Ας το παραδεχτούμε… Όταν στην προσωπική μας ζωή τα πράγματα πηγαίνουν καλά, νιώθουμε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, έχουμε πιο θετική διάθεση, είμαστε πιο αισιόδοξοι και γενικά δηλώνουμε περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας…
Το αντίθετο συμβαίνει όταν η προσωπική μας ζωή δεν μας ικανοποιεί. Έχω δει ανθρώπους να χάνουν τον εαυτό τους μέσα σε σχέσεις που καλύπτουν μία από τις πολλές βασικές τους ανάγκες. Ανθρώπους «εγκλωβισμένους» σε καταστάσεις που και οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αρρωστημένες…
Το πρώτο βασικό ερώτημα είναι «Πώς να βγαίνουμε από τις σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν ή που μας βασανίζουν;»
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΣΧΕΣΗΣ
Η Κ. έχοντας μια μητέρα που απέρριπτε τον πατέρα της επανειλημμένως, ασυνείδητα, κάνει το ίδιο με όλους τους άντρες. Έχοντας συμμαχήσει με την μητέρα για να μπορεί να κερδίζει την αγάπη της, απορρίπτει και αυτή τον μπαμπά. Για να δικαιώσει όμως τον μπαμπά, γενικεύει. Λέει δηλαδή «Όλοι οι άντρες είναι σαν τον μπαμπά μου», διαφορετικά θα ακύρωνε πλήρως τον μπαμπά, αν δηλαδή πίστευε ότι υπάρχουν και σωστοί άντρες. Επίσης, έμαθε να μην δείχνει στον μπαμπά ότι τον έχει ανάγκη με σκοπό να μην πληγώσει τη μητέρα και χαλάσει τη συμμαχία τους. Έτσι, δεν δείχνει στους άντρες ότι τους χρειάζεται, τους μειώνει βρίσκοντας επιχειρήματα για να τους αποδείξει τι κάνουν λάθος. Δεν μπορεί όμως να χωρίσει γιατί θα έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη της. Ότι δηλαδή, χρειάζεται τους άλλους. Αν χωρίσει, ψάχνει αμέσως τον επόμενο, στον οποίο επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο.
Αυτή είναι μια ερμηνεία που εξηγεί γιατί η Κ. δεν μπορεί να νιώσει ικανοποίηση μέσα στη σχέση της. Η Κ. για να μπορέσει να κάνει διαφορετικές επιλογές, χρειάζεται να σπάσει τα δεσμά με το παρελθόν της.
Αν το οικογενειακό σου ιστορικό δεν σε βοηθά να κάνεις μια υγιή σχέση διάβασε τα παρακάτω:
Διαφοροποιήσου από τους γονείς σου
Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι… Πείσε τον εαυτό σου ότι δεν είσαι και δεν χρειάζεται να γίνεις σαν τη μητέρα σου. Επίλεξε εσύ ποια χαρακτηριστικά της θα κρατήσεις και ποιες πεποιθήσεις σου πέρασε με τις οποίες διαφωνείς ή απλά, δε σου ταιριάζουν.
Κατανόησε το ρόλο σου στην οικογένεια
Τον ρόλο που έχεις και είχες ως παιδί στην οικογένεια, αυτόν θα έχεις και έξω από αυτήν. Πώς ένιωθες απέναντι στον πατέρα σου; Δυσκολευόσουν να τον εμπιστευτείς και τώρα δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τους άντρες με αποτέλεσμα να κρατάς πάντα απόσταση ασφαλείας; Έμαθες ότι πρέπει να τον υπακούς και να τον φοβάσαι, άρα επιλέγεις άντρες που σε υποτιμούν; Ένιωθες καταπιεσμένη και τώρα αποφεύγεις τη δέσμευση (άσχετα αν δεν έχεις μείνει ποτέ μόνη…).
Πες την αλήθεια στον εαυτό σου για αυτά που νιώθεις και χρειάζεσαι
Μπορεί για παράδειγμα να μην έχεις την ανάγκη να κάνεις οικογένεια, απλά επειδή σε πιέζει το οικογενειακό και κοινωνικό σου περιβάλλον. Μπορεί να έχεις άλλα σχέδια για τον εαυτό σου ή να βλέπεις ότι δεν είσαι έτοιμη για αυτό το βήμα.
Συνειδητοποίησε ποια λάθη επαναλαμβάνεις
Γιατί όλοι σου οι σύντροφοι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά; Π.χ. Είναι όλοι ζηλιάρηδες; Είναι όλοι κτητικοί; Είναι όλοι αδιάφοροι σε σχέση με σένα; Αυτό συμβαίνει γιατί εσύ εκπέμπεις ίδια μηνύματα στους άλλους.
Γνώρισε τον εαυτό σου
Η μαγική λέξη, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, είναι Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Το κόλπο είναι να μην απορρίψεις τις πολύτιμες πληροφορίες που ανασύρει η αυτοπαρατήρηση ακόμη κι αν σου προκαλούν δυσφορία. Απάντησε σε ερωτήσεις όπως:
- Με τι είδους άτομα δημιουργώ συνήθως αισθηματικές σχέσεις
- Γιατί διαλύονται οι σχέσεις μου;
- Συνήθως εγώ χωρίζω τους άλλους ή το αντίθετο;
- Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μου χαρακτηριστικά όταν έχω σχέση;
- Πότε απομακρύνομαι συναισθηματικά;
- Πόσο καλά γνωρίζω την επιρροή της οικογένειάς μου σε μένα;
Το δεύτερο ερώτημα είναι «Πώς να βελτιώσουμε τη σχέση μας;»
Βρες χρόνο!
Αν είσαι γονιός, πιθανώς να συμφωνείς μαζί μου πως ο χρόνος που μένει για να μοιραστείς με το σύντροφο σου είναι ελάχιστος… Ωστόσο, αυτός ο χρόνος μπορεί να καθορίσει την ποιότητα όλης της υπόλοιπης ημέρας. Αν δεν έχετε χρόνο οι δυο σας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε απόσταση και δε θα ξέρετε το λόγο.
Διαφώνησε με σωστό τρόπο
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε μία σχέση. Ο τρόπος που διαφωνεί το ζευγάρι δείχνει και το αν μπορεί να μείνει μαζί για καιρό. Αν ξεσπάς με θυμό, ρίξε μια ματιά στο άρθρο μου που προτείνει τρόπους ελέγχου του θυμού.
Εντόπισε τα θετικά του άλλου
Όσο επιβραβεύεις τα θετικά του άλλου, τόσο αυτά θα πολλαπλασιάζονται. Ακόμη και σε περιόδους που δυσκολεύεσαι να τα εντοπίσεις, η προσπάθειά σου θα σε ανταμείψει.
Κάνε την αρχή για μια καινούρια αρχή…
Οι σχέσεις είναι σαν ένα παιχνίδι του τένις. Έτσι όπως θα πετάξεις την μπάλα, έτσι θα σου την δώσει πίσω ο συμπαίχτης σου… Αν δεις τον άλλον με θετική διάθεση και του μιλήσεις γλυκά, το ίδιο θα κάνει και εκείνος. Αν αρχίσεις να του εξαπολύεις κατηγορίες και τον «πατάς εκεί που πονάει», θα δεχτείς, αργά ή γρήγορα την ίδια επιθετική συμπεριφορά.
Παρατήρησε την κατάσταση
Παρατήρησε τι λείπει από τη σχέση σου. Κάτι που πιθανώς, παλαιότερα υπήρχε, ξαφνικά λείπει… τι είναι αυτό; Όρεξη για σεξ; Κοινός χρόνος; Όρια σε τρίτα πρόσωπα; Αν δε λείπει κάτι, σκέψου δραστηριότητες που θα σας έφερναν ακόμη πιο κοντά ή καταστάσεις που δεν έχετε ζήσει μαζί και θα ήθελες να τις δοκιμάσετε. Έβλεπα εχθές την ταινία «Επιθυμίες στο παρά πέντε»... Κάντε κι εσείς μια τέτοια λίστα με πράγματα που θα θέλετε να ζήσετε μαζί το χρόνο ή το καλοκαίρι που έρχεται.
Τι πραγματικά χρειάζεται;;;
Μη σκέφτεσαι τι περιμένεις εσύ από τον άλλο, αλλά τι περιμένει εκείνος από εσένα. Μερικές φορές κάνουμε το λάθος και θεωρούμε τις δικές μας ανάγκες, κοινές. Αυτό που χρειάζεται ο σύντροφός σου μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό χρειάζεσαι εσύ.
Δε λέω ότι τα παραπάνω τα εφαρμόζω ανελλιπώς ή ότι μου βγαίνουν πάντα αυθόρμητα… Ωστόσο, ξέρω πως αν θέλω η σχέση μου να βελτιώνεται αντί να φθείρεται, χρειάζεται να αλλάζω ό,τι τη βλάπτει και να προσθέτω ό,τι την αναζωπυρώνει…
Αντιμετώπισε τη σχέση σου σαν ένα λουλούδι που αν δεν το προσέξεις όσο του χρειάζεται, θα μαραθεί… (και κουμπάρε, μην κοροϊδεύεις!...)
Να είστε καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας!!!
Σ.
Διάβασε επίσης από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη:
- Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 13 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη
- Γράμμα Νο 12: Το ταξίδι της Σάντυ Κουτσοσταμάτη και τα μαθήματα ζωής
- Γράμμα Νο 11: Πώς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου
- Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη και τη μελαγχολία
- Τα πάντα για την ανάπτυξη λόγου του παιδιού
- Γράμμα από την Σάντυ: Η τεχνική για ήρεμα μωρά
- Βίντεο: Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη στην Ελένη Μενεγάκη
- Γράμμα Νο 9 «Τελικά τι έρχεται πρώτο;;; Το μωρό, ο σύζυγος ή εσύ;»
- Στη μάχη του μπιμπερό
- All about sex: Τεστ σεξουαλικής ιδιοσυγκρασίας
- Οι 7 λόγοι που θα σε κάνουν να κατακτήσεις την αισιοδοξία (εν μέσω κρίσης)
- Κάνε το τεστ: Πόσο αισιόδοξη είσαι;
- Οι 7 τρόποι για να ζεις και να χαίρεσαι το «τώρα»
- Εγώ και η ψυχολόγος μου…
- 10 τρόποι να διώξεις το καθημερινό άγχος
- Ημέρα της γυναίκας! Χρόνια πολλά σε όλες!! Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τη διαφορετικότητα των δύο φύλων
- Γράμμα από την Σάντυ για τους νέους γονείς και όχι μόνο…
- Γράμμα Νο 4 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη: Συμβουλές για χαρούμενα παιδιά και ενήλικες στη νέα εποχή!
- Ο ερχομός ενός παιδιού δοκιμάζει τη σχέση: "Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα...".
- Γράμμα από την Σάντυ Νο 3: "H νέα μου ζωή περιστρέφεται γύρω από το μωρό 100%"
- Υπάρχουν φορές που χάνεις την ψυχραιμία σου; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σε ένα anger management session!
- "Θέλεις να αδυνατίσεις;": Μυστικά διατροφής μετά την εγκυμοσύνη από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη!
- Ανάλυσέ το: "Πώς να ανταπεξέλθετε σε μία δύσκολη μέρα"
- «Πώς το άγχος επηρεάζει το σεξ;» Σε τι διαφέρουν οι άντρες και οι γυναίκες;
- Ανάλυσέ το: "6 τρόποι να νικήσετε την χειμερινή μελαγχολία"
- 7 Tips για να περάσεις τις πιο όμορφες γιορτές
- Γράμμα Νο 2: Οι πρώτες 40 μέρες με το μωρό
- Ένα παραμύθι από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη
- Aνάλυσέ το: Γράμμα από την Σάντυ "Στην αναμονή... Έφτασε λοιπόν το τέλος του 9ου μήνα".
- "Ανάλυσέ το": Πώς θα αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.