Συνταγές για μπισκότα που θα συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ σου

Επιλέξαμε τις πιο ωραίες συνταγές για τα cookies του Σαββατοκύριακου

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Μπες στην κουζίνα και ψήσε λαχταριστές λιχουδιές για να γεμίσεις με αρώματα σε όλο το σπίτι. Δες παρακάτω μερικές πεντανόστιμες συνταγές για μπισκότα που θα συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ σου.

7 συμβουλές για να πετύχεις μαλακά μπισκότα και η καλύτερή μας συνταγή

Σοκολατένια μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 180 γραμμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμμ. Καστανή Ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γραμμ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις κοσκινισμένο
  • 30 γραμμ. Κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 150 γραμμ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ή Κομματάκια Κουβερτούρας

Εκτέλεση

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το κακάο.

2. Σε μπολ ή στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ μέχρι να απορροφηθεί.

3. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά λίγα λίγα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα ή με το χέρι. Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και απαλά ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

4. Στρώνουμε λαδόκολλα ή φύλλο σιλικόνης σε λαμαρίνα. Προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις ή στους 160 C στον αέρα.

5. Με ένα κουτάλι του γλυκού αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν πολύ. Με το κουτάλι απαλά ισιώνουμε τα μπισκότα, πατώντας τα προς τα κάτω.

6. Ψήνουμε για περίπου 12΄. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι λίγο μαλακά, ίσα να έχουν σφίξει. Τα αφήνουμε να σταθούν για 10΄ στη λαμαρίνα γιατί αλλιώς διαλύονται. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με κρέμα πανακότα

Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Υλικά

Για τα κύπελλα μπισκότου:

  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 60 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • 60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 240 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι πέρλες σοκολάτας

Για την κρέμα Πανακότα

  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για τα κύπελα μπισκότου

  • Χτυπάμε στο μπολ ενός μίξερ με το φτερό τις ζάχατες και το βούτυρο για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτριαυψηλή ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά.
  • Γυρίζουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και τις πέρλες σοκολάτας.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί για μάφιν. Βάζουμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας από τη ζύμη σε κάθε θήκη για μάφιν.
  • Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, απλά να μην υπάρχουν τρύπες.
  • Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για λίγο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
  • Βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη και ψήνουμε τα κύπελλα μπισκότου για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί και με ένα σφηνάκι, πιέζουμεε προς τα κάτω τα μπισκότα για να τελειοποιήσουμε το σχήμα των κυπέλων μπισκότου.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα για 2-5 λεπτά ακόμα.
  • Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνουμε το να κρυώσουν για λίγα λεπτά στο ταψί πριν τα βγάλουμε

Για την κρέμα Πανακότα

  • Προσθέτουμε τη ζελατίνη και την αφήνουμε να καθίσει για λίγα λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι, και μαγειρεύουμε για 5 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί (δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα).
  • Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μία ώρα και να κρυώσει.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στα κύπελλα μπισκότου. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Μπισκότα με μαστίχα

Από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 75 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. (20 γρ.) γάλα
  • 1 αυγό
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ ελαφρώς (με το φτερό) το βούτυρο με τις ζάχαρες. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη μαστίχα, το αλάτι και τελευταίο το αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ μόλις σχηματιστεί μια ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ. και κόβουμε μπισκότα στα σχήματα που θέλουμε. Τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 20 λεπτά.

Σοκολατένια μαλακά μπισκότα(χωρίς αυγό) με γκανάς λευκής σοκολάτας

Από την Αθηνά Πάνου, Sugar Buzz

Υλικά

  • 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90γρ. καστανή ζάχαρη
  • 160γρ. golden syrup
  • 225γρ. αλεύρι
  • 25γρ. κακάο
  • 1κ.γ. σόδα
  • 200γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Αρχικά ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το golden syrup περίπου 5-6'. Προσθέτουμε με προσοχή(για να μην πετάγονται) το αλεύρι, κακάο, σόδα , μέχρι να γίνει μια ζύμη. Στην αρχή θα φαίνεται τριφτή αλλά όσο χτυπάμε θα πάρει τη μορφή ζύμης μπισκότου. Είναι καλύτερα να γίνει σε μίξερ που έχει το εξάρτημα φτερό. Αν δεν το έχουμε, μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα και με το χέρι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομματάκια κουβερτούρας να πάνε παντού. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30' για να μπορούμε να την πλάσουμε.

Όταν είμαστε έτοιμοι, ανάβουμε το φούρνο στους 170-175 βαθμούς(αέρα). Τοποθετούμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά.

Παίρνουμε από το μείγμα ποσότητα μιας κουταλιάς σούπας και πλάθουμε σε μπάλα, τοποθετούμε στην λαδόκολλα και πλαταίνουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας. Αφήνουμε μεταξύ τους χώρο.

Ψήνουμε 12-15' (ανάλογα το φούρνο), θέλουμε να κάνουν σαν "σκασίματα" στην επιφάνεια τους. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5' να πέσει η θερμοκρασία πριν τα σηκώσουμε γιατί ακόμα θα είναι μαλακά και θα μας μείνουν στο χέρι(!).

Αφού κρυώσουν τα ενώνουμε με την γκανάς λευκής σοκολάτας.

Βγαίνουν περίπου 30 τεμάχια, δηλαδή 15 ζευγάρια όταν τα ενώσουμε.

Γκανάς λευκής σοκολάτας:

Υλικά

  • 250γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 125γρ. κρέμα γάλακτος(23%)

Εκτέλεση

Τεμαχίζουμε την λευκή κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπωλ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάει να βράσει, την αποσύρουμε και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη λευκή. Αφήνουμε ένα λεπτό και μετά ομογενοποιούμε με μαρίζ(σπάτουλα σιλικόνης).

Λόγω λευκής σοκολάτας αργεί να σφίξει, προτιμότερο είναι να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο και την επόμενη μέρα να τη χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε τα μπισκότα ανά δύο.

Θες υγιεινό γλυκό με ταχίνι; Συνταγή για τρουφάκια με ταχίνι και σοκολάτα