5 + 1 συνταγές για σπιτικό παγωτό από τον Cool Artisan

Εύκολες και γρήγορες συνταγές για σπιτικό παγωτό, με ή χωρίς παγωτομηχανή

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM TEAM

Αν είσαι λάτρης των γλυκών, και ειδικότερα του παγωτού, η εποχή ενδείκνυται για να απολαύσεις τις πιο ξεχωριστές και λαχταριστές γεύσεις. Το σπιτικό παγωτό είναι πολύ πιο υγιεινό και οικονομικό, όμως, εξίσου νόστιμο!

Ο αγαπημένος food blogger, Cool Artisan [aka Γαβριήλ Νικολαΐδης] σου προτείνει 6 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για σπιτικό παγωτό, με ή χωρίς παγωτομηχανή που θα βρεις εδώ!

Συνταγές για σπιτικό παγωτό: 6 λαχταριστές συνταγές από τον Cool Artisan:

[photo credit: Cool Artisan]

Τούρτα Παγωτό Αρμενοβίλ

Υλικά

  • 1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)

Για τα αµύγδαλα κροκάν:

  • 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
  • 150 γραμμ. ζάχαρη

Για σπιτικούς µπεζέδες:

  • 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση

  • Τοποθετούµε τη φυτική σαντιγί στον κάδο του µίξερ και τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι να σχηµατιστούν απαλές κορυφές.
  • Προσθέτουµε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για 3΄-4΄.
  • Τέλος προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα.
  • Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους σε κομμάτια.
  • Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν για το food styling.
  • Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.
  • Θα χρησιµοποιήσουµε φόρµα στρογγυλή 22 εκ.. Ντύνουµε τη φόρµα µε µεµβράνη.
  • Αδειάζουµε το µείγµα.
  • Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη.
  • Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη.
  • Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν που κρατήσαµε
Για τα αµύγδαλα κροκάν:

  • Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά.
  • Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα.
  • Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως).
  • Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ. Το καλοκαίρι εγώ τα κρυώνω στην κατάψυξη για πιο γρήγορο αποτέλεσμα και στη συνέχεια τα χτυπάω στο μπλέντερ.
Για τους µπεζέδες:

  • Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές.
  • Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά.
  • Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη.
  • Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα.
  • Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα.
  • Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄.
  • Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απ’ έξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.

Συνταγή Για Σπιτικό Παγωτό Φράουλα

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 500 γρ. φράουλες
  • 2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλυτζ. πλήρες γάλα
  • 2/3 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (μόνο τον χυμό)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε σε φέτες.
  • Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ. Τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το χυμό λεμόνι τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως η ζάχαρη.
  • Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατεύουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στo ψυγείο μέχρι να κρώσει τελείως.
  • Τοποθετούμε το παγωτό σε ειδικό σκεύος παγωτού και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σπιτικό Παγωτό Ροδάκινο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1200 γρ. φρέσκα ροδάνικα - αποφλειωμένα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλυτζ. λευκή ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζ. sauce καραμέλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 τενεκεδάκι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
  • 1 τενεκεδάκι εβαπορέ γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλυτζ. πλήρες γάλα (μπορεί να χρειαστεί 1,5 φλυτζ. ανάλογα με τα λιπαρά).

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε τα ροδάκινα με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
  • Σε ένα δοχείο παγωτού ανακατεύουμε το μείγμα με τα πολτοποιημένα ροδάκινα, το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ γάλα, τη sauce καραμέλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε το πλήρες γάλα.
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή του δοχείου για να καταψύξουμε το παγωτό.

Παγωτό βανίλια με oreo cookies (χωρίς αβγά)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 τενεκεδάκι συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • 2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος, αρκετά παγωμένα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλυτζ. oreo cookies, χοντροκομμένα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Βράζουμε το δοχείο με το ζαχαρούχο γάλα για τρεις ώρες σε ζεστό νερό.
  • Χτυπάμε ελαφρά το ζαχαρούχο γάλα (που έχει γίνει σαν καραμέλα) με την κρέμα γάλακτος και το εκχύσιμα βανίλιας.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα τα oreo cookies και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο δοχείο παγωτού και παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Παγωτό Με Αλμυρή Καραμέλα

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 1/4 φλυτζ. ζάχαρη
  • 2 1/4 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλυτζ. πλήρες γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Ζεσταίνουμε 1 φλυτζ. ζάχαρη σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Όταν λιώσει ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να πάρει ένα ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα.
  • Προσθέτουμε 1 1/14 φλυτζ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι η καραμέλα να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Εντωμεταξύ, σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  • Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε το μισό ζεστό μείγμα με το γάλα ανακατεύοντας ελαφρά συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με την καραμέλα.
  • Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 έως 6 ώρες και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
  • Βάζουμε το παγωτό σε ειδικό σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για να παγώσει.

Σπιτικό Παγωτό Σοκολάτα

Υλικά

  • 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 ζαχαρούχο γάλα (400 γραμμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα στιγμιαίο καφέ
  • 350 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα
  • 50 γραμμ. τρίμμα σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το ζαχαρούχο, το αλάτι, τον καφέ και τη βανίλια σε μπεν μαρί.
  • Τα αφήνουμε να λιώσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
  • Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη.
  • Βάζουμε 2-3 κ.σ. από τη χτυπημένη κρέμα στη λιωμένη αλλά κρύα πλέον σοκολάτα κι ανακατεύουμε απαλά, να αραιώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Απαλά, με μία σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας.
  • Προσθέτουμε το τρίμμα σοκολάτας απαλά κι ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το παγώνουμε στην κατάψυξη για περίπου 5-6 ώρες ώσπου να σφίξει.