμενά του και άρα και εκείνος ίσως νιώσει ότι είναι ασήμαντος για εμάς. Κατά συνέπεια, θα κάνει κι εκείνος το ίδιο με εμάς ή θα μιλάει αμυνόμενος και βιαστικός.

-Βρες την κατάλληλη στιγμή

Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Αν θέλεις να αναφερθείς σε κάποιο ευαίσθητο γεγονός ή να συζητήσεις κάτι πιο προσωπικό, περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Όταν κάποιος έρχεται πολύ κοντά μας βλέπουμε και την παραμικρή του ατέλεια… Έτσι, οι οικογενειακές σχέσεις χρειάζονται πολύ ειδικό και έξυπνο χειρισμό.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Instagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Μail: koutsostamati@gmail.com