Δεν έχεις καμία δικαιολογία για να φύγεις από το σπίτι χωρίς να έχεις φάει πρωινό. Πριν στραβοκοιτάξεις τα δημητριακά σου, παρακάτω ακολουθούν 4 συνταγές για πρωινό που θα δώσουν άλλη διάσταση στο πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και θα σε κάνουν να τρέξεις στην κουζίνα.
Τι να φάω για πρωινό; Η τέλεια και θρεπτική συνταγή αν θέλεις κάτι γλυκό
Συνταγές για πρωινό | 4 λάτρεις του μοιράζονται τις πιο λαχταριστές ιδέες τους
Αυγόφετες με καραμελωμένα αχλάδια και ανθότυρο ή Kαμαμπέρ - Oh my deer
"Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Πολλές φορές τεμπελιάζουμε να μπούμε στην κουζίνα και τρώμε κάτι «χαζό» ίσα-ίσα για να τρέξουμε στη δουλειά. Πόση ενέργεια και χαρά θα μας έδινε όμως αν μπαίναμε πιο συχνά στην κουζίνα για το πρωινό; Θα ξεκινούσε η μέρα με μεγαλύτερο κέφι, ενέργεια και γεμάτο στομαχάκι. Γεμάτο με κάτι που φτιάξαμε οι ίδιοι με τα πιο αγνά υλικά για να ξεκινήσει όμορφα, αισιόδοξα και δημιουργικά η καινούργια μέρα" λένε τα κορίτσια του Oh my deer blog και μοιράζονται μαζί μας την πιο λαχταριστή συνταγή τους.
Υλικά
Αυγόφετες:
- 10 φέτες ψωμί του τοστ
- 3 αυγά
- 2/3 της κούπας γάλα
- μία πρέζα αλάτι
- καλαμποκέλαιο, για το τηγάνισμα
Καραμελωμένα αχλάδια:
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2 αχλάδια, κομμένα σε κομμάτια
- μία χούφτα καρύδια, προαιρετικά
- 2 κουταλιές κονιάκ
- κανέλα
Σερβίρισμα
ανθότυρο ή Kαμαμπέρ (Comembert)*
*Αν θέλετε κάτι πιο δροσερό, ελαφρύ και οικονομικό διαλέξτε το ανθότυρο. Το Kαμαμπέρ (Comembert) έχει πιο έντονη και πυκνή γεύση και ταιριάζει τέλεια με τη γλυκύτητα των αχλαδιών.
Οδηγίες
Αυγόφετες: Σε ένα βαθύ μπολ χτυπήστε τα αυγά πολύ καλά. Ρίξτε λίγο αλάτι. Σιγά σιγά προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε καλά. Με ένα μαχαίρι κόψτε τις κόρες από τις φέτες, αν θέλετε. Βάλτε δύο κουταλιές λάδι στο τήγανι και προθερμάντε το σε μέτρια- υψηλή φωτιά. Βουτήξτε τις φέτες στο μείγμα με τα αυγά και το γάλα για πολύ λίγα δευτερόλεπτα. Αν οι φέτες είναι πολύ λεπτές, δε χρειάζεται να μείνουν πολύ μέσα στο μείγμα γιατί θα μαλακώσουν πολύ κι έτσι θα αλλοιωθεί το σχήμα τους και δε θα ψηθούν πολύ καλά μέχρι μέσα. Τηγανίστε τις φέτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Καραμελωμένα αχλάδια:
Σε ένα μικρό, βαθύ κατσαρολάκι προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια- υψηλή φωτιά.Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν κι έπειτα προσθέστε τα αχλάδια, τα καρύδια και το κονιάκ. Ανακατέψτε με μία ξύλινη σπάτουλα και αφήστε τα να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Τέλος, πασπαλίστε λίγη κανέλα και ανακατέψτε για να πάει παντού.
Στήσιμο:
Αν θέλετε να στήσετε τις αυγόφετες, όπως κάναμε εμείς στις φωτογραφίες, τοποθετήστε τις φέτες τη μία πάνω στην άλλη. Ανάμεσα βάλτε φέτες από ανθότυρο ή κομματάκια Καμαμπέρ (Comembert) κι ένα κουταλάκι από τα καραμελωμένα αχλάδια. Κάντε το ίδιο και για τα υπόλοιπα στρώματα. Στην κορυφή στολίστε με γενναιόδωρες κουταλιές από τα καραμελωμένα αχλάδια. Απολαύστε τα ζεστά ή κρύα.
Scrambled Tofu με κάρυ και λαχανικά- Eri Bakes Vegan
Η Έρη Καρακούση αγαπά το πρωινό γεύμα, αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η δική της παιδική ανάμνηση είναι τα pancakes με maple syrup που έφτιαχνε η μητέρα της. Αυτή είναι μία από τα αγαπημένα της πιάτα για όσους αγαπούν τις αλμυρές εκδοχές στο πρωινό.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
1 κρεμμύδι μέτριο
1 πιπεριά (πράσινη/κόκκινη
1 κολοκυθάκι
1 μικρή ντομάτα ή μισή μεγάλη
Κάρυ
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Τόφου (ένα πακέτο περίπου 100gr.)
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
Οδηγίες
Προετοιμάζουμε το τόφου, πιέζοντάς το να φύγουν τα υγρά και το διατηρούμε σε χαρρί κουζίνας ώστε να στραγγίξει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και τα τσιγαρίζουμε σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασαριστούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κάρυ και ρίγανη και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Έπειτα τρίβουμε με τα χέρια μας πάνω από το τηγάνι το τόφου και τη διατροφική μαγιά, ανακατεύουμε συχνά και το αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά. Τέλος, προσθετουμε κάρυ και λίγο ακόμα αλατοπίπερο (αν χρειάζεται). Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά κι έχει πάρει λίγο χρώμα το τόφου, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα.
Fig Yogurt Smoothie - Cool Artisan
Ο Γαβριήλ Νικολαϊδης έχει πάντα τις πιο εύκολες, λαχταριστές και υγιεινές προτάσεις για όλους εμάς που αγαπάμε το πρωινό. Αν δηλώνεις ότι δεν έχεις χρόνο για χάσιμο, αυτό το smoothie μεταφέρεται εύκολα και στη δουλειά.
Συστατικά
1/2 φλιτζάνι άπαχο ελληνικό γιαούρτι
7 φρέσκα σύκα, κομμένα στη μέση
1/2 μπανάνα
1 ροδάκινο, χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό φρέσκου λεμονιού
100 g νιφάδες granola με καρύδα
Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη granola σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε για περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να είναι πλήρως ομογενοποιημένα
Σε ένα βάζο μαρμελάδας τοποθετούμε όλα τα υλικά σε επίπεδα ξεκινώντας από τις νιφάδες granola.
Συμπληρώνουμε στην κορυφή του βάζου με φρέσκα φρούτα.
Cocoa and fruits quinoa breakfast bowl - Pasta Flora
Υλικά
1/2 κούπα κινόα
1 κούπα νερό
1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου
1κ.σ. μέλι
1κ.σ. κακάο
1 κούπα μάνγκο και φράουλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1/2 κούπα σπανάκι
1 μπανάνα
Οδηγίες
Σε ένα μπολ με νερό αφήνουμε την κινόα για 10 λεπτά περίπου. Την ξεπλένουμε καλά και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με μια κούπα νερό. Έχουμε δυνατή τη φωτιά μέχρι να αρχίσει το νερό να βράζει και μετά τη χαμηλώνουμε και περιμένουμε να απορροφήσει η κινόα όλο το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των φρούτων με την κινόα και γαρνίρουμε με βρλωμη, καρύδα, ξηρούς καρπούς και φρούτα.