Κρητικός ντάκος, Κοτόπουλο με Κάρυ, Λουκουμάδες | 3 συνταγές για ένα γρήγορο και απλό τραπέζι

Και εύκολες και εντυπωσιακές συνταγές για να κάνεις ένα τραπέζι που θα ξεχωρίσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ
Οι συνταγές είναι από το mamapeinao.gr

Βρες παρακάτω 3 συνταγές, απλές και εύκολες που να μπορούν να στηρίξουν ένα τραπέζι με φίλους.

Αφράτα μπιφτέκια κοτόπουλου με βρώμη, για καλή διατροφή και άπαχη πρωτεΐνη

Κρητικός ντάκος, Κοτόπουλο με Κάρυ, Λουκουμάδες | 3 συνταγές για ένα γρήγορο και απλό τραπέζι

Κρητικός ντάκος με ξινομυζήθρα

Υλικά

  • 1 κριθαροκουλούρα
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 7-8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα τριμμένη (ή φέτα)
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • 5-6 ελιές
  • Φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι (γίνεται και με ξηρή ρίγανη ή θυμάρι απλά θέλει λιγότερη ποσότητα γιατί η γεύση τους είναι πιο έντονη)

Εκτέλεση

Πλένουμε την ντομάτα και την τρίβουμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ 2-3 κουταλιές της σούπας νερό, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε και την κριθαροκουλούρα μέσα να μουσκέψει.

Μετά από 2-3 λεπτά περίπου την βγάζουμε και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Μέσα στη ντομάτα προσθέτουμε την ρίγανη ή το θυμάρι,την κάπαρη και τα ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα πάνω στη κουλούρα, προσθέτουμε τις ελιές και την μυζήθρα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Κοτόπουλο με Κάρυ

Υλικά

  • 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε λωρίδες ίδιου πάχους όσο γίνεται
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 1\2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κότας
  • 3 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κάρυ
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε το κοτόπουλο στο ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά μέχρι απλά να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και το βγαζουμε από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι πρώτα μέχρι να μαραθεί, στη συνέχεια το σκόρδο, το κάρυ και στο τελος τα μήλα. Συνεχίζουμε για άλλα 1-2 λεπτά το σοτάρισμα και προσθέτουμε πάλι μέσα το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε στο τέλος το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σάλτσα. Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό, ενώ αν σας βγει λίγο αραιή συνεχιζουμε λίγο ακόμα το βράσιμο.

Λουκουμάδες με Μέλι

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη(20-30 λεπτά περίπου)

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πιάνουμε με τη χούφτα μας μια ποσότητα από το μείγμα και σφίγγουμε τη γροθιά μας έτσι ώστε να βγει λίγη ζύμη μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο έχουμε βουτήξει σε νερό, κόβουμε τον λουκουμά μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τον βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τον στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.