Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Δες εδώ τις κινήσεις ενάντια στο ενοχλητικό φούσκωμα. Η ειδικός στο αδυνάτισμα, Μαρία Ψωμά, αποκαλύπτει τα μυστικά της επίπεδης κοιλιάς.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας, το άγχος και η πίεση δημιουργούν ένταση και εκνευρισμό. Κάτι που δυστυχώς, έχει επίπτωση, τις περισσότερες φορές, στην διατροφή σου. Συνήθως όταν το σώμα μένει νηστικό, παθαίνει υπογλυκαιμία και αναζητά ζάχαρη και άμυλο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχεις λίγα ή πολλά κιλά παραπάνω, το αντιαισθητικό σωσίβιο ή τα ψωμάκια. Η λάθος διατροφή σε συνδυασμό με το stress, εκδηλώνεται πάνω στο σώμα σου με τη μορφή κυτταρίτιδας, κατακράτησης και φουσκώματος στην κοιλιά.

Με υγιεινό τρόπο, χωρίς κίνδυνο και ακραίες λύσεις, μπορείς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα στην κοιλιά και να δεις το σώμα σου να αλλάζει. Μπορεί να υπάρχουν φορές που θες να κλείσεις το αγαπημένο σου τζιν και αυτό να σε πιέζει λίγο ή να θες να βάλεις το αγαπημένο σου φόρεμα και να δεις την κοιλίτσα να πετάει.

Το φούσκωμα στην κοιλιά

Αυτό δε συμβαίνει γιατί πήρες κιλά. Είναι ο λεγόμενος μετεωρισμός, τυμπανισμός ή "φούσκωμα", ο οποίος συμβαίνει συνήθως μετά από ένα γεύμα που περιέχει πολλά λαχανικά ή γαλακτοκομικά. Η αιτία του κακού βρίσκεται στο έντερο, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσιολογικά, ένα υγιές έντερο, έχει τρισεκατομύρια φιλικούς οργανισμούς- βακτηρίδια που αποτελούν τη χλωρίδα του.

Αυτά εκριζώνονται με το άγχος, τα παρασιτοκτόνα από τις τροφές και τα αντιβιοτικά. Τότε αρχίζει η δυσβίωση του εντέρου, όπου τα παθογόνα μικρόβια υπερτερούν και αρχίζεις να έχεις φουσκώματα, αέρια, μετεωρισμό που στο σύνολο αποκαλούνται ως "σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου".

Ποιες τροφές συνήθως προκαλούν φούσκωμα και πρέπει να αποφεύγεις;

Γαλακτοκομικά

Ο καθένας μας μπορεί να έχει από ήπια ως σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη, χωρίς καν να το γνωρίζει. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο του γάλακτος και πολλοί έχουν έλλειψη λακτάσης (βήτα- γαλακτοσιδάση) του ενζύμου που απαιτείται για την πέψη του σακχάρου του γάλακτος. Πλέον υπάρχει σε συμπλήρωμα, το οποίο μπορεί να σε ανακουφίσει.

Συνήθως το φούσκωμα εμφανίζεται όταν καταναλώνεις γιαούρτι γιατί είναι προϊόν ζύμωσης.

Σιτάρι

Η γλουτένη που περιέχεται στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και "φούσκωμα". Υπάρχει η σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη και τη νόσο της κοιλιοκάκης, η οποία τεκμηριώνεται αιματολογικά και απαιτεί αυστηρή διατροφή αποχής από τη γλουτένη. Οι περισσότεροι ωστόσο, απλά ενοχλούνται με δυσφορία, φούσκωμα, ευερεθιστότητα, αέρια και όταν προσέξουν τη διατροφή τους ανακουφίζονται.

Προσπάθησε να αποφύγεις: ψωμί, ζυμαρικά, κριθάρι, βρώμη και σάλτσες που περιέχουν γλουτένη και βάλε στη θέση τους προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες υπάρχουν παντού. Πολλοί άνθρωποι με "άρρωστο έντερο" όταν ειδικά δεν είναι και συνηθισμένοι, με το που αρχίζουν να βάζουν αυξημένο αριθμό φυτικών ινών στη διατροφή τους "πρήζονται". Γι’ αυτό και οι περισσότεροι παραπονιούνται όταν τρώνε σαλάτες ή ψωμί ολικής.

Καλό θα ήταν να περιορίσεις τις ωμές σαλάτες το βράδυ ή και να αποφύγεις εντελώς να φας σαλάτα, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός σου. Θα πρέπει να αφουγκραστείς το σώμα σου και να καταλάβεις ποιο λαχανικό είναι αυτό που σε ενοχλεί.

Απόφυγε τα πολλά φρούτα

Είτε επειδή είναι πολύ όξινα ή λόγω των αυξημένων φυτικών ινών (φλούδα με πηκτίνη στο μήλο, σπόρια στα ακτινίδια και φράουλες) μπορεί να σε ενοχλήσουν. Περιορίστε τα.

Όσπρια

Ειδικά τα φασόλια περιέχουν έναν ολιγοσακχαρίτη, τη ραφινόζη η οποία φτάνει άπεπτη στο παχύ έντερο, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν το ένζυμο (άλφα- γαλακτοσιδάση) που τη διασπά.