Τι προκαλεί αϋπνία; Η βραδινή συνήθεια που ευθύνεται γι' αυτή

Δεν θα μαντέψεις ποια

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Έχουμε διαβάσει πολλά, τελευταία, για την βλαβερή επίδραση του κινητού και του υπολογιστή στην ποιότητα του ύπνου σου. Αυτό όμως που δεν ξέραμε και σίγουρα δεν φανταζόμασταν ήταν πως την ίδια κακή επιρροή στον ύπνο έχει και η εμπειρία ενός jet lag αλλά και ένα "κακό ΣΚ". Και όταν λέμε κακό εννοούμε με ασταθείς ώρες ύπνου.

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο και μαιευτήρα Felice Gersh "αν δεν έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και με μικρές αποκλίσεις, ενέχεις τον κίνδυνο να μπεις σε διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου". Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σε διαφορετικούς βιορρυθμούς από το υπόλοιπο σώμα σου. Το αποτέλεσμα είναι μια διαδοχική διαταραχή ορμονών και η παραγωγή αδρεναλίνης. Το τελικό στάδιο ενέχει άγχος μέχρι και κατάθλιψη!

Το βιολογικό μας ρολόι μας διακρίνει την αυγή του ήλιου και από αυτό ρυθμίζει πολλές από τις φυσικές μας λειτουργίες. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν να εκτέθουμε τον εαυτό μας στον ήλιο έστω και λίγα λεπτά κάθε ημέρα, προκειμένου να κρατάμε τα βιολογικά μας ρολόγια σε εγρήγορση. "Το φως του ήλιου ρυθμίζει το εγκεφαλικό μας ρολόι και το θέτει σε σωστή λειτουργία. Καλό θα ήταν να ξεκινάς κάθε ημέρα εκθέτοντας τον εαυτό σου σε έντονο φυσικό φως καθώς και από τις 11.00 εώς τη 13.00. Τέλος, τελείωσε κάθε ημέρα βλέποντας το ηλιοβασίλεμα και χαμηλώνοντας τα φώτα στο σπίτι."

Ιδανικό ακούγεται, ε;

(φωτογραφία: www.instagram.com/aerie)