Αν ακολουθείς ήδη τον αγαπημένο μας food blogger, Γαβριήλ Νικολαΐδη, στο instagram @gabnikolaidis θα ξέρεις ότι αγαπάει πολύ τα κέικ και δη τα σοκολατένια. Για το λόγο αυτό του ζητήσαμε να επιλέξει τις 3 αγαπημένες του συνταγές και να τις μοιραστεί μαζί μας!
Brownies σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα γάλακτος | Μια εύκολη συνταγή για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο
Κέικ με μπισκότα Oreo, με μπανάνα και νουτέλα, με γιαούρτι και πορτοκάλι | 3 συνταγές για λαχταριστά κέικ όλο σοκολάτα:
Κέικ με μπισκότα oreo και σοκολάτα
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλυτζ. άγλυκο κακάό
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 3/4 φλυτζ. βούτυρο
- 1 φλυτζ. καστανή ζάχαρη
- 1 φλυτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1½ φλυτζ. ξινόγαλο
- 10 μπισκότα oreo σπασμένα σε κομμάτια
Για το γλάσο
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 50 ml κρέμα γάλακτος
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν καλά. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
Χαμηλώνουμε την ένταση σε μεσαία ή χαμηλή και προσθέτουμε τα αυγά -ένα τη φορά- και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε τη βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με το ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι μαλακό. Προσθέτουμε τα μισά από τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 22-25 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και το αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για ακόμα 45 λεπτά. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Την κατεβάζουμε από την φωτιά για 3 λεπτά για να μην είναι πολύ ζεστή. Ρίχνουμε μία πρώτη δόση πάνω από το κέικ μαζί με τα υπόλοιπα μισά μπισκότα. Καλύπτουμε από πάνω με το υπόλοιπο της δόσης του γλάσου.
Κέικ μπανάνας με νουτέλα
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 250 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 300 γρ αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 ώριμες μπανάνες, σε πουρέ
- 2 φλιτζάνια Nutella
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Καλύπτουμε με βούτυρο και αλεύρι μια φόρμα για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια.
Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι και τη σόδα. Διπλώνουμε μέσα τον πουρέ μπανάνας μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε το 1/3 της ζύμης ομοιόμορφα στη φόρμα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι Nutella και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε 1/3 της ζύμης ομοιόμορφα πάνω από το πρώτο στρώμα και συνεχίζουμε με 1 φλιτζάνι της υπόλοιπης Nutella. Τοποθετήστε την υπόλοιπη ζύμη στην κορυφή του κέικ.
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεφορμάρουμε.
Υγρό κέικ με γιαούρτι και πορτοκάλι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 αυγά
- 2 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. βανίλια
- 1 κ.γ. φρέσκο ξύσμα πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζ. ελληνικό γιαούρτι
- 1/2 φλυτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζ. ηλιέλαιο ή βούτυρο
- 1 1/4 φλυτζ. ζάχαρη
- 2 φλυτζ. αλεύρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό πορτοκάλι, το αλάτι και το γιαούρτι. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Συνήθως, για να τα ανακατέψω, χρησιμοποιώ σύρμα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ χειρός. Προσπαθούμε να πετύχουμε ένα λείο και απαλό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά τη φόρμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε μία οδοντογλυφίδα στη ζύμη και να βγει χωρίς ίχνος ζύμης. Βγάζουμε από τη φόρμα, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Καλύπτουμε το κέικ με γλάσο σοκολάτας αν επιθυμούμε.