6 τρόποι να νικήσετε την χειμερινή μελαγχολία

Τι συμβαίνει και το χειμώνα νιώθεις μια μελαγχολία να σε καταβάλλει; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί τις αιτίες και δίνει συμβουλές για την καταπολέμησή της.<br />

ΓΡΑΦΕΙ: NAFSIKA MAVROMOUSTAKOU

Το χειμώνα, τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για τη διάθεση, πέφτουν. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο οι μέρες μικραίνουν, ενεργοποιούνται τα ένζυμα που απορροφούν την σεροτονίνη. Γι’αυτό, σας προτείνω 6 τρόπους να νικήσετε την μελαγχολία του χειμώνα…

Επικεντρωθείτε στο «εδώ και τώρα»
Το να σκέφτεστε πόσο ωραία περάσατε το καλοκαίρι και πόσο ανυπομονείτε να έρθει η άνοιξη, δεν ωφελεί… Σκεφτείτε δραστηριότητες που θα σας δώσουν ικανοποίηση τώρα, τον χειμώνα, όπως το να κάτσετε ένα κρύο απόγευμα απολαμβάνοντας μια ζεστή σοκολάτα, να πάτε για σκι, να οργανώσετε μια εκδρομή σε ένα βουνό ή απλά να περάσετε ένα βράδυ με φίλους δίπλα στο τζάκι.

Επιλέξτε αντικαταθλιπτικές τροφές

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάθεσή μας, καθώς είναι η μπαταρία του οργανισμού μας. Αν δεν τον «φορτίζουμε» σωστά, τότε θα δυσλειτουργεί και θα παρουσιάζει βλάβες. Οι τροφές που θα είναι σύμμαχοί σας στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας, είναι οι μπανάνες, ο ανανάς, τα σπαράγγια, το σπανάκι, η γαλοπούλα, το cottage cheese και οι ηλιόσποροι.

Μη χάνετε το φως της ημέρας
Οι έρευνες δείχνουν ότι αν κοιμάστε μέχρι αργά το μεσημέρι και χάνετε το φως της ημέρας, μπορεί να επιδεινώσετε τα επίπεδα της μελαγχολίας σας. Αν δεν κοιμάστε καλά, ή κοιμάστε τις λάθος ώρες, τα επίπεδα της μελανίνης πέφτουν. Αυτή η πτώση με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας. Το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Μπορείτε να το ενισχύσετε στον οργανισμό σας με συμπληρώματα διατροφής ή τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως τα άψητα αμύγδαλα, τα ψάρια και το κόκκινο κρέας.



Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
Μπορεί να είναι πλέον ρουτίνα το να πηγαίνετε στη δουλειά και να κάνετε το καθήκον σας, όμως η κάθε μέρα, αν την παρατηρήσετε καλά, είναι διαφορετική. Έχετε πολλές μικρές και μεγάλες αρμοδιότητες στις οποίες ανταπεξέρχεσαι με επιτυχία. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βάζετε μικρούς στόχους και να λέτε «μπράβο» στους εαυτούς σας για κάθετι που καταφέρνετε.

Ελέγξτε τις αρνητικές σκέψεις
Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε ποια είναι η αρνητική σκέψη και τι συναίσθημα σας δημιουργεί. Επίσης, σημειώστε το πότε και το πού εμφανίζονται τα αρνητικά συναισθήματα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις, με ρεαλιστικές θετικές σκέψεις. Θα εντυπωσιαστείτε από το πώς θα αλλάξει αυτό που νιώθετε.

Δείτε τη μελαγχολία ως δώρο

Αν η μελαγχολία επιμένει, ίσως ο εαυτός σας αποφάσισε να σας χτυπήσει το καμπανάκι της αλλαγής. Η συγγραφέας Lara Honos-Webb, υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη είναι ένα δώρο, έρχεται για να μας αφυπνίσει ότι κάτι στη ζωή μας δεν μας αρέσει και χρειάζεται να το αλλάξουμε. Γι’αυτό και τα άτομα που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κατάθλιψη, εκτιμούν τη ζωή, αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες ως εμπειρίες μάθησης και είναι ανοιχτοί να καλωσορίσουν το άγνωστο μέλλον.