Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).
Μια λάθος δίαιτα μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία σου, και όταν λέμε λάθος δίαιτα εννοούμε δίαιτες του τύπου "η δίαιτα του ανανά", "δίαιτα 500-600 θερμίδων", "η δίαιτα 123".
Δες εδώ λοιπόν τα λάθη στη δίαιτα που ίσως κάνεις, ώστε να τα σταματήσεις.
Τα 5+1 λάθη στη δίαιτα
1. Όχι μονοφαγία
Ημέρες μόνο με φρούτα, μόνο κρέας, μόνο σαλάτες ή μόνο γαλακτοκομικά.
2. Όχι δίαιτες πείνας
Καταλαβαίνεις και από μόνη σου τις υποθερμιδικές δίαιτες. Είναι ελάχιστες οι ποσότητες και οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις 600.
3. Αν έχεις περίεργα συμπτώματα
Αν νιώθεις εκνευρισμό, ζάλη, έχεις τρέμουλο ή αϋπνία, τότε κάτι λάθος γίνεται.
4. Όχι δίαιτες που δεν έχουν λογική βάση
Π.χ. "Μέχρι 5 το απόγευμα φάε 1 γιαούρτι και μετά ελεύθερα".
5. Ποτέ δίαιτες χωρίς ή περιορισμένες σαλάτες
Είναι ό,τι πιο ωφέλιμο μπορείς να φας.
5+1. Και φυσικά όχι δίαιτες που επιβάλλουν ξηρασία
Δηλαδή περιορίζουν το νερό. Είναι ό,τι πιο καταστροφικό μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Μειώνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού
Κάθε φορά που υποβάλλεις τον εαυτό σου σε λάθος δίαιτα με ασιτία, ο οργανισμός θεωρεί ότι απειλείται και την επόμενη φορά που θα φας αντιστέκεται με αποθήκευση λίπους, για την επόμενη φορά που θα επέλθει λιμός. Ο ρυθμός μειώνεται μέχρι και 45%!
Χάνεται μυική μάζα
Όπου δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπος), ο οργανισμός καταναλώνει μυικό ιστό. Ο μυς όμως είναι ενεργό μεταβολικό όργανο, οπότε πάλι μειώνεις τον μεταβολισμό σου.
Οι ανεπαρκείς δίαιτες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φθείρουν τον οργανισμό
Επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα εκνευρισμό και μείωση της πνευματικής διαύγειας. Επέρχεται κόπωση, ναυτία, υπνηλία, τριχόπτωση, τα νύχια σπάνε, το δέρμα αγριεύει.
Διατροφικές διαταραχές
Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι οι λανθασμένες δίαιτες, λόγω των στερήσεων και των απαγοητεύσεων που προκαλούν, επιφέρουν διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς, με πιο συνηθισμένη τη βουλιμία.