Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί μύθοι για την εκπαίδευση Μοντεσσόρι. Συναντώ συχνά ανθρώπους που μετά από διάβασμα κάποιων πληροφοριών από το Διαδίκτυο παρανόησαν τη μέθοδο. Έτσι σήμερα θέλω να συζητήσω διάφορους μύθους που ακούω πολύ συχνά.
Ήθελα να γράψω γι ‘αυτό εδώ και πολύ καιρό, αλλά η τελευταία αφορμή ήταν η τηλεοπτική εκπομπή που παρακολούθησα πρόσφατα. Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες σε τηλεοπτικές εκπομπές για το σύστημα Μοντεσσόρι εδώ, οπότε όταν είδα ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση Μοντεσσόρι, ήμουν με μάτια και αυτιά ανοιχτά για να το παρακολουθήσω! Είναι ενα πολύ δημοφιλές show στην Ουκρανία, όπου μαγειρεύουν, καθαρίζουν, επιλέγουν καλύτερα και υγιεινά προϊόντα στα καταστήματα, μιλούν για γονείς, δίνουν συμβουλές μόδας και ούτω καθεξής. Έχουν πάντα έναν ειδικό-επισκέπτη που ξέρει καλύτερα για το θέμα. Η εκπομπή χαίρει άκρας εκτίμησης. Έτσι εκείνη τη στιγμή μιλούσαν για τον τρόπο Μοντεσσόρι στην εκπαίδευση των παιδιών. Αυτό που έδειξαν ήταν ένα μεγάλο σοκ για μένα, αφού ο «ειδικός» δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα και έδινε αυτές τις αληθινές πληροφορίες σε ένα τέτοιο τεράστιο ακροατήριο που το παρακολουθούσε! Φαντάζεστε; Δεν ήταν Μοντεσσοριανός παιδαγωγός ή εκπαιδευμένος στο Μοντεσσόρι, απλά ένας ψυχολόγος.
Σας ζητώ λοιπόν να είστε επιλεκτικοί και πάντα να ελέγχετε τις πληροφορίες. Ας συζητήσουμε τώρα τους κύριους μύθους και να διελευκάνουμε την αλήθεια.
1. Το Montessori είναι μόνο για παιδιά με αναπηρίεςΑυτός ο μύθος σχηματίστηκε από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά για την ιστορία της παιδαγωγικής Μοντεσσόρι. Ναι, στην αρχή της καριέρας η Δρ Μαρία Μοντεσσόρι εργάστηκε με τέτοια παιδιά για αρκετό καιρό, αλλά στη συνέχεια δούλευε με διαφορετικά παιδιά σε όλο τον κόσμο...
Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr