O αγαπημένος μας Cool Artisan food blogger κάνει αφιέρωμα στην Τσικνοπέμπτη και μας προτείνει πεντανόστιμες συνταγές, που μπορούμε να φτιάξουμε σε ένα απόγευμα, χωρίς κόπο (και χωρίς να ξοδευτούμε πολύ)!
Κάθε φορά που βλέπουμε το instagram του @gabnikolaidis μας τρέχουν τα σάλια, και έτσι αποφασίσαμε να του ζητήσουμε να επιλέξει τις 6 top αγαπημένες του συνταγές για να εντυπωσιάσουμε χωρίς να κουραστούμε στην κουζίνα.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το έφτιαξα για τους φίλους μου και όταν τους ρώτησα αν όντως έχει τη γεύση του γύρου που ήθελα να πετύχω μου είπαν: «Ναι, αλλά δεν είναι τόσο βρώμικο». Νομίζω τα κατάφερα.
Συστατικα
- 500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο μπούτι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός, ξεχωριστά
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. θυμάρι ξηρό
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- αλάτι
- πιπερι καγιέν
- 50 ml ελαιόλαδο
Οδηγιες
- Κόβουμε το κοτόπουλο μας σε λεπτές λωρίδες και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το σκόρδο, το ξύσμα από το λεμόνι, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
- Χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν εντελώς όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη μαρινάδα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού. Προαιρετικά αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο σκεπασμένο με μια ζελατίνα για μια ώρα.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές για 3-4 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατεύουμε συνέχεια, για να ψηθούν καλά όλες οι πλευρές.
- Σβήνουμε με 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Δύο γεύσεις που αγαπάμε όλοι σε μια συνταγή! Μανιτάρια και κοτόπουλο στο πιο ωραίο «στήσιμο» για μπουφέ! (Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με χοιρινό)
Συστατικα
- 5 μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 φιλέτο κοτόπουλο, μπούτι
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
- 50 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπερι καγιέν
Οδηγιες
- Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και αφαιρούμε τους πυρήνες.
- Με ένα πινέλο τα αλοίφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
- Κόβουμε το μπούτι κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες.
- Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε μέσα τις λωρίδες κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το μπούκο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.
- Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το κοτόπουλο, βάζουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί και τα επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά.
Μια παραλλαγή του αγαπημένου hot dog, ιδανική για μπουφέ!
Συστατικα
- 3 τορτίγιες
- 3 λουκάνικα Μυκόνου
- 1 καρότο, τριμμένο
- 100 γρ. λάχανο, τριμμένο στο μαντολίνο ή ψιλοκομμένο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι, όσο θες
- Πιπέρι, όσο θες
Οδηγιες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος τα λουκάνικα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
- Ανοίγουμε τις τορτίγιες και γεμίζουμε την κάθε τορτίγια με το μείγμα της γέμισης και έπειτα βάζουμε τα λουκάνικα.
- Κλείνουμε τις τορτίγιες και τις τυλίγουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
- Αφού τις σφίξουμε καλά τις κόβουμε στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.
Η αγαπημένη συνταγή γίνεται πιο «μοντέρνα» με ένα υλικό που λατρεύουν όλοι.
Συστατικα
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 400 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ξύδι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αγγούρι, τριμμένο και στραγγισμένο
Οδηγιες
- Λιώνουμε το αβοκάντο με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σαν "πουρές" πατάτας.
- Τρίβουμε το αγγούρι, στο χοντρό του τρίφτη και το στίβουμε πολύ καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αβοκάντο, το σκόρδο τριμμένο, το αλάτι, το ξύδι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το αγγούρι.
- Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες και αφού κρυώσει, το σερβίρουμε σαν συνοδευτικό.
Κανένα μπάρμπεκιου δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια πατατοσαλάτα.
Συστατικα
- 500 γρ. πατάτες
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 70 γρ. μαγιονέζα
- 70 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 100 γρ. αρακάς, βρασμένος
- 100 γρ. κόκκινα φασόλια
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες στη μέση
- 2 λεμόνια, ξύσμα
- 1 λεμόνι, χυμό
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
- 4 κρεμμυδάκια, φρέσκα
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγιες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε το μπέικον σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Κρατάμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις πλένουμε πολύ καλά.
- Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 30-40 λεπτά.
- Μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι για να ελέγξουμε αν έχουν βράσει.
- Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα,τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξύσμα από τα λεμόνια, τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, αλάτι, την πάπρικα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μόλις κρυώσουν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ακανόνιστα, σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τις πατάτες στη μαρινάδα και προσθέτουμε τον αρακά, το μπέικον και τα κόκκινα φασόλια.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια
- Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
- Σερβίρουμε με λίγες φέτες από φρέσκα κρεμμυδάκια.
Κάθε τραπέζι χρειάζεται μια πλούσια σαλάτα για να αλλάζεις γεύσεις και να... συνεχίζεις δυναμικά!
Συστατικα
Για τη σαλάτα:
- 1 τρυφερή σαλάτα
- 1 μικρή λόλα, πράσινη
- 4-5 κλαδάκια ρόκας
- 1 μικρό αντίβ
- 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 2 μεγάλα πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και σε φιλέτα
- 1/2 φλ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ρεπανάκια, κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. μαύρες ελιές
- 30 γρ. κρουτόν
Για τη βινεγκρέτ:
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. φυτικό λάδι
- 2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- 1/4 κ.γ. ρίγανη, ξερή
- 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Οδηγιες
Για τη σαλάτα:
- Πλένουμε τα σαλατικά, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε.
- Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και κόβουμε τη σάρκα του σε κυβάκια, χωρίς τις λευκές μεμβράνες.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σαλάτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα υλικά.
Για τη βινεγκρέτ:
- Σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το φυτικό λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Σφραγίζουμε το βάζο και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.