Και ποιος δεν έχει συνδέσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα με μυρωδιές όπως τα γεμιστά ή τα κολοκυθάκια; Μερικά φαγητά έχουν αναδειχθεί πλέον σε διαχρονικές αξίες για το καλοκαίρι (και όχι μόνο) και κάθε σεζόν έχουν θέσει στο τραπέζι μας για να φέρουν στο σπίτι, για τα καλά, τις καλοκαιρινές μυρωδιές, γεύσεις και αναμνήσεις.
Δες επίσης: Ζυμαρικά με pesto αβοκάντο | Η πιο νόστιμη και υγιεινή μακαρονάδα του καλοκαιριού
Παρακάτω θα βρεις πέντε από τα πιο κλασικά, καλοκαιρινά φαγητά και πώς θα τα δοκιμάσεις σε μια πιο foodie και διαφορετική εκδοχή τους!
5 κλασικά καλοκαιρινά φαγητά με ένα σύγχρονο twist
1.Γεμιστά (με κινόα και μανιτάρια)
Υλικά:
- 8 μεσαίες Ντομάτες
- 8 κουταλιές της σούπας κινόα
- 2 φλιτζάνια νερό
- 5 -6 τεμάχια μανιτάρια
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα Σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας Μαιντανό
- 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C. Κόβουμε την κορυφή της ντομάτας σαν καπάκι και αδειάζουμε το εσωτερικό της. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και να κάνουμε μια μίξη του εσωτερικού τους, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
- Τοποθετούμε σε ταψί τις ντομάτες διαδοχικά και τις αλατίζουμε εσωτερικά.
- Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κινόα. Καλό είναι να έχουμε βάλει το κινόα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ για να «ξεπικρίσει». Διαφορετικά το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κινόα και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν τα υλικά και οι γεύσεις τους.
- Πολτοποιούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες ή τα άλλα λαχανικά στο multi και προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε νερό και αφήνουμε την γέμιση να πάρει μια βράση.
- Μοιράζουμε την γέμιση στις ντομάτες και βάζουμε τα καπάκια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 30'
2.Κολοκυθάκια γεμιστά (με γαλοπούλα και μανιτάρια)
Υλικά:
- 6 μέτρια κολοκυθάκια στρογγυλά
- 250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
- 2 κλωνάρια σέλερι καθαρισμένο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
- μαϊντανό
- 250 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα, κασέρι)
- 1 αυγό
- ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- 1 κονσέρβα έτοιμη σάλτσα ντομάτας (400 γρ.)
- πιπέρι
- αλάτι
- νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού για 1-2 εκ.
Εκτέλεση:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι που το έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι, τα σοτάρουμε καλά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και βάζουμε σε ένα μπολ.
- Επιστρέφουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και τη σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε και βάζουμε στο μπολ με τα μανιτάρια.
- Παράλληλα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε ένα “καπάκι” από το κάθε κολοκυθάκι και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού αφαιρούμε τη σάρκα τους, μέχρι το τοίχωμά τους να έχει πάχος 3-4 χιλιοστά. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την κρατάμε στην άκρη.
- Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει καλά προσθέτουμε ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το σέλερι, τη σάρκα από τα κολοκύθια και το σκόρδο.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί ο όγκος των λαχανικών, για 10 λεπτά ακόμα περίπου.
- Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη γαλοπούλα, ανακατεύουμε και τα ζεσταίνουμε ξανά και αυτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το αυγό, τα μυρωδικά και το μισό τυρί.
- Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα, τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί που να τα χωράει απλωτά και ρίχνουμε τη ντομάτα στο ταψί και συμπληρώνουμε με το νερό.
- Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί πάνω από τα κολοκυθάκια και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190ο C στον αέρα με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 20 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Το νερό με τη ντομάτα και το τυρί θα δώσουν μία ωραία σάλτσα.
Πηγή: akispetretzikis.com/el
3.Σουτζουκάκια (με ρεβίθια και ταχίνι)
Υλικά:
Για τη γέμιση τυριού
- 100 γρ φέτα
- 50 γρ γιαούρτι
Για τα σουτζουκάκια
- 350 gr. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι (ξερό)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 100 gr. μπαγιάτικο ψωμί (ψίχα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα από τοματίνια (για 2 μερίδες)
- 500 γρ. ντοματίνια
- 1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (περασμένη από την πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη)
- 2 ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Για τη γέμιση τυριού:
- Ομογενοποιούμε το μείγμα και πλάθουμε μικρά «μπαστουνάκια»
Για τα σουτζουκάκια:
- Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.
- Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα ρεβίθια, προσεκτικά ώστε να μην τα πολτοποιήσουμε. Στον επεξεργαστή τροφίμων επίσης αλέθουμε και το ψωμί.
- Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα κρεμμύδια και στο ψιλό μέρος το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ζυμώνουμε τα ρεβίθια, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, καρυκεύουμε με όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας.
- Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε και δίνουμε σχήμα σ τα σουτζουκάκια
Μέσα σε κάθε σουτζουκάκι βάζουμε ένα μικρό κομμάτι από το μείγμα της φέτας
Για τη σάλτσα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι.
- Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το σκόρδο.
- Τα ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν αλλά να διατηρούν το σχήμα και τη ζωντάνια τους.
- Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Στήνουμε το πιάτο ανακατεύοντας τη σάλτσα με τα σουτζουκάκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
- Τα ζεσταίνουμε μαζί και τα ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε πάνω σε πίτες κομμένες
Πηγή: coolartisan.gr/gr
4.Καγιανάς (με σύγλινο και ξινομυζήθρα)
Υλικά:
- 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 200 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κύβους
- 2 μέτριες ντομάτες
- 150 γρ. ξινομυζήθρα, κομματιασμένη με το πιρούνι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 80 ml ελαιολαδο
- λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή λίγος ξερός δυόσμος, τριμμένος
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις «στύβουμε» ελαφρώς με το χέρι ώστε να απομακρύνουμε τα πιο πολλά σπόρια. Τις κόβουμε σε μικρά καρέ.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το σύγλινο και το κρεμμυδάκι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το πρώτο και να μαραθεί κάπως το δεύτερο, για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί μέρος από τα υγρά που θα βγάλουν. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν χωρίς όμως να σφίξουν και να γίνουν σαν ομελέτα.
- Ο καγιανάς πρέπει να είναι ζουμερός. Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και το δυόσμο, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, προσθέτουμε πιπέρι και, αν χρειαστεί, και αλάτι, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
5.Κολοκυθοκεφτέδες (με κίτρινη κολοκύθα):
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr