Ανάλυσέ το: Η μανία των selfies

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει ψυχολογικά την νέα εποχή "λατρείας" των selfies<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Η ψυχολογική προσέγγιση
Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των social media: Instagram, Twitter, Facebook, Linked in και πολλά άλλα… Έχω κι εγώ λογαριασμούς σε όλα τα παραπάνω. Τελευταία, βλέπω συνέχεια τις λεγόμενες selfies. Σαν ψυχολόγος, ασυναίσθητα και αυτόματα προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω την φωτογραφία προσπαθώντας να καταλάβω τι νιώθει και τι προσπαθεί να μου μεταδώσει ο εικονιζόμενος. «Προωθεί τη δουλειά του», «προσπαθεί να φανεί όμορφος», «θέλει να δείξει τα ρούχα του», «θέλει να δείξει που βρίσκεται». Δεν το κρύβω ότι κάποιες φορές με φέρνουν σε αμηχανία, για λογαριασμό του άλλου.

Τι σημαίνουν στ’ αλήθεια οι selfies;
Κάποιοι λένε ότι οι selfies δεν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα του απεικονιζόμενου (όπως οι φωτογραφίες profile) , αλλά το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η εκδήλωση του σύγχρονου ναρκισσισμού. Κάποιοι άλλοι, λένε ότι δεν σημαίνουν τίποτα, ότι είναι απλά μια φωτογραφία που βγάζουμε στον εαυτό μας ενώ κάποιοι ψυχίατροι τις συνδέουν με τη διαταραχή σωματική δυσμορφίας (Βody Dysmorphic Disorder)όπου οι ασθενείς προσπαθούν με μανία να διορθώσουν ό,τι βλέπουν οι ίδιοι ελαττωματικό στην εικόνα τους.

Αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας του D. Haughton. Η έρευνα που διεξήχθη στην Ευρώπη, έδειξε πως η συχνή κοινοποίηση φωτογραφιών μας στα social media συνδέεται με την έλλειψη σχέσεων οικειότητας. Έτσι, με τη συνεχή κοινοποίηση φωτογραφιών τους, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των «φίλων» τους.



Η κοινοποίηση φωτογραφιών από τους εφήβους, είναι ένας τρόπος να δείξουν τη προσωπικότητά τους και αν δημιουργήσουν μια ταυτότητα στα social media. Η κλινική ψυχολόγος Lucie Hemmen υποστηρίζει ότι το άτομο που χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και νιώθει ασφαλές, δεν θα κοινοποιεί πολύ επεξεργασμένες φωτογραφίες του εαυτού του και δεν θα το κάνει πολύ συχνά. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα είναι με το κινητό στα χέρια περιμένοντας τα σχόλια και τα like που θα δεχτεί η φωτογραφία τους. Μπορεί από τα σχόλια που θα δεχτούν και ο αριθμός των like να καθορίσει τη διάθεση και την αυτοεικόνα τους.

Μια φίλη μου είχε πει «Πάτα ένα like. Δεν έχει αξία και ο άλλος θα πάρει μεγάλη χαρά». Τότε το συνειδητοποίησα… Τα like δίνουν χαρά! Πόσο ναρκισσιστική είναι η εποχή που ζούμε; Είναι σοκαριστικό το ότι μπορεί να είμαστε με φίλους μας και αντί να περνάμε καλά μαζί τους, να αγχωνόμαστε τσεκάρωντας συνεχώς το κινητό μας για το αν είχαμε κάποιο θετικό σχόλιο ή για το αν μαζέψαμε αρκετά like!

Ταυτόχρονα το σύνθημα της εποχής είναι το YOLO, δηλαδή "you only live once" (ζεις μόνο μια φορά). Μήπως το σύνθημα επικρατεί ακριβώς γιατί έχουμε ξεχάσει να ζούμε;

Να είσαι καλά!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.