Η επιστήμη κατέληξε: Αυτές είναι οι 20 πιο θρεπτικές τροφές στον κόσμο

Ειδικοί δοκίμασαν 1000 θρεπτικές τροφές και κατέληξαν στα εξής αποτελέσματα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα πιο πλούσια, σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα που υπάρχουν στο καθημερινό σου διατροφολόγιο;

Επιστήμονες το έκαναν και ανέλυσαν περισσότερες από 1000 τροφές, κατέταξαν τα συστατικά που καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές μας ανάγκες και δημιούργησαν τον κατάλογο με τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του κόσμου.

Η κάθε θέση είχε τη δική της ξεχωριστή βαθμολογία, με άριστα το 100, προκειμένου να είναι πιο σαφής ο βαθμός που κάθε τρόφιμο είναι ωφέλιμο προς τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα, αφού τρόφιμα που θα περίμενε κανείς να υπάρχουν στην πρώτη εικοσάδα, όπως είναι το μπρόκολο, το αβοκάντο ή η γλυκοπατάτα, κατέκτησαν χαμηλότερες θέσεις της λίστας, ενώ στις πρώτες θέσεις αντικρίζουμε αναπάντεχα αποτελέσματα όπως είναι το κουμκουάτ, το σέσκουλο και το φρούτο τσιριμόγια.

Οι 20 πιο θρεπτικές τροφές στον κόσμο | Δες αναλυτικά τη λίστα:

20. Κουμκουάτ

Είναι πηγή βιταμινών A και C, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή), όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, κ.λπ. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Επίσης, είναι πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος.

Διατροφικό σκορ: 52

19. Κόκκινος Σολομός

Ψάρι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Διατροφικό σκορ: 54

18. Ρόκα

Τα υψηλά επίπεδα γλυκοσινολικών οξέων που προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την εκτόξευσαν στη 18η θέση.

Διατροφικό σκορ: 55

17. Πάπρικα

Μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, η πάπρικα κέρδισε την ίδια βαθμολογία με τη ρόκα.

Διατροφικό σκορ: 55

16. Ντομάτες

Μία θέση πιο ψηλά, οι ντομάτες, που είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α, C και Ε.

Διατροφικό σκορ: 56

15. Φρέσκο σπανάκι

Περιέχει μέταλλα και βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο).

Διατροφικό σκορ: 59

14. Καυτερές πιπεριές

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά καψαϊκαίνη, καροτενοειδή και βιταμίνη C, οι καυτερές πιπεριές ξεπέρασαν σε βαθμολογία πολλές άλλες τροφές.

Διατροφικό σκορ: 62

13. Βασιλικός

Ο βασιλικός έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Διατροφικό σκορ: 63

12. Κρεμμυδάκια φρέσκα

Πλούσια πηγή χαλκού, φωσφόρου και μαγνησίου. Μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Κ.

Διατροφικό σκορ: 65

11. Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει υψηλά επίπεδα φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και φυτικών ινών.

Διατροφικό σκορ: 67

10. Μανταρίνι

Υψηλό σε φρουκτόζη και στην καροτενοειδή κρυπτοξανθίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α.

Διατροφικό σκορ: 67

9. Κοκκινόψαρο

Μια οικογένεια θαλάσσιων ψαριών, που ανήκει στην κατηγορία των περκοειδών.

Διατροφικό σκορ: 69

8. Παντζάρι

Υψηλό σε βιταμίνες και ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και Β (ιδιαίτερα ριβοφλαβίνη).

Διατροφικό σκορ: 70

7. Σέσκουλο

Μια σπάνια διαιτητική πηγή βηταϊνών, φυτοχημικά που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες υγείας.

Διατροφικό σκορ: 78

6. Ηλιόσποροι

Μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου.

Διατροφικό σκορ: 84

5. Σπόροι Chia

Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, α-λινολενικού οξέος, φαινολικού οξέος και βιταμινών.

Διατροφικό σκορ: 85

4. Γλώσσα

Γενικά, είναι απαλλαγμένο από τον υδράργυρο και μια καλή πηγή της βιταμίνης Β1.

Διατροφικό σκορ: 88

3. Κοκκινόψαρο Νορβηγίας

Ένα ψάρι βυθού, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε κορεσμένα λίπη.

Διατροφικό σκορ: 89

2. Τσιριμόγια

Το φρούτο τσιριμόγια (Cherimoya) είναι σαρκώδες και γλυκό. Πλούσιο σε σάκχαρα και βιταμίνες Α, C, B1, B2 και κάλιο. Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων το απογείωσε στη δεύτερη θέση.

Διατροφικό σκορ: 96

1. Αμύγδαλα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένας ξηρός καρπός και συγκεκριμένα, το αμύγδαλο. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αμύγδαλα ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν με τον διαβήτη.

Διατροφικό σκορ: 97