Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης τόσο στο ευρύ κοινό αλλά και στον ιατρικό χώρο είναι το κατά πόσο χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες.
Που βρίσκεται η αλήθεια? Η γιατρός υποστηρίζει πως η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση και ο μόνος ειδικός για να το κρίνει είναι ο γιατρός. Ο γιατρός όμως του «σήμερα», ο οποίος δε θα μείνει σε αυτά που τον εκπαίδευσαν αλλά θα αναζητήσει μόνος του και άλλες πηγές πληροφοριών, θα δοκιμάσει και θα αφουγκραστεί τη βελτίωση των ασθενών του.
Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες
Κάποια από τα βασικά επιχειρήματα της συντηρητικής ιατρικής για να αντικρούσει τη χορήγηση βιταμινών είναι ότι δεν υπάρχουν πολυετείς έρευνες όπως με τα φάρμακα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός λαμβάνει όσα χρειάζεται με μια σωστή διατροφή. Όμως ποιος κάνει σήμερα «σωστή διατροφή» με 8 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά? Η εξάντληση του εδάφους από μεταλλικά στοιχεία στην Ευρώπη αγγίζει το 72%, πράγμα που σημαίνει πως 26 μήλα του σήμερα ισοδυναμούν με 1 μήλο του 1914 (!) και η θρεπτική αξία των τροφών μειώθηκε κατά 81% σε σχέση με 30 χρόνια πριν (U.S.Department of Agriculture).
Από την άλλη έρχεται η ασφάλειά των βιταμινών και ων συμπληρωμάτων και το αν και κατά πόσο επιβαρύνουν το συκώτι και τα νεφρά. Εδώ λοιπόν, πρέπει να γνωρίζεις πως οι βιταμίνες διακρίνονται σε:
- υδατοδιαλυτές (B,C) που αποβάλλονται κατευθείαν από τα νεφρά, χωρίς επεξεργασία
- λιποδιαλυτές (A,D,E,K) που πρέπει να μετατραπούν σε υδατοδιαλυτές και στη συνέχεια να αποβληθούν
Αυτή η διαδικασία γίνεται στο συκώτι κυρίως, χρησιμοποιώντας ένζυμα (το P 450) και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Εκεί βασίζεται και η αποβολή του τοξικού φορτίου του οργανισμού. Άρα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν αλλά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες, αν και σπάνιο, μπορούν να συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα. Θα πρέπει να μετρώνται στο αίμα και να χορηγούνται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι οι βιταμίνες δεν είναι φάρμακα. Βασικό είναι να παρακολουθείσαι από τον γιατρό σου, ο οποίος βάσει του ιατρικού ιστορικού και ειδικών εξετάσεων που θα έχεις κάνει, θα αποφασίσει για τη χορήγηση και τη δοσολογία αυτών.