Ανάλυσέ Το | Συναισθηματικές εναλλαγές στην εγκυμοσύνη και η διαχείρισή τους

Η κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη είναι σίγουρα κουραστική και η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας δίνει τον τρόπο για να τη διαχειριστούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Αυτές οι συναισθηματικές εναλλαγές πόσο κουραστικές είναι! Τη μια στιγμή νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου και ξαφνικά, από ένα ασήμαντο ερέθισμα, μπορεί να θέλω να σκοτώσω άνθρωπο! Γιατί αυτό με τα κλάματα;…

Μπορεί να πιάσω τον εαυτό μου να διαβάζει ένα άρθρο για ένα ζωάκι που κακοποιήθηκε για παράδειγμα, και να κάνω μισή ώρα να συνέλθω! Ο καημένος ο Δημήτρης στην αρχή τα έχανε, τώρα όμως γελάει… (βέβαια αυτό είναι ακόμη πιο εκνευριστικό!!!)

Δες επίσης: Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Γιατί έχουμε συναισθηματικές εναλλαγές στην εγκυμοσύνη;

Η συναισθηματική αστάθεια στην εγκυμοσύνη είναι απόλυτα φυσιολογική γιατί συμβαίνει εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Συνήθως αυτές οι αλλαγές κορυφώνονται στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου).

Η συναισθηματική αστάθεια δικαιολογείται και εξαιτίας των ποικίλων συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν την προσμονή του νέου μέλους. Το άγχος, η αγωνία, ο φόβος εντείνονται. Πολλές είναι οι γυναίκες που αναφέρουν ότι ένιωθαν έντονη θλίψη ή δυσφορία σε όλη την εγκυμοσύνη. Είναι κάτι φυσιολογικό και παροδικό.

Η εγκυμοσύνη, εκτός από την μεγάλη χαρά, προκαλεί και άλλα αντικρουόμενα συναισθήματα στους γονείς και ειδικά στην μητέρα. Πέρα από τις ορμονικές αλλαγές, οι έγκυες βιώνουμε και έντονη κούραση, σωματικούς πόνους, συχνοουρία, αϋπνία, περιορισμό δραστηριοτήτων, περιορισμό τροφών και γενικά μια απότομη αλλαγή στο σώμα μας. Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε αμφιθυμική-κυκλοθυμική διάθεση και γενικά να υπερβάλουμε… Λογικό δεν είναι;…

Δες επίσης: Ανάλυσέ το: Τα συναισθήματά μου στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης

Η αλλαγή στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βλέπεις ξαφνικά το σώμα σου να διογκώνεται, να πρήζεται, να παχαίνει ή να εμφανίζει ραγάδες. Ακόμη και οι γυναίκες που παίρνουν λίγα κιλά, αναφέρουν ότι βιώνουν ένα μόνιμο άγχος για την εικόνα του σώματος τους. Είναι δύσκολο μια γυναίκα να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την αλλαγή, η οποία συμβαίνει πολύ ξαφνικά και βίαια. Αυτή από μόνη της η συνθήκη μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στη θετική αυτοεικόνα που είχε μέχρι πρότινος η γυναίκα.

Οι επιπλοκές

Αυτή την εβδομάδα είχα συσπάσεις και η γιατρός μου έδωσε κάποια χάπια και μου συνέστησε ξεκούραση για μια εβδομάδα… Δεν είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχεί, όμως είναι κάτι που πρέπει να προσέξω για να μην έχω προβλήματα εγώ και το μωράκι.

Για τον δικό μου χαρακτήρα, η ξεκούραση είναι κάτι που επιτυγχάνεται δύσκολα. Κουράζομαι για να μπορέσω να ξεκουραστώ… Έτσι, βλέπω τη διάθεσή μου πεσμένη ενώ παράλληλα έχω άγχος για την πορεία της εγκυμοσύνης… Δεν έχω όμως επιλογή… Έτσι ακύρωσα τα ραντεβού μου στο γραφείο, το pilates που είχα προγραμματίσει και ό,τι άλλο σκεφτόμουν να κάνω και προσπαθώ να ξεκουραστώ…

Ξέρω ότι άλλες γυναίκες αναγκάζονται να κάτσουν μήνες ολόκληρους καθηλωμένες και πραγματικά τις θαυμάζω απεριόριστα! Ωστόσο, πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να αφήσει ανεπηρέαστα τα συναισθήματά σου;… Ειδικά αν είσαι ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να ζητάει από τους άλλους και έχει μάθει να τα κάνει όλα μόνος…

10 Tips για να πάμε κόντρα στις συναισθηματικές αλλαγές

  • Εξέφρασε τα συναισθήματά σου στα κοντινά σου πρόσωπα και ζήτησέ τους την κατανόησή τους
  • Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για τη συναισθηματική αστάθεια, αποδέξου πως είναι κάτι φυσιολογικό
  • Το ότι χρειάζεσαι βοήθεια δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμη ή ανάξια, αλλά ότι είσαι έγκυος!
  • Μίλα ανοιχτά για αυτά που σε ενοχλούν και βάλε όρια στους τρίτους
  • Ζήτησε υποστήριξη από ψυχολόγο
  • Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τον χρόνο αυτό (ειδικά αν είναι το πρώτο σου παιδάκι) και να ξεκουραστείς.
  • Ανακάλυψε τι χρειάζεσαι και πρόσφερέ το στον εαυτό σου. Μπορεί να είναι μια απόδραση στη φύση ή μια περιποίηση προσώπου.
  • Αν ο γιατρός σου το επιτρέπει, ασκήσου. Εμένα με βοηθάει πολύ το pilates για εγκύους.
  • Πρόσεξε τη διατροφή σου… Έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία σουδες το αντίστοιχο άρθρο μου εδώ
  • Όταν παρατηρείς παράλογους φόβους, βάλε φρένο και αντικατέστησε τις μη ρεαλιστικές σκέψεις με εναλλακτικές / θετικές διάβασε το αντίστοιχο άρθρο μου εδώ

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη