Κι όμως έφτασε η ώρα να πάει για πρώτη φορά στον παιδικό… Και εγώ, νιώθω σα να φεύγει σε άλλη χώρα για σπουδές.
Είναι πλέον 3,5 ετών και θεωρώ πως είναι έτοιμη για τον παιδικό. Ευτυχώς, έχω βρει έναν παιδικό που θεωρώ ότι της ταιριάζει και έτσι είμαι ήσυχη ότι θα περνάει καλά.
Το κριτήριο ήταν να είναι ένας χώρος:
-Μέσα στη φύση όπου το παιδί θα μαθαίνει από εκείνη
-Που θα είναι μαζί με ζώα και θα μάθει να τα αγαπά
-που θα εμπνέει το παιδί να αυτονομηθεί,
-θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση
-θα αγαπήσει τη μάθηση –χωρίς πιέσεις,
-που θα του δίνει την ελευθερία να εκφραστεί και να επιλέξει
-που το σχολείο θα μαθαίνει από το παιδί και δεν θα προσπαθεί να το αλλάξει
-που θα το ωθεί να βρει και να ανακαλύψει μόνο του τις απαντήσεις
-που θα επιτρέπει στο παιδί να είναι παιδί και όλα θα τα μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι
-που θα μάθει να μην φοβάται την αποτυχία αλλά να μαθαίνει μέσα από εκείνη
-που θα ενθαρρύνει ο παιδί να παίρνει ρίσκα
-που ο δάσκαλος δεν είναι δάσκαλος αλλά φίλος που συντονίζει και τα παιδιά εμπιστεύονται.
Δυσκολεύτηκα, αλλά πλέον θεωρώ ότι βρήκα τον παιδικό που πληρεί τις προσωπικές μου προϋποθέσεις. Τώρα μένει να το δω και στην πράξη….
Αφού λοιπόν βρήκα τον παιδικό, το άγχος μου έχει ελαχιστοποιηθεί ή μάλλον εξαφανιστεί… αυτό είναι πολύ σημαντικό για το παιδί, καθώς οι γονείς μεταφέρουν τα άγχη τους στα παιδιά και εντείνουν, άθελά τους, το άγχος αποχωρισμού.
Τώρα μένει να δουλέψουμε την τεχνική υπευθυνότητας στην πρωινή ρουτίνα...
TEXNIKH ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ
-Δώσε στο παιδί σου το δικό του ξυπνητήρι.
-Γράψε την πρωινή ρουτίνα και κόλλησέ την κοντά στο ρολόι του ώστε να ξέρει τι χρειάζεται να κάνει μόλις ξυπνήσει. Αν είναι πολύ μικρό και δεν διαβάζει είτε ζωγράφισε εσύ τις δραστηριότητες, είτε βρες κάποια αυτοκόλλητα (ή εικόνες από το ίντερνετ) τα οποία να απεικονίζουν την δραστηριότητα.
-Βρείτε τα ρούχα του μαζί το προηγούμενο βράδυ. Δώσε του δύο τρεις επιλογές και άφησέ το να επιλέξει τι θέλει να βάλει.
-Λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι ή μαμά ή ο μπαμπάς να μπει στο δωμάτιο και να κάνει ένα ‘προξύπνημα’. Άνοιξε το φως και κούνησε ελαφρά το παιδί για να ξυπνήσει. Θύμησέ ου ότι πρέπει να σηκωθεί όταν ακούσει το ξυπνητήρι του.
-Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι το παιδί θα πρέπει να σηκωθεί, να πλυθεί και να ντυθεί. Έπειτα να φάει πρωινό, να πλύνει δόντια, να βάλει παπούτσια και να ετοιμαστεί για το σχολείο. (αυτή είναι περίπου η σειρά που θα πρέπει να απεικονίζεται στο πρόγραμμα)
Το μυστικό της τεχνικής είναι να δώσεις στο παιδί πολύ επιβράβευση και ενθάρρυνση όποτε ολοκληρώνει ένα βήμα της πρωινής ρουτίνας. Να το δει σαν ένα καινούριο παιχνίδι, και σαν μια καινούρια πρόκληση. ( διάβασε το αντίστοιχο άρθρο μου για το πώς πρέπει να δίνεται η επιβράβευση). Αν γίνει σωστά θα δεις απίστευτα αποτελέσματα!
Το πρωί πριν τον παιδικό μην ξεχνάς:
1. Να αφήνεις αρκετό χρονικό περιθώριο
Εμείς οι ενήλικες ξέρουμε ότι θα πλυθούμε, θα φάμε, θα ντυθούμε και είμαστε έτοιμοι. Με τα παιδιά δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάντα χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί μπορεί η προσοχή τους να αποσπαστεί από χίλια δυο ερεθίσματα. Έτσι, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και βεβαιώσου ότι αφήνεις αρκετό χρόνο περιθώριο για να προετοιμαστούν.
2. Πρόσεξε τον ύπνο τους
Αν έχουν αργήσει να κοιμηθούν, δεν θα θέλουν το πρωί να ξυπνήσουν. Ή ακόμη κι αν ξυπνήσουν θα γκρινιάζουν ασταμάτητα.
Βοηθάει πολύ στην προετοιμασία για τον παιδικό να:
-Επισκεφτείτε μαζί τον παιδικό αρκετές φορές και να το ξεναγήσεις στα μέρη
-Παίξτε role playing μαθητής, δασκάλα, σχολικό
-Δημιουργήστε ιστορίες με παιδάκια που πηγαίνουν στον παιδικό (με σκοπό να καταλάβει το παιδί την ρουτίνα του και τι θα συναντήσει εκεί ρεαλιστικά)
-Κάλεσε κάποια στιγμή στην αρχή της χρονιάς τους φίλους του στο σπίτι
-Βεβαιώσου ότι έχετε δημιουργήσει μια σωστή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο και το φαγητό του
-Αν το παιδί δεν έχει μείνει αρκετά χωρίς εσένα, προσπάθησε λίγο καιρό πριν να το αφήνεις σε κάποιο κοντινό άτομο ή να το πηγαίνεις στο σπίτι του (να είναι δηλαδή για λίγο μακριά από το οικείο περιβάλλον του)
Να θυμάσαι ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποχωριστούν τον γονέα είναι γιατί φοβούνται να μην πάθει εκείνος κάτι. Έτσι, προσπαθήστε τις τελευταίες μέρες να μην βιώνει το παιδί εντάσεις στο σπίτι, ώστε να μην ανησυχεί αν όλα θα είναι εντάξει μέχρι να γυρίσει και να μην σκέφτεται για παράδειγμα ότι μπορεί κάτι κακό να πάθει η μαμά του. ‘
Να είσαι καλά και αν προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.
Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα. Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…