Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).
Όταν κάνεις προσπάθεια για απώλειας βάρους, τότε αυτό που δεν θα πρέπει σίγουρα να νιώθεις είναι το αίσθημα της πείνας. Σε μια σωστή διατροφή δεν υπάρχει πείνα. Το τυπικό είναι συχνά γεύματα, ανά 3-5 ώρες, τα οποία δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο του αίματος και προκαλούν κορεσμό. Συνήθως τέτοιες τροφές είναι αυτές με διαλυτές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλό λίπος. Δες παρακάτω τις τροφές που σε κρατούν χορτάτη και συμπεριέλαβε τες στο διατροφολόγιό σου.
Τροφές για φυσικό μαύρισμα | Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες;
Οι 17 καλύτερες συμβουλές για ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Τροφές που σε κρατούν χορτάτη
1. Ξηροί καρποί
Θεωρούνται βόμβες θερμίδων, όμως αν προσέξεις την μερίδα, θα σε βοηθήσουν πολύ στην απώλεια των κιλών. Πλούσιοι σε βιταμίνες και πολυακόρεστα λιπαρά, προκαλούν κορεσμό και γεμίζουν ενέργεια. Μια κλειστή χούφτα είναι αρκετή για να σε χορτάσει. Μπορείς να βάλεις μερικούς στο γιαούρτι με τα δημητριακά, να τους συνδυάσεις μαζί με το φρούτο ή ακόμη και στις σαλάτες σου για επιπλέον γεύση. Προτίμησε ανάλατα άψητα αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα αμύγδαλα και φιστίκια.
Πώς να μειώσω το λίπος στην κοιλιά; Οι 8 κινήσεις που συστήνει η δρ Μαρία Ψωμά
2. Αρακάς, Φασόλια, Ρεβίθια, Φακές
Όλα τα όσπρια και τα λαδερά λόγω των ινών που περιέχουν προκαλούν κορεσμό. Είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, οι οποίες δημιουργούν μια ουσία στο έντερο παρόμοια της γέλης που επιβραδύνει την πέψη. Μην επιλέγεις αυτά σε κονσέρβα γιατί περιέχουν ζάχαρη και αλάτι συνήθως. Ψάξε αυτά με χαμηλότερο νάτριο και ξέπλυνέ τα πριν τα φας.
Πώς θα αποφύγεις το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ | 6 τεχνικές από τη δρ Μαρία Ψωμά
3. Πατάτες
Αν και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, λόγω των ινών που περιέχουν, σε κάνουν να αισθάνεσαι τρεις φορές περισσότερο χορτάτη από άλλες τροφές. Μια μεσαία βραστή πατάτα περιέχει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες. Φυσικά αναφερόμαστε στις βραστές ή ψητές και όχι στα τσιπς και τις τηγανιτές! Ειδικά στις ψητές αν μπορείς να καταναλώσεις και την φλούδα τους, θα σε καλύψει με περισσότερες ίνες και θρεπτικά στοιχεία.
4. Σπόροι Chia
Περιέχουν 10γρ. ινών ανά μερίδα, οι οποίες με τα στομαχικά υγρά διογκώνονται και προκαλούν κορεσμό. Επίσης, προσφέρουν 5γρ. πρωτεΐνης και προσθέτοντας τα στις σαλάτες, τα ψωμιά, τις σούπες ή τα κέικ, σε κρατάνε χορτάτη για περισσότερη ώρα (90 λεπτά βρέθηκε στην έρευνα). Άλλος τρόπος να τα καταναλώσεις είναι με το γιαούρτι στο πρωινό ή στις σαλάτες και τα smoothie σου.
5. Κριθάρι
Προτίμησε το κριθαρένιο παξιμάδι από το απλό αλεύρι. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και να προκαλεί κορεσμό.
6. Πορτοκάλια
Είναι αρκετή πηγή βιταμίνης C, A, B , καλίου και ασβεστίου. Το ήξερες ότι είναι καλό να καταναλώνετε και το άσπρο από το εσωτερικό της φλούδας; Περιέχει πηκτίνη, η οποία σε χορταίνει.
7. Μπάμιες
Πλούσιες σε ίνες, βιταμίνες (A, B6, φυλλικό, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαμηλές σε θερμίδες. (ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες περιέχουν μόνο 35 θερμίδες)
8. Βρώμη
Ιδανικό πρωινό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πρόσθεσε σπόρους chia και μούρα για επιπλέον αντιοξείδωση. Η βρώμη περιέχει 6 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Πραγματικά σε κρατάει χορτάτη για πολλές ώρες. Προστατεύει επίσης το καρδιαγγειακό και μειώνει την χοληστερίνη.
9. Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Θεωρούνται αντικαρκινικές τροφές γιατί διεγείρουν το συκώτι να παράγουν ένζυμα για την αποβολή των καρκινογόνων ουσιών. Περιέχουν ίνες, οι οποίες συγκρατούν την υγρασία, με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό. Κατανάλωσέ τα στον ατμό, σοτέ αλλά ποτέ μην τα μαγειρεύεις για πολλή ώρα, γιατί χάνουν την θρεπτική τους αξία.
11. Αχλάδια
Περιέχουν πηκτίνη στη φλούδα τους, όπως και τα μήλα. Βοηθούν στην πέψη, μειώνουν την χοληστερίνη και στον έλεγχο του βάρους. Κατανάλωσε τα με μια χούφτα ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, ως σνακ, γιατί σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και σε κρατούν χορτάτη. Όπως το μήλο, προτίμησε να το φας με την φλούδα, γιατί περιέχει πηκτίνη και το αντιοξειδωτικό κουερσετίνη.
12. Ρεβίθια
Υψηλά σε φυτικές ίνες, σε κρατούν χορτάτη. Μπορείς να το καταναλώσεις ακόμη και σαν σνακ, ως χούμους πάνω σε λαχανικά ή σε μια φέτα ψωμί πολύσπορο.