9 καταστάσεις που συμβαίνουν στο σώμα σου και εσύ τις ερμηνεύεις ως πείνα

Γι' αυτό σκέψου το περισσότερο την επόμενη φορά

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Τα αισθήματα είναι πολλές φορές περίεργα. Τόσο που ακόμα και εμείς οι ίδιοι, πολλές φορές, δεν μπορούμε ξεκάθαρα να αναγνωρίσουμε. Ανάμεσα σε αυτά και το αίσθημα της πείνας. Πολλές φορές νομίζεις πως ισχύει, όμως στην πραγματικότητα, κάτι άλλο συμβαίνει στο σώμα σου και σε μπερδεύει. Εσύ το ερμηνεύεις ως πείνα, με αποτέλεσμα να γεμίζεις τον οργανισμό περιττές θερμίδες.

Δες επίσης: 10 τρόποι να «εκπαιδεύσεις» το μυαλό σου για να τρως υγιεινά

Για να έχεις επίγνωση την επόμενη φορά, σχετικά με το τι άλλο μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σου, δες παρακάτω τις 9 καταστάσεις που μπορεί να σε μπερδέψουν και σκέψου και δεύτερη φορά αν όντως τελικά πεινάς.

Νιώθεις συχνά πείνα; 9 άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν στο σώμα σου και σου δίνουν - λανθασμένα - την αίσθηση ότι πεινάς:

1.Κούραση

Έχεις παρατηρήσει πως όσο η μέρα περνά, έχεις όλο και πιο έντονες λιγούρες και πείνα; Στην πραγματικότητα, αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που έχεις, όσο η μέρα εξελίσσεται. Από το απόγευμα και μετά είσαι πιο κουρασμένη. Αντί να τρως αργά το βράδυ λοιπόν, φρόντισε να φτιάξεις τον κύκλο του ύπνου σου και τις ώρες που κοιμάσαι.

2.Άγχος

Όταν είσαι αγχωμένη, διαταράσσονται τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης στο σώμα σου, γεγονός που με τη σειρά του ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, σου δημιουργείται η διάθεση να φας, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλά να διαχειριστείς το χρόνιο άγχος σου.

3.Δίψα

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μπερδεύεις το αίσθημα της δίψας με εκείνο της πείνας. Προσπάθησε να είσαι σίγουρη για το αν πεινάς όντως ή αν τελικά διψάς. Πώς; Με το να διατηρείς το σώμα σου επαρκώς ενυδατωμένο για να μην νιώθεις έντονη δίψα. Παράλληλα, όποτε νιώσεις πείνα, πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε για 5 με 10 λεπτά. Αν όντως ήταν δίψα, μέσα στα επόμενα λεπτά θα έχεις πάψει να πεινάς.

Δες επίσης: Έχεις «κολλήσει» και δεν μπορείς να χάσεις αυτά τα 3-4 κιλά; Δες αυτά τα tips!

4.Θλίψη

Όταν τρως φαγητά που σου αρέσουν, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας και ευχαρίστησης. Έτσι, όταν είσαι λυπημένη, το σώμα σου προσπαθεί με μηνύματα να σου φτιάξει τη διάθεση και σε «καλεί» να καταναλώσεις κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα.

5.Ρουτίνα

Η ρουτίνα σε οδηγεί στην κατανάλωση φαγητού χωρίς στην πραγματικότητα να το θέλεις. Για παράδειγμα, αν έχεις συνδεδεμένη στο μυαλό σου την παρακολούθηση ταινίας με την κατανάλωση ποπ κορν, σίγουρα θα το κάνεις πολλές φορές χωρίς να το θέλεις. Ο λόγος θα είναι απλά πως έχεις κατασκευάσει στο μυαλό σου την αντίστοιχη ρουτίνα.

6.Έχεις τη δυνατότητα να φας; Θα θέλεις να φας!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φορές που εργάζεσαι στο γραφείο σου και δε νιώθεις το παραμικρό αίσθημα πείνας, μέχρι που εμφανίζεται μπροστά σου ένας συνάδελφος κρατώντας ένα κουτί μπισκότα. Εκεί λοιπόν, είναι που αρχίζεις και εσύ να νιώθεις έντονα το αίσθημα πείνας. Όχι γιατί πραγματικά συμβαίνει, αλλά γιατί έχεις παρασυρθεί από τη θέα και μόνο της λιχουδιάς.

7.Φαρμακευτική αγωγή

Αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ εύκολο να βγεις εκτός προγράμματος στη διατροφή σου. Για τον λόγο αυτό, αν παίρνεις φάρμακα, φρόντισε να μάθεις ποιες ακριβώς είναι οι ενδεχόμενες παρενέργειές τους.

8.Διαταραχή στις ορμόνες σου

Οι ορμονικές διαταραχές είναι πολύ συχνές σε όλα τα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου και αποτελούν έναν λόγο που, πολλές φορές, έχεις έντονη διάθεση να φας, χωρίς ωστόσο να πεινάς.

9.Νοσταλγία

Μπορεί ξαφνικά να αρχίζεις να σκέφτεσαι εκείνα τα φαγητά και γλυκά που σου θυμίζουν τα παιδικά χρόνια και να τα νοσταλγήσεις. Η λαχτάρα να τα γευτείς εκείνη τη στιγμή είναι μια αναπόληση περισσότερο και όχι πείνα.