Follow us

6 πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά και τον ύπνο

6 πράγματα βασισμένα σε έρευνες, συστάσεις και συμβουλές ειδικών, που καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς για τον ύπνο των παιδιών

Screenshot_1

Παρόλο που ο ύπνος είναι μια τόσο απλή, βασική, ανθρώπινη πράξη, είναι άκρως σημαντική για κάθε πτυχή της ζωής μας. Χωρίς τον ύπνο, η σκέψη μας χάνεται, τα συναισθήματά μας γίνονται πιο αντιληπτά και τα λάθη μας πιο πιθανά (για να μην αναφέρουμε, πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την υγεία μας)!

Αν όμως, ο ύπνος είναι πολύπλοκος για μας τους ενήλικες, πόσο πιο πολύπλοκος μπορεί να είναι για τα παιδιά μας; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τα παιδιά να κοιμούνται μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ; Μπορεί ο ανεπαρκής ύπνος να επηρεάσει τις επιδόσεις τους στο σχολείο;

Παρακάτω, θα βρείτε 6 πράγματα βασισμένα σε έρευνες, συστάσεις και συμβουλές ειδικών, που καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς για τον ύπνο των παιδιών.

1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους;

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές στις αρχές του περασμένου έτους για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα παιδί, ενώ, όσο αυτό μεγαλώνει, αλλάζουν και οι ώρες:

Νεογέννητα (0 έως 3 μήνες): 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα

Βρέφη (4 έως 11 μήνες): 12 έως 15 ώρες

Νήπια (1 έως 2 ετών): 11 έως 14 ώρες

Παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες

6- έως 13 ετών: Εννέα έως 11 ώρες

Έφηβοι (14 έως 17 ετών): Οκτώ έως 10 ώρες

Παρόλα αυτά, πολλά παιδιά και έφηβοι στερούνται ύπνου. Οι έφηβοι κοιμούνται όλο και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Mailman στο Columbia University, η οποία εξέτασε τον ύπνο περισσότερων από 270.000 εφήβων για 10 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 72% των 15χρονων το 1991 κοιμόντουσαν 7 ώρες την ημέρα, αλλά το 2012 έπεσε στο 63%.

Στην πραγματικότητα, η Mindell λέει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πρόβλημα που υπάρχει – και για τα παιδιά, μπορεί να εκδηλωθεί σε μανία, ευερεθιστότητα ή να είναι υπερβολικά ενεργητικά. Για έναν έφηβο, μπορεί να σημαίνει ότι έχει πρόβλημα να ρυθμίσει τις διαθέσεις του ή τα συναισθήματα του ή να μην μπορεί να ξυπνήσει το πρωί.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν διαταραχές πέραν του ανεπαρκούς ύπνου. «Το παιδί σας ροχαλίζει; Έχει κάτι που το ενοχλεί σωματικά ή διανοητικά, όπως το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών; Ή ίσως το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα που το απασχολεί και έτσι μένει όλη τη νύχτα ξύπνιο», λέει η Mindell. Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά, φροντίστε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

2. Πως καταλαβαίνουμε αν ένα παιδί κοιμάται αρκετά και ποια ώρα είναι η καλύτερη για να πάνε για ύπνο;

Η Mindell προτείνει να κάνετε αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις στον εαυτό σας:

1. Δίνετε μάχες για να ξυπνάτε το παιδί σας κάθε πρωί;

2. Το παιδί σας κοιμάται πάντα για τουλάχιστον δύο ώρες περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες που δεν έχει σχολείο από τις καθημερινές;

3. Το παιδί σας κοιμάται τακτικά στο αυτοκίνητο, στο σχολείο ή σε άλλες στιγμές που δεν «πρέπει» να κοιμάται;

4. Είναι το παιδί σας διαφορετικό – πιο ευτυχισμένο, πιο ενεργητικό, κλπ. – τις μέρες που κοιμάται περισσότερο;

«Αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, τότε το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο»...

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr