Follow us

4 καλοκαιρινές και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου

Ο Cool Artisan φέρνει καλοκαιρινό αέρα μέσα από τις συνταγές του

γην (1)

Όσο το καλοκαίρι προχωρά, όσο οι διακοπές κοντά στην ομορφιά της θάλασσας και των ελληνικών νησιών πλησιάζει, τόσο εντονότερα μας έρχονται στο μυαλό οι τοπικές και παραδοσιακές γεύσεις από διάφορες γωνιές του Αιγαίου.

Επειδή ωστόσο δεν χρειάζεται να περιμένεις και να βρεθείς εκεί για να τις απολαύσεις, αλλά μπορείς να τις δοκιμάσεις και σε μια homemade έκδοση, σου έχουμε παρακάτω τέσσερις λαχταριστές και παραδοσιακές συνταγές των νησιών του Αιγαίου, προτεινόμενες από τον Cool Artisan! Εσύ ποια θα δοκιμάσεις;

1.Μαϊντανοσαλάτα Σύρου

4 καλοκαιρινές και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)

1/2 κιλό ψωμί

1 πατάτα βρασμένη

1/2 κρεμμύδι

1/2 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο, αν μας αρέσει)

2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

1/2 λεμόνι

1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΟΔΗΓΙΕΣ

-Βγάζουμε την κόρα από το ψωμί, βάζουμε την ψίχα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και την μουλιάζουμε για λίγα λεπτά. Μετά την στύβουμε πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

-Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Πολτοποιούμε το σκόρδο με μια κουταλιά της σούπας λάδι. Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξίδι και το λάδι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το στυμμένο ψωμί και την πατάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

-Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το ξίδι.

-Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή συνοδεύουμε ψάρια και κοτόπουλου.

2.Καρπουζόπιτα από τη Μήλο

4 καλοκαιρινές και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου - εικόνα 2

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. ψίχα από καρπούζι

110 γρ. αλεύρι

50 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ.

65 γρ. μέλι + 2 κ.σ.

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

κανέλα

σουσάμι

ΟΔΗΓΙΕΣ

-Αφού αφαιρέσουμε την καρδιά του καρπουζιού, όλο το «κόκκινο», και το καθαρίσουμε από τα κουκούτσια, το στύβουμε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, για να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε να στραγγίσει περίπου για 1 ώρα.

-Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μισό μέλι. Το αλεύρι και το ελαιόλαδο το προσθέτουμε σιγά-σιγά για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς θα «πάρει» καθώς εξαρτάται από το πόσα υγρά έχει κρατήσει η καρπουζόψυχα. Το μίγμα πρέπει να είναι χυλωτό, ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και σφιχτό.

-Στη συνέχεια αφού λαδώσουμε ένα ταψάκι και το πασπαλίσουμε με σουσάμι και το μισό σιμιγδάλι αδειάζουμε το μίγμα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1,5 εκ., και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και σιμιγδάλι.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180°C.

-Όταν βγάλουμε την καρπουζόπιτα και πριν αρχίσει να κρυώνει ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μέλι, για να απορροφηθεί.

3.Φρουτάλια Άνδρου

4 καλοκαιρινές και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου - εικόνα 3

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες

1 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο βολάκι ανδριώτικο

1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα

8 αυγά, ελευθέρας βοσκής

1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

αλάτι και πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

-Σε ένα φαρδύ τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.

-Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το περιττό λίπος.

-Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

-Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.

-Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το δυόσμο ή μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

-Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.

-Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.

-Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.

-Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (εγώ το κάνω πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσω όλη την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη.

-Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και σαλάτα εποχής.

4.Λαδένια Κιμώλου

4 καλοκαιρινές και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου - εικόνα 4

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

περίπου 1½ ποτήρι χλιαρό

3 ντομάτες ώριμες

3 ξερά κρεμμύδια

1 κ.σ. κάπαρη

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

-Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.

-Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.

-Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.

-Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό, λίγη ρίγανη και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.

-Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

-Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή νωπό, καθαρό, βαμβακερό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει για περίπου 45΄ έως 1 ώρα.

-Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες.

Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε φέτες.

-Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα ή το ταψί του φούρνου.

-Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει περίπου όλη την επιφάνεια του ταψιού.

-Βάζουμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και την κάπαρη.

-Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

-Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr