Η ιατρός βιοπαθολόγος δρ Μαρία Ψωμά θα γίνει ο απόλυτος σύμβουλός σου για υγιεινή ελληνική διατροφή. Στο βιβλίο της «Τρώω ελληνικά και αδυνατίζω» εξηγεί τους καλύτερους συνδυασμούς τροφών.
Ο καλύτερος συνδυασμός τροφίμων για περισσότερες βιταμίνες
«Πραγματικά, όσο μεγαλώνει η εμπειρία μου, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνομαι όσον αφορά τα αποτελέσματα μιας σωστής διατροφής, τόσο για το μεταβολισμό όσο και για την ευεξία.
Το ιδανικό είναι να ακολουθούμε μια διατροφή που περιλαμβάνει φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές και 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Έτσι, θα πετύχουμε τη μέγιστη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που όχι μόνο θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας
σύστημα, αλλά θα βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, θα καταφέρουμε
να έχουμε ένα λαμπερό δέρμα και αυξημένη ενέργεια.
Ειδικά αυτή την εποχή, με τις πολλές υποχρεώσεις και την οικονομική κρίση, θα πρέπει να πετύχουμε τον ιδανικό συνδυασμό τροφίμων. Η κάθε βιταμίνη μόνη της δεν είναι τόσο ωφέλιμη, όσο κι αν συνδυαστεί με κάποιες άλλες. Έτσι, πετυχαίνουμε μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα από τον οργανισμό.
Θα αναφέρω μερικούς συνδυασμούς:
1/ Βιταμίνη C και σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ζωικής προέλευσης (θαλασσινά, κρέας, αβγό) και φυτικής (φακές). Όμως, ο σίδηρος φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος από τον οργανισμό. Καλό θα
ήταν, όποια μορφή σιδήρου κι αν καταναλώνεις (φυτική ή ζωική), να τη συνδυάζεις
με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση. Κάποιοι ιδανικοί συνδυασμοί είναι:
▶ Φράουλες ή μούρα (βιταμίνη C) μέσα στη βρόμη (σίδηρος).
▶ Σάλτσα με λεμόνι (βιταμίνη C) στη σαλάτα με σπανάκι (σίδηρος).
▶ Κρέας (σίδηρος) με μπρόκολο και ακτινίδια (βιταμίνη C).