«Πεινάω συνέχεια! Και όχι μόνο αυτό… Τίποτα δεν μου γεμίζει το «μάτι». Σαν να θέλω να φάω τα πάντα και ταυτόχρονα να με αναγουλιάζουν…»
Πολλές μου αναφέρατε αυτό το σύμπτωμα και είναι κάτι που τις περισσότερες μέρες το έχω κι εγώ. Το άλλο που μπορεί να πάθω σε σχέση με το φαγητό, είναι να θέλω ένα συγκεκριμένο φαγητό και τίποτε άλλο να μην με ικανοποιεί…
Επειδή είχα και την εμπειρία της πρώτης εγκυμοσύνης δεν αγχώνομαι πολύ σε σχέση με τα κιλά γιατί είδα πόσο εύκολα τα έχασα την πρώτη φορά. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια… Την πρώτη φορά έβαλα σύνολο 13 κιλά και τώρα είμαι στον έβδομο και ήδη έχω βάλει τα 10… Σε αυτή την εγκυμοσύνη δεν έχω τόσο μεγάλο αυτοέλεγχο, αν και νομίζω τι πεινάω περισσότερο!
Έμαθα όμως κάποια έξυπνα tips που με βοηθούν να ξεγελάω την πείνα μου και να μην βάζω πολλά παραπανίσια κιλά.
Tips για να μένεις αδύνατη τρώγοντας
1. Πίνω ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από το γεύμα. Δίνει ένα αίσθημα κορεσμού και δεν πέφτω με τα μούτρα στο φαγητό. επίσης, με βοηθάει να πίνω περισσότερο νερό για να καταπολεμώ την κατακράτηση.
2. Τρώω ένα μεγάλο μπολ σαλάτα πριν ξεκινήσω το γεύμα μου και μαγειρεύω τα φαγητά με πολλά λαχανικά. Για παράδειγμα, σήμερα έφτιαξα φιλέτα κοτόπουλο και αντί να είναι σκέτα με το ρύζι, πρόσθεσα πιπεριές κόκκινες και πράσινες, μελιτζάνες, καρότα και κολοκυθάκια… Έφαγα το ίδιο κρέας, το ίδιο ρύζι αλλά με τα λαχανικά χόρτασα ενώ ήμουν στη μέση του φαγητού…
Δες επίσης: Ανάλυσέ Το | Συναισθηματικές εναλλαγές στην εγκυμοσύνη και πώς να τις διαχειριστείς
3. Αν βλέπεις ότι και με τα παραπάνω δεν χορταίνεις, τότε φάε πριν το φαγητό ένα φρούτο (μην φας φρούτο μετά το φαγητό γιατί πρόσφατα έμαθα ότι καθυστερεί την πέψη).
4. Αν έχω φάει και μετά από μια ώρα ξαναπεινάω τρώω πάλι λίγο φαγητό από αυτό που είχα φάει πριν. Η διατροφολόγος μου μου είπε ότι αυτό είναι πιο σωστό, από το να φάω οτιδήποτε άλλο.
5. Αν έχω αργήσει να φάω περισσότερο από 3 ώρες τότε είναι καλύτερο να φάω πριν το γεύμα ένα φρούτο μισή με μία ώρα πριν. Αυτό βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού έτσι ώστε να κάψεις αυτό που θα φας μετά πιο εύκολα.
6. Η έστω και ήπια γυμναστική βοηθά την ψυχολογία μου. Όταν πηγαίνω γυμναστήριο δεν μου πάει καρδιά μετά να φάω άτσαλα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από μια ώρα γυμναστικής, μειώνεται η επιθυμία για φαγητό.
7. Πίνω ρόφημα λουΐζα πριν το φαγητό ή μαζί. Όμως πρόσεξε γιατί η συχνοουρία θα γίνει ακόμη πιο έντονη. Μην το κάνεις ενώ έχεις να πας κάπου. Εγώ το πίνω όταν έχω σκοπό να μείνω στο σπίτι. Μισό κουταλάκι μέλι αρκεί…
8. Η καλύτερη ώρα για το γλυκό είναι το απόγευμα μαζί με φρούτο!
9. Κάποιες φορές που μετά το φαγητό θέλω οπωσδήποτε γλυκό, τρώω λίγη μαύρη σοκολάτα ή γλυκό του κουταλιού. Όταν σε ανύποπτο χρόνο επιθυμώ σοκολάτα, φτιάχνω ρόφημα κακάο (που έχει πολλές βιταμίνες και ειδικά μαγνήσιο που τώρα το χρειαζόμαστε περισσότερο) με λίγο μέλι ή μαύρη ζάχαρη σε νερό.
10. Τρώω ένα γιαούρτι τη ημέρα που βοηθά στον μεταβολισμό.
11. Μερικές φορές με πιάνει η πείνα αργά το βράδυ… τότε το ρίχνω στα φρούτα. Έτσι, ξεγελάω τον εαυτό μου δίνοντας και παραπάνω βιταμίνες. Ωστόσο, πολλά φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη… Έτσι, αυτό δεν πρέπει να γίνεται κάθε μέρα και η ποσότητα δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Η διατροφολόγος μου μου είχε πει όταν θήλαζα τη μικρή και μπορεί να πεινούσα μέσα στη νύχτα, ότι το καλύτερο γεύμα είναι μια μπανάνα με 5-6 αμύγδαλα. Σκεφτόμουν, τι θα μου κάνει η μπανάνα. Κι όμως… μετά ένιωθα χορτάτη.
12. Όταν νομίζεις ότι δε χορταίνεις με τίποτα δώσε λίγο χρόνο στον εγκέφαλό σου να στείλει το μήνυμα ότι έχεις φάει. Μόλις περάσουν περίπου 10’ από τη στιγμή που θα έχεις σταματήσει το φαγητό, θα νιώθεις χορτάτη.
13. Τα ροφήματα είναι μια έξυπνη λύση. Δες το αντίστοιχο άρθρο μου με τα βότανα που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη τα οποία μπορείς να φτιάξεις όποτε νιώθεις ότι θέλεις κάτι να τσιμπολογήσεις. Μπορείς να επισκεφτείς αντίστοιχα άρθρα μου για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη, για το πώς έχασα τα κιλά της πρώτης μου εγκυμοσύνης και για το πώς να μην πάρεις πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη.
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 2014