Ανάλυσέ το: Η μέρα που σου φταίνε όλα

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αποκαλύπτει γιατί εμφανίζονται και πώς να τις ξεπεράσεις<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Προχθές ξύπνησα χωρίς να θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν μου έφταιγε τίποτα και παράλληλα μου έφταιγαν όλα… Έχεις νιώσει ποτέ έτσι;

Σηκώθηκα το πρωί, έξω είχε μια πολύ όμορφη ηλιόλουστη μέρα, είχαμε βοήθεια για τα παιδιά, ήμασταν όλοι υγιείς (το σημαντικότερο) και όμως… ένα ψυχοπλάκωμα, μια αρνητικότητα και μια ανεξήγητη κακοδιαθεσία με κυρίευαν, παρόλο που υπήρχαν όλες οι προδιαγραφές για την τέλεια ημέρα.

Δεν είναι συχνή η «ανεξήγητη» κακοδιαθεσία, όμως όταν μου συμβαίνει, δεν έχω όρεξη για τίποτα. Αυτή τη φορά, σκέφτηκα να το ψάξω λίγο περισσότερο (και φυσικά να μοιραστώ μαζί σου τα ευρήματά μου), καθώς η κατάστασή μου κίνησε την περιέργειά μου, από τη στιγμή που γνωρίζω πως δεν υποφέρω από κατάθλιψη αλλά και ούτε από άλλη αντίστοιχη διαταραχή διάθεσης ή αγχώδη διαταραχή.

Επιστημονική εξήγηση της κακοδιαθεσίας

Κι όμως! Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για την κακή διάθεση που νιώθουμε κάποιες μέρες ή ακόμη και στιγμές. Ο ερευνητής Roy Baumeister, βρήκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη δύναμη της θέλησής τους για να αποφύγουν κάτι, εξαντλούν τις γνωστικές πηγές τους. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, αποφεύγεις το φαγητό γιατί είσαι σε δίαιτα, η διεργασία στον εγκέφαλό σου είναι τόσο εξουθενωτική που σε οδηγεί σε γνωστικά ξεσπάσματα και εκνευρισμό. Το ίδιο συμβαίνει κι αν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Η καταπίεση των συναισθημάτων σχετίζεται επίσης και με την χαμηλή απόδοση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Σκέφτηκα, πόσα πράγματα αποφεύγουμε και σε πόσα ακόμη καταπιεζόμαστε καθημερινά. Κάποιοι άνθρωποι πιο πολύ και κάποιοι πιο λίγο. Κάποιες περιόδους περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Και ποιος δεν περνάει περιόδους που κάνει δίαιτα, για παράδειγμα. Η πίεση να αποφύγει συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και αδιαθεσία.

Εγώ σ’ αυτή τη φάση που περνάω τώρα με τα δυο παιδιά (εκ των οποίων το ένα μωράκι) θεωρώ ότι πιέζομαι αρκετά. Ακόμη κι αν δεν φαίνεται στην καθημερινότητά μου, έρχονται κάποιες μέρες που αυτή η πίεση ξεσπάει (και έχω παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει σαββατοκύριακα που θεωρητικά ηρεμώ και δεν είμαι στην εγρήγορση της καθημερινότητας). Όταν με ρωτάνε «πώς είναι πλέον με τα δυο παιδιά;» συνήθως απαντώ «Πιο ωραία και ταυτόχρονα, πιο κουραστικά!»



Πώς να αποφεύγεις και να αντιμετωπίζεις την καθημερινή κακοδιαθεσία

-Διαχειρίσου το θυμό σου με λογικές και ρεαλιστικές σκέψεις (για παράδειγμα, δεν μπορούν οι άλλοι να είναι όπως εγώ περιμένω).

-Ξεκουράσου! Η σωματική εξουθένωση, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και απελευθέρωση κορτιζόλης. Άρα, σε περισσότερο άγχος και καρδιαγγειακά προβλήματα.

-Μοιράσου τα συναισθήματά σου με τον σύντροφό σου. Μην κρύβεσαι και καταπιέζεσαι, κάποια στιγμή θα σκάσεις σαν ηφαίστειο.

-Μην αποφεύγεις συστηματικά κάτι που χρειάζεσαι ή κάτι που σου δίνει απόλαυση. Αν για παράδειγμα, κάνεις δίαιτα (που είμαι κατά και εξηγώ το γιατί σε αντίστοιχο άρθρο αλλά εκτενέστερα στο βιβλίο «η δίαιτα των ειδικών»), βάλε όριο στη στέρηση. Να τρως όποτε πεινάς και να τρως ακόμη κι αυτά που παχαίνουν αν το θέλεις πολύ, απλά πρόσεξε τις ώρες και τους συνδυασμούς.

-Μην μένεις νηστική! Αν αργείς περισσότερο από 3,5 με 4 ώρες τα γεύματά σου, κάνεις υπογλυκαιμία και σίγουρα θα παρατηρείς νευρικότητα και κακοδιαθεσία στον εαυτό σου.

-Να ακούς τη μουσική που σου αρέσει. Η μουσική είναι θεραπευτική. Αυτό λειτουργεί πολύ και σε μένα…
Αποδέξου και εμπιστεύσου αυτά που νιώθεις. Για να τα καταφέρεις, προσπάθησε να είσαι όσο πιο πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σου για το τι νιώθεις.

-Αν κάποιο μυστικό σε βαραίνει, μοιράσου το. Μην κουβαλάς κρυφά συναισθήματα ή γεγονότα. Πολλές φορές, τα μυστικά, μας βλάπτουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

-Αντιμετώπισε τις καταστάσεις. Γνωρίζω ανθρώπους που αποφεύγουν τη σύγκρουση και πολλές φορές την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να τους δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα ή και να τους κουράσουν. Ωστόσο, μην ξεχνάς πως μ’ αυτό τον τρόπο διαιωνίζεις μια αρνητική κατάσταση η οποία δεν λύνεται ποτέ.

-Αν κάτι δεν προχωράει… προχώρησε παρακάτω. Μερικές φορές, θεωρούμε αποτυχία να εγκαταλείψουμε κάτι που όπως φαίνεται δεν αποδίδει για εμάς. Αν πραγματικά προσπάθησες και δεν είδες αποτέλεσμα, γύρισε σελίδα πιο σοφή και πιο σίγουρη πλέον.

Η δική μου κακοδιάθετη μέρα, έφτιαξε με την αστεία-τραγελαφική-ειλικρινή-ουσιαστική-συζήτηση με τον άντρα μου , που έχει έναν μαγικό τρόπο πάντα να μου ανεβάζει τη διάθεση και να τα κάνει όλα να μοιάζουν ρόδινα… Και φυσικά με λίγο ύπνο που τόσο πολύ στερούμαι… Που θα πάει; Κάποτε θα κοιμηθούμε κι εμείς οι νέες μανούλες…

Να είσαι καλά!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.