Το ζητούμενο “μαλακά μπισκότα” είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ. Μετά από πολλές προσπάθειες και δοκιμές διαφορετικών συνταγών έχω καταλήξει ότι η επιθυμητή υφή δεν είναι τόσο ζήτημα συνταγής αλλά εκτέλεσης. Είναι ο τρόπος που κάνεις τη συνταγή και χειρίζεσαι τα υλικά σου που φέρνει την επιτυχία.
Θες υγιεινό γλυκό με ταχίνι; Συνταγή για τρουφάκια με ταχίνι και σοκολάτα
7 συμβουλές για να πετύχεις μαλακά μπισκότα
- Είναι σημαντικό να ψήσεις τα cookies για λιγότερο χρόνο και να τα βγάλεις αμέσως από το φούρνο γιατί το ψήσιμο συνεχίζεται όσο είναι ζεστά.
- Χρησιμοποιώντας λίγο κορνφλάουρ στη ζύμη τους δίνεις πιο βελούδινη υφή.
- Η μαύρη ζάχαρη βοηθά για ένα πιο υγρό, πιο μαλακό μπισκότο.
- Προσθέτοντας ένα επιπλέον κρόκο πετυχαίνεις καλύτερο αποτέλεσμα.
- Όταν πλάθεις τα μπισκότα φροντίζεις να είναι πιο ψηλά προκειμένου να αυξήσεις το πάχος.
- Χρησιμοποιώντας λιωμένο βούτυρο (και άρα λίγο περισσότερο αλεύρι) δημιουργείς πιο μαλακά cookies.
- Ξεκουράζεις τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον πριν το ψήσιμο για να μεγιστοποιήσεις την επιτυχία στην υφή.
Συνταγή για μαλακά μπισκότα
Υλικά
- 280 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 135 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
- 100 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού + 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 180 γραμμάρια τσιπ σοκολάτας ή χοντρά κομμάτια σοκολάτας
Εκτέλεση
Ανακατεύεις το αλεύρι, τη σόδα, το κορνφλάουρ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάς ελαφρά το λιωμένο βούτυρο, τη μαύρη και τη λευκή ζάχαρη μαζί
Στη συνέχεια προσθέτεις το αυγό και τον κρόκο αυγού.
Τέλος, προσθέτεις τη βανίλια. Ρίχνεις τα υγρά στα στερεά συστατικά και ανακατεύεις με μια σπάτουλα. Η ζύμη θα πρέπει να είναι βελούδινη. Προσθέτεις τα κομματάκια σοκολάτας. Ίσως να μην ενσωματωθούν εύκολα στη ζύμη λόγω του λιωμένου βουτύρου, αλλά προσπάθησε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή έως 3 ημέρες. Αυτό το βήμα είναι υποχρεωτικό! Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο και άφησε την να μαλακώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C βαθμούς και καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπάλες χρησιμοποιώντας περίπου 3 κουταλιές της σούπας ζύμη για την κάθε μία. Η ζύμη θα κομματιάζεται εύκολα, αλλά προσπάθησε να την πλάσεις σαν τρουφάκια.
Πλάσε τις μπάλες των μπισκότων δίνοντας ύψος για να βγούν πιο “χοντρά”.
Βάζουμε 8 μπάλες ζύμης σε κάθε λαμαρίνα. Προαιρετικά μπορείς να βάλεις μερικά τσιπς σοκολάτας από πάνω πριν τα ψήσεις. Ψήνουμε τα μπισκότα για 11-12 λεπτά. Τα cookies θα είναι πολύ μαλακό και κάπως “ωμά” αλλά θα συνεχίσουν να ψήνονται ενώ κρυώνουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί πριν τα μεταφέρουμε αλλού.
Μόνο με τρία υλικά! 3 γρήγορες και πανεύκολες συνταγές για μπισκότα
Από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη Facebook.com/Cool Artisan.