Δεν ξέρω, αν τελευταία ομολογούν τα παιδιά περισσότερο τις εμπειρίες εκφοβισμού η αν το φαινόμενο εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με παλαιοτέρα... Ότι και να συμβαίνει είναι κάτι που όλοι έχουμε ευθύνη να κάνουμε ότι μπορούμε για να το σταματήσουμε.
Τι είναι το bullying;
Bullying (Νταηλίκι, εκφοβισμός) είναι η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια των θυτών (ή του θύτη) να εκφοβίσουν, τρομοκρατήσουν, προσβάλλουν, απειλήσουν και να αποδυναμώσουν το θύμα. Ο θύτης επιτίθεται και προσπαθεί να κυριαρχήσει στο θύμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκφοβισμού, όπως ο διαδικτυακός, ο σωματικός, ο λεκτικός, ο κοινωνικός (μέσω του αποκλεισμού του θύματος) και η κλοπή.
Γιατί πρέπει να σταματήσουμε το bullying;
Τα θύματα αισθάνονται πόνο, θυμό, φόβο, νιώθουν αβοήθητα, νιώθουν ότι δεν έχουν ελπίδα, απομονωμένα, ντροπή, ακόμη και ενοχές. Μπορούν ακόμη να εκδηλώσουν αυτοκτονικές τάσεις.
Τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό υποφέρουν. Κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Ο εκφοβισμός είναι μια ανησυχητική συμπεριφορά όχι μόνο για το θύμα αλλά και για τον θύτη, όπου φανερώνει κάποιου είδους ψυχική δυσλειτουργία.
Γιατί να ανησυχήσεις αν το παΐδι σου είναι bully;
Αν το παιδί σου είναι bully μάλλον μιμείται μια συμπεριφορά που βλέπει στο οικογενειακό του περιβάλλον. Έτσι, όσο πιο πολύ προσπαθεί να φοβίσει, τόσο πιο πολύ φοβάται το ίδιο και προσπαθεί να προλάβει τους άλλους από το να μην το κάνουν στο ίδιο. Επίσης, το παιδί που ήταν θύτης στο παρελθόν στο μέλλον έχει περισσότερες πιθανότητες να διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, να κάνει χρήση και κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ αλλά και να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές. Επίσης, μπορεί το παιδί να φαίνεται ότι έχει μια έντονη προσωπικότητα, ωστόσο, διακατέχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιπάθεια για τους ανθρώπους γύρω του. Νιώθει τη μοναξιά στη οποία θέλει να υποβάλλει το θύμα, το οποίο συχνά ζηλεύει.
Η επιλογή του θύματος δεν γίνεται τυχαία. Οι bullies επιλέγουν παιδιά που φαίνονται αδύναμα.
Πώς να καταλάβεις αν το παιδί σου έπεσε θύμα εκφοβισμού
- Αν δεν θέλει ξαφνικά να πηγαίνει στο σχολείο. Συχνά λέει ότι είναι άρρωστο ή ότι πονάει η κοιλιά του
- Αν παρουσιάζει καταθλιπτική διάθεση
- Αν έχει πτώση στη σχολική του απόδοση
- Αν όταν το ρωτάς για το σχολείο αποφεύγει να σου μιλήσει και αποφεύγει να σε κοιτά στα μάτια/δείχνει ότι ντρέπεται ή ότι προσπαθεί να κρύψει κάτι
- Αν έχει δυσκολία συγκέντρωσης
- Αν έχει σημάδια στο σώμα του (μώλωπες, δαγκωνιές, κοκκινίλες)
- Αν παρατηρείς αλλαγή στη συμπεριφορά του προς το μικρό του αδερφάκι (μιμείται τη συμπεριφορά των θυτών στο σπίτι για να νιώσει ανώτερο)
- Αν γενικά παρατηρείς κάποια αισθητή αλλαγή στη συμπεριφορά του
Πώς να αντιμετωπίζουμε τους bullies χωρίς βία;
Αν το παιδί σου είναι θύμα θα πρέπει να- να δείχνει αδιαφορία γιατί ο θύτης επιζητά την αντίδραση του θύματος
- να μην παίρνει μαζί του ό, τι θέλουν να του το πάρουν
- να μην μένει μόνο του σε απομονωμένα σημεία στο σχολείο
- να μιλάει σε κάποιον ενήλικα στο σχολείο
- να έχει έναν κύκλο φίλων και να είναι μαζί τους
- Και κυρίως να μην εκπέμπει αδυναμία (να κοιτάει στα μάτια, να μην καμπουριάζει και να μιλάει σταθερά, χωρίς κομπιάσματα)
Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η βία το μόνο που φέρνει είναι περισσότερη βία. Αυτό το εύρημα θα άλλαζε τον κόσμο αν υπήρχε περισσότερο στο μυαλό των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.