Όσο ερευνούσα και διάβαζα για το σημερινό θέμα, ομολογώ, πως είχα ένα ψυχοπλάκωμα, καθ’ όλη τη διάρκεια.
Δεν μπορώ, σε καμία μα καμία περίπτωση να σκεφτώ ότι μπορεί κάποιος να πειράξει το παιδί μου. Μάλλον, δεν ξέρω κι εγώ η ίδια, μέχρι που θα έφτανα αν ανακάλυπτα κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι όμως, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς ώστε:
1. Να μάθουμε στο παιδί μας να προστατεύει μόνο τον εαυτό του από κάποια ενδεχόμενη κακοποίηση (γιατί η παρενόχληση αποτελεί κακοποίηση στην αθώα παιδική ψυχή)
2. Να προλάβουμε μια πιθανή κακοποίηση.
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλου) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.
Τα ποσοστά δείχνουν ότι πρέπει κυρίως να φοβάσαι τα κοντινά άτομα στο οικογενειακό περιβάλλον, ακόμα και τους κοντινούς συγγενείς. Για παράδειγμα, ο θείος, ο φίλος, ο προπονητής, ο ξάδερφος ή ακόμη και ο παππούς, είναι τα άτομα που φαίνεται να ενοχοποιούνται κυρίως για τέτοια συμπεριφορά. Δυστυχώς, για παρενόχληση, έχουν ενοχοποιηθεί και γονείς, κυρίως πατεράδες.
Χαρακτηριστικά παιδόφιλων/παιδεραστών
Τα άτομα που παρουσιάζουν παιδοφιλία έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται και άτομα που δεν θυμίζουν τα παρακάτω. Έτσι, πρόσεξε αν :
1. Το άτομο αυτό, ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά παρά με τους ενήλικες
2. Το άτομο αυτό, δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για τα παιδιά παρά για τους ενήλικες
3. Το άτομο αυτό, ίσως εργάζεται σε περιβάλλον ώστε να είναι κοντά με τα παιδιά και το πιθανότερο είναι ότι είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Έρχεται πολύ κοντά με τα παιδιά, ακόμη και σε φιλικό επίπεδο και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους
4. Το άτομο αυτό ζητά να κρατήσει μόνο το παιδί
5. Το άτομο αυτό συνήθως, δεν έχει σταθερό σύντροφο ή δεν έχει καθόλου σχέσεις
6. Το άτομο αυτό μπορεί να παρουσιάζεται ως έντονα θρησκόληπτο
Πώς να μάθεις στο παιδί σου να προστατεύεται από την κακοποίηση
1. Μάθε το να λέει «όχι» και μην του υποδεικνύεις ποιον θα αγγίξει και πότε.
Το «όχι», εκτός από το ότι χρειάζεται να του πεις λεκτικά να το λέει όποτε κάτι δεν του αρέσει, χρειάζεται να το δέχονται και οι γονείς του. Έτσι, μην το πιέζεις ποτέ μα ποτέ να φιλάει εσένα ή κάποιον άλλο αν δεν θέλει το ίδιο. Μην το πιέζεις ή του υποδεικνύεις το πότε να αγκαλιάσει κάποιον ή να παίξει αν δεν θέλει. Μην το γαργαλεύεις ή το εγκλωβίζεις, ακόμη και στα πλαίσια παιχνιδιού, αν δεν θέλει.
2. Τα γεννητικά του όργανα δεν πρέπει να τα αγγίζει κανείς.
Ειδικά μετά τα 3, μάθε το να σκουπίζεται και να πλένεται μόνο του. Έτσι, θα του μάθεις ότι μόνο εκείνο πρέπει να έχει πρόσβαση στο σώμα του. Εξήγησέ του απλά και ξεκάθαρα ότι την περιοχή στο εσώρουχό του δεν πρέπει να την αγγίζει κανείς. Ενθάρρυνέ το και σε σένα, να λέει πότε πονάει ή δεν θέλει να το ακουμπήσεις. Χρειάζεται να του περάσεις το μήνυμα πως κανένας, ούτε και οι κοντινοί του άνθρωποι, δεν έχουν λόγο να ασχολούνται με τα γεννητικά του όργανα.
3. Τόνωσε την αυτοεκτίμηση του.
Διάβασε το άρθρο μου για το πώς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου. Τα παιδιά με υψηλή αυτοπεποίθηση, σπάνια πέφτουν θύματα κακοποίησης καθώς αν κάτι δεν τους αρέσει, το απορρίπτουν χωρίς ενοχές.
4. Μάθε στο παιδί σου τον κωδικό.
Αν κάποιος τα πλησιάσει, όποιος κι αν είναι αυτός, για να τον εμπιστευτούν θα πρέπει να τους πει την κωδική λέξη. Αν δεν την ξέρει, θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθούν από εκείνον. Η χρήση του κωδικού είναι σημαντική, καθώς κάποιος μπορεί να πλησιάσει το παιδί σου και να του πει «Γεια σου, η μαμά σου μου είπε να σε πάρω και να σε πάω στο τάδε μέρος για παράδειγμα» ή να προσπαθήσει να σχετιστεί με το παιδί και να του δίνει ζαχαρωτά. Αν λοιπόν το παιδί ρωτήσει τον άγνωστο την κωδική λέξη κι εκείνος δεν την γνωρίζει, το παιδί θα ξέρει ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από εκείνον γιατί θα ξέρει ότι του λέει ψέματα.
5. Μην τρομοκρατήσεις το παιδί.
Το ζητούμενο είναι να το ενημερώσεις και του περάσεις κάποια συγκεριμένα μηνύματα. Όχι να το τρομάξεις.
6. Μην το μαλώνεις όταν χτυπάει ή κάνει κάποιο λάθος.
Θα φοβάται να σου εκμυστηρευτεί κάποιο συμβάν που το ενόχλησε αν είσαι επικριτική και τελειομανής. Δεν πρέπει να φοβάται να μην σε απογοητεύσει ή την κριτική σου. Χτίσε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί και προσπάθησε να έχει υποστηρικτικό ρόλο απέναντί του.
7. Μην το αμφισβητείς.
Όταν για παράδειγμα, έρχεται από το σχολείο και σου διηγείται ένα συμβάν, μην αμφισβητείς τα λεγόμενά του. Δείχνε ότι το πιστεύεις ακόμη κι αν έχεις αμφιβολίες. Διερεύνησε το περιστατικό από τη δασκάλα του.
8. Δώσε του την προσοχή σου.
Όταν σε χρειάζεται, ειδικά για να σου πει κάτι, κατέβα στο ύψος του και άκουσέ το με προσοχή και θετική διάθεση.
9. Μην κλείνεις τα μάτια.
Έχω γνωρίσει περιπτώσεις που η μητέρα κλείνει τα μάτια στην ενδοοικογενειακή βία στην οποία υποβάλλεται το παιδί της (συνήθως από τον πατέρα). Ζήτησε βοήθεια και υποστήριξη.
10. Ξεκίνησε από νωρίς τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Από 0 χρονών το παιδί έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα πάντα γύρω από το φύλο του και τη σεξουαλική πράξη. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος. Υπάρχουν κάποια παραμυθάκια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τα οποία βοηθούν τους γονείς να μιλήσουν για τη διαδικασία της αναπαραγωγής χωρίς ενοχές, ντροπή, αλλά ευχάριστα και διασκεδαστικά. Ένα από αυτά είναι το «Tο ταξίδι του Σπερματούλη» του Allan Nicholas.
Να είστε καλά!
Σ.
Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση,ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οιπαραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίαςκαι τον ποινικό κώδικα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr