Κανείς από τους καλεσμένους ενός γάμου δεν θυμάται ξεκάθαρα ποια ήταν ακριβώς τα πιάτα του μενού τη βραδιά εκείνη, ύστερα από μήνες.
Εκείνο που μένει στη μνήμη όλων και αναδεικνύει ένα μενού σε επιτυχημένο είναι η γεύση και η ποιότητα των πιάτων αλλά και η ποσότητά τους (που θα πρέπει να είναι τόση ώστε να είναι αρκετή για όλους).
Εκτός από τους δύο παραπάνω βασικούς παράγοντες, που θα πρέπει να εξασφαλίσεις, παρακάτω θα βρεις 7 βασικά λάθη, που πολλές φορές γίνονται στην επιλογή του μενού, και καλό θα ήταν να τα αποφύγεις.
Γαμήλιο μενού | Τα 7 σημαντικά λάθη που κάνεις στην επιλογή του:
#1.Δίνεις πολλές επιλογές πιάτων
Όταν επιλέγεις το γαμήλιο μενού, έχε στο μυαλό σου πως η τιμή ανά άτομο αυξάνεται αναλογικά με το πόσες επιλογές πιάτων θέλεις να έχεις, αφού οι μάγειρες θα χρειάζονται περισσότερες ώρες προετοιμασίας. Τρία διαφορετικά πιάτα (ίσως δύο με κρέας και ένα vegan), είναι υπεραρκετά για να ικανοποιήσεις τους καλεσμένους σου.
#2.Προσπαθείς να καλύψεις κάθε πιθανή γευστική προτίμηση
Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε πολλές τροφές, έχουν ευαισθησία σε διάφορα συστατικά όπως είναι η γλουτένη και η λακτόζη αλλά και πολλοί έχουν ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις. Όσο και αν προσπαθήσεις, λοιπόν, να τους ικανοποιήσεις όλους, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα τα καταφέρεις. Και επειδή είναι η δική σου ξεχωριστή μέρα, προτίμησε να επιλέξεις τα πιάτα που αρέσουν σε εσένα και τον σύζυγό σου, φροντίζοντας να έχεις ωστόσο, μια μικρή ποικιλία επιλογής. Ιδανικά μπορείς να τους δείξεις ότι τους σκέφτηκες προβλέποντας να υπάρχει η αναγραφή των συστατικών σε κάθε πιάτο.
#3.Πιστεύεις ότι ο μπουφές θα είναι πιο οικονομικός
Αν κάνεις τη δεξίωση του γάμου στο ξενοδοχείο που φιλοξενείστε, θα είναι πιο οικονομικό να έχεις μπουφέ από ένα καθιστό δείπνο. Όμως, αν κάνεις τη δεξίωση σε κάποιον άλλο χώρο, ο μπουφές θα είναι πιο ακριβός, αφού σε αυτή τη περίπτωση το catering δεν έχει τη δυνατότητα να μετρήσει τις μερίδες ενώ πρέπει να έχει μεγάλες ποσότητες από όλα τα πιάτα για να μην ξεμείνει.
#4.Το πολύ μεγάλο μενού
Αναμφίβολα, εκείνη τη μέρα θέλεις οι καλεσμένοι σου να χορέψουν και να χαρούν με τη χαρά σου έμπρακτα. Όχι να κάθονται στις καρέκλες τους με τις ώρες. Απόφυγε λοιπόν τα τεράστια μενού που έχουν 5 ή 6 πιάτα και περιορίσου στα τρία, προκειμένου να είναι όλοι πιο ανάλαφροι αλλά και για να μην... τρώτε όλο το βράδυ.
#5.Το μενού που απευθύνεται σε foodies
Ένα μενού που απευθύνεται περισσότερο σε foodies (όπως εξωτικές γεύσεις ή edgy τάσεις) μπορεί να είναι trendy επιλογή σε μια επίσκεψή σου σε εστιατόριο αλλά δεν είναι ιδανική επιλογή για έναν γάμο, αφού πολλοί καλεσμένοι μπορεί να μην ικανοποιηθούν.
#6.Το θεματικό μενού
Η ποιότητα των γεύσεων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου για τον γάμο σου. Είναι προτιμότερο τα φαγητά να είναι νόστιμα από το να ποντάρεις σε μέτριας γεύσης ορεκτικά, που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο θεματικό μενού. Για παράδειγμα, αν το catering σου δεν είναι εξειδικευμένο στην αραβική κουζίνα, θα ήταν λάθος να επιμείνεις και να την επιλέξεις, έχοντας μέτριας ποιότητας αποτέλεσμα.
#7.Η επιλογή πιάτων με λεπτομερή διακόσμηση
Θέλεις σίγουρα να γεμίσεις κάθε πιάτο με κάθε λογής γαρνιτούρα; Όσο περισσότερα συστατικά περιέχει ένα πιάτο τόσο περισσότερη ώρα προετοιμασίας χρειάζεται, οπότε το budget όλο και ανεβαίνει, πιθανότατα και η ώρα αναμονής των καλεσμένων σου για το σερβίρισμα. Στους γάμους, οι καλύτερες επιλογές είναι πιάτα χωρίς περίτεχνη διακόσμηση και πολλές γαρνιτούρες. Έτσι, και η ομάδα παραγωγής δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι την εμφάνιση. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πιάτα που παρασκευάζονται live εκείνη τη στιγμή. Αν θέλεις οπωσδήποτε μια «επίδειξη» από chefs εν δράσει, περιόρισέ την σε ένα, το πολύ δύο food stations.