Τηγανιτή τυρόπιτα ή πισία με τυρί | Η εύκολη και εξαιαρετικά νόστιμη συνταγή για αφράτα τυροπιτάκια στο τηγάνι. Υπέροχα και για πρωινό.
Απαιτούμενος χρόνος: 90 λεπτά (μαζί με τον χρόνο φουσκώματος)
Υλικά για τη ζύμη:
- 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση:
- 500 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 αυγά
- πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το τυρί, τα αυγά και το πιπέρι.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κόβουμε τις άκρες για να γίνει ομοιόμορφο.
Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού. Τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Από τη μαμά της Αναστασίας Πάλιου, την Κυρία Στυλιανή, Θεσσαλονίκη